Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си

И още подробности от новия проектозакон за детето
16 ное 2011 07:38,
81
Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си
Снимка: архив Булфото

Децата над 14 г. ще имат личен достъп до съда и ако решат, че правата им са нарушени, могат да осъдят дори родителите си.

Това предвижда новият проектозакон за детето, който вчера социалното министерство официално представи в парламента.

Още по темата
Тийнейджърите получават правомощия да се борят, ако е нарушено правото им на свободно време и развлечение, които според документа са особено важни за развитието им.

Навършилите 14 г. получават и право да си правят синдикати, партии или да се сдружават под други форми.

Дете, навършило 16 години, пък има право да откаже лечение или продължаване на започната терапия. Ако това се споделя и от родителя/попечителя му, шефът на лечебното заведение се задължава да уведоми социалната дирекция, която пък може да сезира съда за разрешение за животоспасяващо лечение.

Законът предвижда специални мерки за защита от насилие. МВР се задължава да поддържа регистър на осъдените за престъпления и сексуално посегателство над деца.

Целта е да не се допуска такива хора да бъдат назначавани на работа в училище, в градина или друго място, където има непълнолетни, обясни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
27
 
! Отговори
Петкова преди 12 години
Този закон за закрила на детето ще разруши живота на много деца. Междувременно ще разбие сърцата на много родители, ще напълни гушите на много адвокати и ще издигне социалните работници в нов статус на висши посредници между децата и родителите. Това означава държавата да се грижи за опазването на най-добрите интереси на децата - да измести родителите от процеса на вземане на решения и да се вклини в отношенията деца-родители. Нуждаем се от закон за закрила на родителските права!
39
0
 
20
 
! Отговори
мим преди 12 години
НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ САМИ,НЕ РЕАГИРАМЕ НА НИЩО,КОЛКОТО НИ Е-АТ,ПО-СИ ТРАЕМ.ОВЦЕ СМЕ ЗАТОВА НИ РАБОТЯТ КАКТО СИ ИСКАТ.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То че ГЕРБ слугуват - така е.. Но нишката тука е доста по-дълга.. Не тръгват нещата от ГЕРБ - те само слушкат и правят каквото наредят. Има една книжка на Никола Николов - там пише за тези работи :)
37
0
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Тази част от закона е малоумие по разбираеми от всички причини. Вярно е че може да има домашно и не само домашно насилие над деца и пр, но в тези случаи до сега държавата съдеше насилника или поне по закон се предполагаше така, а социалните служби се предполага че имаха контролни функции. Те разбира се не се занимават с "контингент"-а. Т.е. имаме още един закон за дискриминация на мнозинството, защото то е неудобно."Днес" защо няма думичка за наказанието за оставяне на деца до 8г без надзор??!?
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...Тийнейджърите получават правомощия да се борят, ако е нарушено правото им на свободно време и развлечение, които според документа са особено важни за развитието им..."А кой бе дебилни правораздавщи ще определи колко трябва да продължи свободното му (й) време и времето за развлечение, и колко времето да си седи на ***, да чете и да става Човек???Вярно, че неграмотна "рая" по-лесно се манупулира и управлява!!!За такива закони - Референдум!!!
35
3
 
14
 
! Отговори
Не е истина... преди 12 години
Не мога да повярвам, прието ли е или само си чешат пръстите по клавиатурите? Дано не го приемат..."ако е нарушено правото им на свободно време и развлечение, които според документа са особено важни за развитието им." Като ги гледам какви са разхайтени, невъзпитани изнаркоманчени и *** днешните *** направо ще стане страшно: "записват ме на английски и не ми дават да пуша трева" "бият ме защото шмъркам кОка, а аз съм вече голям - на 15" "не ми купува последния модел видео карта защото пуша..
34
0
 
13
 
! Отговори
Да живее съда . . . преди 12 години
. . . . И адвокатите.След като трябва да се обогатяват ще приемат всякакви закони,включително и този за изнасилване за това че гледаш някого.Това е правов ред наложен от запада за намаляване на раждаемостта.Всеки един здравомислещ човек човек ще се замисли защо да създава деца след като ако не им изпълниш капризите и прищевките ще имат право да те съдят,и по този да те изнудват за да ти наложат своето.А в противодействие ние все още нямаме право да лишим децата си ефективно от наследство.
33
2
 
13
 
! Отговори
българче преди 12 години
Поредната герберска простотия,ама какво да се очаква от прости управници.
32
2
 
16
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
На 14 съди родителите си, на 16 - шутове и да рови по казаните!
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С този документ *** на устоите на българското семейство! Това навремето син да вдигне ръка на баща си или майка си е били равно на светотатство и богохулство!14 годишен ***, койти си мисли, че "кинтите" падат от небето да съди родителите си - това вече е цинизъм!Вижте тъжните примери от други държави с такъв подобен закон - Австрия например! Колко семейства са разбити от такава свободия!!!
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалното министерство може ли да ме хване за патката?...
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Масонииииииии... Работят, не спят...
28
1
 
23
 
! Отговори
... преди 12 години
Светът се срива със скорост растяща в геометрична прогресия :(
27
3
 
28
 
! Отговори
Nefteniq преди 12 години
На 14 ще съдиш родителите си?! Дето изобщо не си наясно, пика ли ти се, е...е ли ти се, или ти тече сополът !! Че то точно тогава всички мраят родителите си до смърт защото не им позволяват да се напиват като прасета, да пушат / каквото им падне/ и да се чукат в двора на училището !! Едно време Закон неше шамарената фабрика на баща ми. Никак не ми харесваше, ама не можех да си правя каквото си искам. И станах човек...Сега....Май презервативите ще се окажат велико откритие....
26
2
 
13
 
! Отговори
CS преди 12 години
Родители,давайте повече парички на децата,за да имат за адвокати,когато заведат дело срещу вас,ха хаа
25
1
 
22
 
! Отговори
Павел И. преди 12 години
Ще се дават ПАРИЧНИ ПОМОЩИ 6 месеца на родители които официално декларират, че не желаят да си гледат децата ????? Безумие !ДЪРЖАВАТА : "- Гледайте си новороденото дете"*** : " Не ща, направих го това ***, ама не искам да се грижа за него"ДЪРЖАВАТА : " Ама моля ти се, ето ти социални помощи за 6 месеца, само и само да си изпълняваш човешките, родителски задължения !!!"*** : " Е, хайде щом е така, мога и да го търпя още 6 месеца"Поредна пътека за *** точене на помощи !!!
24
0
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 12 години
Фактически искаш да приемат закон срещу тях си, което сам разбираш няма да стане никога
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 14 години а дори и на 18 още не знае на кой свят е....но требе да вземем от Запада на-лошото
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълен гаф, както наистина се спомена вече, защо не се приемат наистина необоходимите закони или техните промени. Иначе, спокойно, този закон е в онисон с тези които се приемат по целиа свят, наложени от корпоративно-евгенистко-научно-рокафелерската клика, която ще постигне световна доминация със налагането на новия световен ред до 2020г. Насвкъде по света в момента се налагат промени, които да разбият най-малката соц, единица, семейството, човек да е ''on his own''. Който ме мисли за луд е овца.
21
2
 
32
 
! Отговори
според мен преди 12 години
На 14 човек не е оформена личност, нито псхически, нито интелектуално, нито емоционално. По тези причини не би трябвало да имат подобно право. Друг е въпроса, че не е морално да съдиш този, който те е създал и дал живот- независимо какъв е той!