Лозунгът на Цачева. Детето – приоритет на всеки политик!

Шефката на НС доволна от проекта на Закон за детето
Обновена: 15 ное 2011 15:20 | 15 ное 2011 14:52,
103
Лозунгът на Цачева. Детето – приоритет на всеки политик!
Снимка: БТА

"Дълбоко убедена съм, че темата за детето трябва да стои на вниманието на семейството, на цялото гражданско общество, но и да бъде приоритет на всеки действащ политик".

Това каза шефката на парламента Цецка Цачева на откриването на публично обсъждане в Народното събрание на проекта за Закон на детето.

Председателят на НС приветства работата на социалното министерство по законопроекта като негов автор и отбеляза, че проектът за закон е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето за ООН.

По думите ѝ в световен мащаб той отговаря на ценностите на грижата за детето.

Цачева отбеляза, че за първи път законодателно се уреждат превенцията на рисковете и подкрепата към семейството за отглеждането и развитието на детето.

Тя оцени положително специалните мерки и грижи за децата с увреждания, изоставените деца и тези от рисковете групи.

Сред акцентите в новия закон, представени на форума, са глобите за родители, които системно оставят децата си до 8-годишна възраст без надзор (до 1000 лв.), санкциите за търговци, които продават алкохол и цигари на деца (до 8000 лв.), забраната за разкриването на самоличността на деца – жертви на престъпления, сексуално посегателство и трафик и въвеждането на санкции (до 2000 лв.).

Още по темата
Проектозаконът забранява още деца до 3 години да бъдат настанявани в социални домове. Целта според авторите на закона е децата да бъдат отглеждани в приемни семейства.

В законопроекта е предвидено още на мястото на съществуващата Държавна агенция за закрила на детето да бъде създадена Комисия по правата на детето към Министерския съвет за координация на политики, мониторинг и контрол по правата на детето.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова съобщи, че до края на месеца законопроектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
приемен родител преди 12 години
Глоби за работодатели(АСП) сключшащи трудови договори(с приемни родители) в противоречие с КТ ще има ли?Инспекциите по труда до кога ще си заварят очите?
97
1
 
5
 
! Отговори
До Цачева преди 12 години
Ако в парламента имаше нормални хора а не крадливи побеснели зверове, нямаше да живеем в такъв кошмар! Самият факт че никое правителство досега не счете за необходимо да осигури минимално необходимите условия за просъществуване, оцеляване на нацията, говори категорично че хората които ни управляват нямат съзнание и не заслужават да носят подобен етикет! Не ви ли е срам бе! Виждате как е в нормалните държави и виждате какъв геноцид е при нас!!!Всичко се връща на тоя свят!
96
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. От четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цачева е много проста !!! "Детето приоритет на всеки политик!". Това ми звучи като "Чаавето - приоритет на всеки скинар!". Проста плевенска дърта *** !!!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българките си гледат децата и не са им нужни вашите грижи, освен редовно изплащане на семейните и майчинските, и някаква поощрителна политика да раждат и отглеждат деца в условията на Българското законодателство. Усилията си насочете към безотговорността на *** към техните деца, и посегателствата на педофилите към нашите.
93
0
 
8
 
! Отговори
Добродушка преди 12 години
Лицемери. Закрилата на детето не се изчерпва с този проектозакон, да не говорим че той е "видяла жабата, че подковават коня...". Къде ви е детското здравеопазване, социалната политика, стимулирането на раждаемостта? Баси популистите сте се събрали там.
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kojto raboti i ne moje da nadzirava deteto si,da si ostavi deteto na nadziratel C.C-4eva.Koeto dete e jertva na prestyplenie,6te se nakazva roditelia,kojto e rabotil prez tova vreme,za da plati hranata i smetkite za meseca.Prestypnicite,zloupotrebili s deca,da sa spokojni,te niama da se nakazvat.Po stara bg tradicia prestypnika ne e vinoven,vinovna e jertvata.4estito!
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г- жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА В НЕДЕЛА ПРИ ЛОРА КРУМОВА ЗАЯВИ :че е била член на ЦК на БКП и никога не го е крила !!!но иначе Бойко Мършата бил против комунистите ало за кво става въпрос
90
0
 
6
 
! Отговори
warsmen преди 12 години
В тази държава ще се намери ли един журналист който на една пресконференция няма да целува *** на управляващите, а ще ги запита направо. Докога ще лъжат? На всички ни е ясно, че тези говорят мило пред вас за да можете да им пишите 6-ци после. А зад гърба ви си вършат глупостите и на един от вас не му минава през главата да ги попита, Защо?Къде сте вие господа и дами журналисти?
89
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 12 години
Приветствам! И призовавам *** дете да е с приоритет!!! Да има специални отделения в полицията, които да разследват хилядите изнасилвания сред малолетни в тази общност! Да има специални домове за недобре гледани деца, да има задължителен логопед за деца, навършили 5г. да има и задължително обучение по български език ако това се налага, за да имат тези деца равен старт в училище! Пари - ето от Ромската интеграция, не ги давайте за глупости!
88
3
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Какво се чудиш? ГЕРБ е дете на БКП, ама много дълго го износваха и затова е толкова умно.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цеца комунистката ли ? дето не е скрила че е бивш кадър на ЦК на БКП
86
1
 
5
 
! Отговори
Ivo преди 12 години
Цецкееее, Цецке....И на теб, и на Боко Тиквата, и на Цецо Крадецо - Да ви хонора каузата и алма матерата, *** прости! Къде ви е грижата за ДЕЦАТА на България? В помощите за *** с по десет чавета ли?
85
0
 
10
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Как този лозунг се връзва с лозунга на Бойко Борисов - "Който е раждал деца да си ги гледа!"?!
84
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Господа и дами герберони, когато настигнем по стандарт на живот БЕЛИТЕ страни, тогава може да преписвате от тях закони и да въвеждате всякакви правила - аз ще съм първия, който ще ви подкрепи...Тва вашето сега е, както казах и преди - видяла жабата ..и вдигнала крак.
83
0
 
2
 
! Отговори
Ламбовица преди 12 години
Годините са 16, а не 6, или не си чел внимателно, или е печатна грешка там, където си чел.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тетка Цеца-дъртата комунистка
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лозунгът на Първия. Парите - приоритет на всеки гербаджия!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лОЗУНГА НА ВСЯКО ДЕТЕ ВЪН ГРОБ ОТ БГ ЗА ЕДНО ДОБРО БЪДЕЩЕ
79
1
 
20
 
! Отговори
Ламбо преди 12 години
Вижте какво предлага ГРОБ, в новия Закон за " закрила " на детето ..." Според законопроекта, за психично и сексуално насилие върху дете ще се смята принудата или склоняването за встъпване в брак или съпружеско съжителство преди навършване на 6 години."ЗНАЧИ СЛЕД 6-годишна ВЪЗРАСТ МОЖЕ !!!!!!!Ами че те точно това правят ***, най-вече в плевенските села ...Женят 7-8 годишни момченца за 7-8 годишни момиченца. И после ...После под предлог, че младоженеца не може да изпълнява съпружеските си задължения, върху момиченцето започват да се изреждат бащите, по-големите братя, брат'чедите, вуйчовците, чичовците, дядовците и който се сетиш от роднините на "младоженеца"Ката ден ...Браво ГРОБ, браво юнаци, както сте я подкарали, скоро ще разрешите и секс с новородени !