Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си

И още подробности от новия проектозакон за детето
16 ное 2011 07:38,
81
Ставаш на 14 и можеш да съдиш родителите си
Снимка: архив Булфото

Децата над 14 г. ще имат личен достъп до съда и ако решат, че правата им са нарушени, могат да осъдят дори родителите си.

Това предвижда новият проектозакон за детето, който вчера социалното министерство официално представи в парламента.

Още по темата
Тийнейджърите получават правомощия да се борят, ако е нарушено правото им на свободно време и развлечение, които според документа са особено важни за развитието им.

Навършилите 14 г. получават и право да си правят синдикати, партии или да се сдружават под други форми.

Дете, навършило 16 години, пък има право да откаже лечение или продължаване на започната терапия. Ако това се споделя и от родителя/попечителя му, шефът на лечебното заведение се задължава да уведоми социалната дирекция, която пък може да сезира съда за разрешение за животоспасяващо лечение.

Законът предвижда специални мерки за защита от насилие. МВР се задължава да поддържа регистър на осъдените за престъпления и сексуално посегателство над деца.

Целта е да не се допуска такива хора да бъдат назначавани на работа в училище, в градина или друго място, където има непълнолетни, обясни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
21
 
! Отговори
курвето преди 12 години
Аз моите ще ги осъдя веднага, нарушават ми правата като ми забраниха да ходя в *** гето да ме *** ***, не ми дават да им правя *** за без пари..от къде на къде ще ми се бъркат в личния сексуален живот????
19
1
 
9
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
До 18МНОГО ДОБЪР ВЪПРОС!
18
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ЗАЩО НЕ ПРИЕМАТ ЗАКОН СПОРЕД КОЙТО БЕЗРАБОТНИЯ ЗА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА НАРУШЕНО ПРАВО НА ТРУД?! ИЛИ, ЧЕ ВИДИМО СЪС ЗАПЛАТА ОТ 270 ЛЕВА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ПАРНОТО?!!!!!
17
1
 
22
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
И сега...не с 30, ами с 40 годишни дядковци ще се ш*бат;наркотици колкото искаш;тревица - също;цигари - ми...те от 10 годишни пушат... училище - ...ми изтормозват се много като ходят..толкова много учат...и на 20-21 вече или са мъртви,или са бременни......Това не е закон за защита!Това е закона на масовата деградация!Успех на всички, които се надяваха на едно по-добро бъдеще!Няма да го намерите или се приспособявате към цялата помия, която витае тук или плащате колите на управниците!
16
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАК ДЕТЕ ЩЕ СЪДИ РОДИТЕЛИТЕ СИ, БЕ!!! ТОВА Е ПОДМЯНА НА ОСНОВНИ ЦЕННОСТИ В ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ! НЕДОПУСТИМО Е...ЩО ЗА *** ИЗМИСЛЯТ ПОДОБНИ ЗАКОНИ?!!!!!
15
1
 
28
 
! Отговори
мим преди 12 години
е, сега някои пикльовци ще има да си правят *** с родителите си.едно време не си жнаех правата,нито задълженията.закон беше каквото се каже от родител или учител.и беше хиляди пъти по-добре.
14
5
 
30
 
! Отговори
ТЪПО! преди 12 години
Следващата стъпка в развитието на обществото ще е "Ставаш на 18 и вече можеш да биеш родителите си" Според мен истината е в християнските ценности, а тези уж научни открития и психологически изследвания всъщност ни водят към деградация, неуважаение и липса на ценности.
13
0
 
26
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Пак са го преписали от някоя порно държава,омръзна ми да сме лижикурници !!!!!
12
0
 
33
 
! Отговори
? преди 12 години
Няма ли някои покрай правата, да спомене и задълженията ? Че колкото повече права, толкова повече положението става неконтролируемо(справка:***). Чудно как баба ми без закони и с една пръчка е направила от 3те си деца -стойностни хора. А сега с всички психолози и педагози и ранимата детска психика - децата се качват на главите на всички !!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MADEIN BOOOYYYYKOOOOOOOOOOOO (Zashto ,zashtoto sme gi rodili i otgledali s 300 trudnosti po vreme natoz kapitalisticneskiya DEMOKRATIZIM EVALLA NA BG UPRAVNIZITE)
10
1
 
9
 
! Отговори
hehehe преди 12 години
вече искам да съм гей
9
0
 
33
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Този нов проектозакон закон ме навява на мисълта, че като че ли е по-добре да нямаш дете /деца/. И ще си спестиш куп проблеми.Е, и ако това не е стимул за намаляване на демографската криза, здраве му кажи!
8
0
 
31
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Глупостите в Б-я май нямат свършване !!!
7
26
 
9
 
! Отговори
Свилен 15 год преди 12 години
Сега моите родители ще духат яко супата.Ще ги държа винаги в напрежение, ако не ми изпълняват прищевките.Ако ли пък не разбират от дума затвор.Веднага ще ги наклепам за да си знаят ,че друг път с мен да не се *** и моята дума е закон!
6
0
 
7
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
14 ..колко му е:))а родители е ...смешно, та чак тъпо.
5
4
 
36
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Права на детето,права на самотните майки,права на хомосексуалистите,права на жените,права на животните,права на човека....всякъкви права.В крайна сметка,всичко е срещу работещия,чинно плащащ данъците си човек,които не знае откъде ще му дойде следващия му проблем.Пълна ерозия на обществото чрез взаимноизключващи се права......,,Там дето беше привнесен закона се преумножи престъплението,а където се вършеше недобро добродетелта се яви в голямо изобилие-Библията за ,,законите"!
4
10
 
12
 
! Отговори
Леле преди 12 години
Децата не са слепи ,те виждат ширещото се беззаконие. Виждат ,че в училище правилниците са само за украса и никой не те наказва и гони ,защото губят парите с теб. Виждат ,че родителите се "оправят" с подкуп при проблем. Виждат ширещото се насилие по новините , телевизията , филмите и интернет. Виждат липсата на защита.В един момента такава Закон ще се обърне срещу всички създали настоящия живот в България! Може би децата ще надигнат глави най- сетне.
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Големи простаци сте бе *** герберасти ! Това ли изчерпва "новите грижи за детето" ?! ***.......Всеки пикльо на който не са купили скъпи маратонки или не са пуснали на дискотека.
2
0
 
41
 
! Отговори
галактика преди 12 години
При осигуряването на НОРМАЛЕН живот в държавата, такива *закони* едва ли биха били необходими. По време на моето детство нито имаше такива закони, нито имаше нужда от тях. Не е важно да се защитаваме от престъпниците, важно е да няма престъпници. Не е важно да знаем как да се пазим от крадци, важно е да няма крадци. И т.н.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те бандитите осъдиха че сега децата ще оправят.