Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо му завиждате на човека, ако можете и вие карайте а не да го плюете. Зависта е типично българска черта. Значи не на нас да ни е добре а на съседа да му е зле.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те са си бизнесмени..вяра,религия!не знаят кво е тва.Едно погребение да направят искат от хората заплатите им за една година..срамота
55
8
 
2
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
Отново ще кажа една мисъл на о. Паисий Светогорец - Ако питате мухата има ли цветя, тя ще ви отговори, че има само нечистотии. Ако питате пчелата дали има нечистотии, тя ще каже, че има само цветя в света. Моля, не бъдете като мухите. Варненския митрополит може да не е най-добрия Божий служител, но зная за много инициативи във Варненска митрополия, които подпомагат и борбата с наркоманиите, и деца в нужда. Не се поддавайте на пропагандата на медиите срещу Църквата.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил" - ще застане ами, къде ще иде? Нали са зависими от него. И те са се оплели в далаверите му.
53
2
 
8
 
! Отговори
един местител преди 12 години
с тези пари може да храни бедните и гладните деца в България доста време, но не трябва да се вози!!
52
2
 
5
 
! Отговори
Нафарфорий преди 12 години
Към предния ми коментар - трябва да си пълен ***, за да направиш такова дарение на църква. Що не дари бетонобъркачка например? А митрополитът явно също е пълен ***, та не се е усетил, че го използват за евтин маркетинг на иначе непродаваема кола.
51
2
 
5
 
! Отговори
Карапичо преди 12 години
Вили, мило дете ми и той да я дари за доброто на храма, да построи една църква с нея, а с останалите да си вземе една Дачия, както предложи колегата по-долу. Нали само реват, че църквите са в окаяно състояние с тези пари може да спаси една.. доста добри може да се направят с 30-40 хил лева...
50
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я, не бил лукс автомобила? Кое наричаш лукс тогава, дядо попе?
49
5
 
6
 
! Отговори
Карапичо преди 12 години
бъдещата ми жена е католик, аз православен, след тази изцепка съм по склонен аз да смена вярата, не че онези са по читави...ама поне не са ми пред очите!
48
4
 
8
 
! Отговори
zeru преди 12 години
И един от 7те смърни гряха е алчността ако не ме лъже паметта...Срамота
47
3
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Тази кола не струва 36 000$, т.е. 50 000 лева! Не се поддавайте на манипулации! Толкова струва в щатите базовия модел! Това не е базов модел! А и митата, таксите и транспорта са убийствени! Тук тази кола не може да струва под 70-80 000 лева! А и отделно, като искат да се изкарват патриоти тези мафиоти в черно, да бяха купили от ловешките коли, най-скъпия Хувър е 33 000 лева! Щеше да се вози пак в нова и прилична кола и щеше да подпомогне икономиката ни! Плюя на такива наглеци!
46
3
 
10
 
! Отговори
Нафарфорий преди 12 години
Колата струва 36 000 долара, но В САЩ. В България с транспорт, мито, акциз и всички други такси + печалбата на търговеца излиза доста повече. Сервизната и поддръжка също е доста солена тук - части и консумативи за нея няма и трябва да се поръчват пак от САЩ. Най-малкото не е практично да караш такава кола по нашите разбити пътища. Има доста по-надеждни, луксозни и лесни за поддръжка европейски коли. Цялата работа е с цел покрай тоя шум някой друг *** да я купи, че иначе е непродаваема.
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36 000 долара били малк опари..ха,ха,ха..НАГЛЕЦИ!
44
9
 
9
 
! Отговори
мусайбе преди 12 години
ДО ПОПА ЛИ ОПРЯХТЕ. . . . ЗАЩО НЕ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАТЕ ОТ БЕНТЛИТАТА НА МАСЛАРОВА И НА МНОГО ДРУГИ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО НЕЯ. . . . . ПОПА НЕ Е ОТШЕЛНИК ИЛИ АСКЕТ ЗА ДА ГО НАБЛЮДАВАМЕ КАКВО ПРИТЕЖАВА, КАКВО ЯДЕ И Т. Н. И ТОЙ СИ Е НОРМАЛЕН ЧОВЕК. ДАЙТЕ СЕГА КАТО Е ПОП ДА ГО НАКАРАМЕ ДА СИ БЪРШЕ *** НЕ С МЕКА ЛУКСОЗНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ А СЪС НЯКОЯ ЕДРА ШКУРКА. . . ЗА ДА МУ Е ГАДНО. . . .
43
23
 
6
 
! Отговори
Вили преди 12 години
Срамувам се от всички коментиращи тук! С тази завист показвате вие какви християни сте. Колата е дарение, но вие злобеете, защото никога няма да имате такъв автомобил.Завистта е порок (да не казвам грях)! Бъдете по-позитивни и почитайте религията си!
42
5
 
13
 
! Отговори
Патладжан преди 12 години
кола за 60 000 лева не е ЛУКС?е за обикновените служители и работници си е лукс, иначе от де този шум попа ще гори в ада ми се чини!
41
5
 
27
 
! Отговори
Бойковист преди 12 години
Защо не му купихте някоя Дачия за 20 хиляди лева? Има толкова много коли в средния клас 20-30 хиляди лева.Този Линкълн излиза около 50 бона.Какви притчи,какви са тези глупости??Ако му подарят Ферари - ще откаже ли "заслуженото богатство"?А и с какво го е заслужил? Като си плащаме за всичко в църквата!!Гледат те в ръцете като влезеш.Поповете са толкова арогантни,че не знаят какво е смиреност,те не са духовни лица по призвание,а по професия!!
40
4
 
32
 
! Отговори
пъчо преди 12 години
По алеята в Централни гробища срещнахме погребение и спряхме. Попа вървеше отпред с GSM на ухото. Същото правеше и шофьора на катафалката. Ние нямаме църква, а ООД за събиране на пари от хорското нещастие.
39
2
 
9
 
! Отговори
Желев преди 12 години
,,...да се приеме богатство ,ако то е заслужено.,,Само ,,Винету,,съм чел,но там такива препоръки няма.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко мъчно ще влязат в Божието царство ония, които имат богатство! Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство.(Лука 18:24-25)