БСП: Ръководството на БДЖ ликвидира жп транспорта

Влаковете били спрени в най-печелившия период за годината
Обновена: 15 дек 2011 13:12 | 15 дек 2011 13:11,
107
БСП: Ръководството на БДЖ ликвидира жп транспорта
Снимка: Impact Press Group

От "Коалиция за България" упрекнаха ръководството на държавните железници, че спират влакове в най-печелившия период на годината.

Критиките на левицата са свързани с решението на БДЖ да спре всички пътнически влакове от 8 до 17 часа.

„Нещо, което не се случвало в над 140-годишната история на железниците”, възмути се бившият транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев.

„С тяхното решение носят още по-голяма загуба на железниците. Спряха в най-печелившия период железниците. Тогава, когото българските граждани пътуват най-много,” коментира още Мутафчиев.

„Някой умишлено води железниците към фалит”, допълни колегата му Антон Кутев. „Очевидно това е опит да попречиш на фирмата. Решаваш да закриваш един пазар преди Коледа”, изложи аргументите си Кутев.

Според депутатите на опозицията при една евентуална зимна обстановка най-сигурният пътнически превоз остават влаковете. „През преспите могат да минат влакове, но не автобуси”, каза Антон Кутев.

Още по темата

„Не мога да се съглася, че затварянето на железниците сега, в зимния период, е най-удачното решение. Ако падне един сняг, по какъв начин ще се придвижват хората. Това ще докаже, че железниците са необходими”, коментира още Мутафчиев.

Според него със спирането на влаковете ръководството на държавните железници иска да докаже, че държавата може и без БДЖ транспорт. „Аз ще им кажа: „да, ама не”, закани се Петър Мутафчиев.

Спор бившия транспортен министър решението на БДЖ да спре пътническите влакове поставя в трудна ситуация настоящия транспортен министър Ивайло Московски.

„Това поставя в още по-тежка ситуация министъра, който трябва до води преговорите с кредиторите в Германия.” Мутафчиев допълни още, че до март 2010-та година приватизацията БДЖ ЕАД е била включена в забранителния списък за продажба на държавни предприятия.

„С промяна от 2010 март сегашното мнозинство позволява обособени части да се продават без разрешение на Министерския съвет, а само с разрешение на принципала – транспортния министър”, допълни още Петър Мутафчиев.

И уточни, че с писмо на Ивайло Московски до Надзорния съвет на Агенцията за приватизация се определят критериите за приватизацията на „Товарни превози”.

Мутафчиев коментира, че има два варианта. Критериите са толкова завишени, че няма да може да се намери стратегически инвеститор за дружеството. Вторият вариант предполагал, че са написани така, че да спечели определен кандидат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: БДЖ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да си го кажем честно бдж е зле в други страни същите работят с 3 пъти по малко персонал, да же говорим че отношението към пътниците е като с животни в много случаи, станишев по твоето време от там са източени над 50 млн. незнам кои ликвидира БДЖ, ако не се налагаше това едва ли някои щеше да тругне да прави такива реворми и да се кара със работниците, мразя популистки изказвания
88
0
 
7
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
160 000 дена болнични са общо за БДЖ и НКЖИ това при 28 000 човека персонал (общо за двете компании) прави около 2% болни на ден, като се има предвид че в това число попадат и машинисти върнати от предпътен преглед (примерно заради високо кръвно), болнични за гледане на дете. Нека да кажат таква статистика и за МВР, МО, Държавна администрация... и нека не забравят че БДЖ и НКЖИ има не малко хора втора кат. труд, която не се дава защото носят фуражки както някои други!
87
0
 
0
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
нещо си изпуснал една нула от сумата за заплати, така по ще ти излезе сметката.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие какво направихте за БДЖ ..... да каже някой нали сте много отворени !!! Май само ядохте аа ???
85
0
 
1
 
! Отговори
Българин .до 83 преди 12 години
Приятелю,"Страшен" "Отчет за приходи и разходи " си направил.Ако ми беше счетоводител щях да те изгоня с "шут" Що се отнася до отговорностите напълно съм съгласен с теб.Но за да се търси такава трябва да си мъж и да не си "омацан"
84
1
 
2
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До 83Забрави да споменеш и 160 000 дена болнични.
83
3
 
2
 
! Отговори
Пует-до 82 преди 12 години
Да живее таз пуетеса на ГЕРБ и Бойко -метреса
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това изказване доказва че другарите са в пълна изолация и само се чудят каква простотия да кажат за да се появят по новините и новинарските сайтове!!!!! Другари, хората ви биха шута окончателно!!!!Приемете този факт!!!!бсп повече никога няма да управлява България!!!!!Единственото което ви остава е да гледате отстрани и да виете като кучета!!!!!!!!!
81
1
 
17
 
! Отговори
БДЖ до Държавата преди 12 години
Как един не излезна пред камерите и да каже:Приход от държавата (субсидии) 136 млн.лв на годинаПерсонал 15 000 душиРазходи заплати 15 000*1000лв*12мес= 18 млн. лв на година.(+ 6% за всяка следваща година)Дългове 772 млн. лв.Приходи от товарни дейности (минус -145млн.лв на година)Къде са парите? Ясно е, че не са в работниците? Къде са потънали тези пари... ами как къде в лоши сделки ощетили БДЖ от там държавата и всички нас, къде е прокуратурата и "силната държавна власт"?
80
2
 
9
 
! Отговори
Пуетеса преди 12 години
"След жепейската разрухазарад Партията куха, чак на "Позитано" чуха:"Мутафчиев да го ду.. ."
79
1
 
5
 
! Отговори
333 преди 12 години
Не че сме имали някакви съмнения,но да си крадете глупостите от устата с КНСБ си е направо смешно.Но тако съда обслужва компрестъпниците и ги протектира-ще си правят с нас и с България каквото им хрумне.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой пострада всъщност от тези протести ??? Правителство? Министър? Шеф на БДЖ ? Не, пострадаха тези които плащат и се возят на влак и сега не могат да се возят на влак, без да ги интересува политика, дългове, далавери. Какво се постигна с тези протести освен нови лишения и неудобства? Всичко затихва безславно. Остават само лишенията и неудобствата. Но нищо - все още сме 21 век - БДЖ - България
77
8
 
13
 
! Отговори
solaris преди 12 години
КРАДЕЦЪТ ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА,МАЙКА ВИ ДА *** КОМУНИСТИЧЕСКА,ВСИЧКИТЕ ДА ВИ ИЗБИЯТ,ВЪРНАХА НИ 50 ГОДИНИ НАЗАД.
76
3
 
11
 
! Отговори
АЗзззз преди 12 години
ДАаааа! БСП-ръководството на БДЖ ликвидира ЖП транспорта, ако си бяха направили реформата и ако си бяха внесли вноските по кредита, сега всичко в БДЖ щеше да е наред!
75
1
 
3
 
! Отговори
tigara.2012. преди 12 години
ot takiva nekadarnici ismotani pederasi i balgaria she falira vsi4ki tesa prodajnici
74
2
 
9
 
! Отговори
solaris преди 12 години
A и всички хора от 18 до 30 да гласуваМЕ,а не да казваме НЯМА СМИСЪЛ,ВСЕ ТАЯ,защото утре ще дойде Станишев ще замаже положението,ама след 10 години,когато е изпито и изядено,пак ще обвинявате друг,а не себе си,че не сте направили нещо по въпроса.
73
5
 
13
 
! Отговори
solaris преди 12 години
Едно не ми е ясно за 20 години,БДЖ е натрупала 400млн.евро дългове,КАК ДА НЯМА СЪКРАЩЕНИЯ ? Онези ****аси от БСП какво искат,откъде да ги вземат тези пари,ако не от нашия джоб,те са свети води ненапити,само дето е*аха мамата на цялата българска икономика,последно тук във Варна,Станишев лапна БМФ хубаво му влезе,ами да ви *** майката комунистическа,и 40% спечелиха на изборите,още 20на години,докато това старо поколение ( не го казвам с лошо ! ) си замине,да няма такава пародия на Държава !
72
4
 
13
 
! Отговори
Яко преди 12 години
На Мутафчиев трябва веднага да се поръча раиран костюм...И силна лампа да му свети в очите...И да пише обяснения...Ега ти и крадеца нагъл, долен, подъл, безочлив, некадърен, гнусен, смотан, опростачен, гаден крадлив ***...Той погреба железниците, заедно с Петърнейчев, Олег Петков, Христо Монов...А на Владимиров и Недев им се падна нещастието да сложат букетче цветя на гроба на БДЖ.
71
4
 
10
 
! Отговори
juli преди 12 години
студентите в София да отидат утре пред Парламента да питат - как да си отидат за празниците. Може пък да им осигурят някакъв превоз: я да им дадат назаем некои мерцедес, я хеликоптера да пуснат за няколко курса, или пък може да осигурят безплатна коледна вечеря, след като не могат да си отидат при мама.
70
10
 
19
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
Ръководството на БДЖ ликвидира жп транспорта. Това е истината! Да видим дали ще осъдят Владимиров и Недков?!

Спонсорирани публикации