Спираме мотрисите "Сименс" или ги връщаме на Германия?

Дянков и Борисов отиват в Берлин да молят отсрочки от кредитора
Обновена: 15 дек 2011 12:31 | 15 дек 2011 12:31,
190
Спираме мотрисите "Сименс" или ги връщаме на Германия?
Снимка: Булфото

Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че е оптимист за финала на сделката с германските мотриси "Сименс".

Според него е малко вероятно до края на годината да се стигне до изземане на мотрисите, а по-скоро те ще бъдат запорирани и спрени от движение до решаването на казуса с кредитора – германската финансова институция KWF.

На въпрос откога влаковете няма да могат да бъдат използвани, Московски посочи, че казусът е ясен: "Имаме 24 млн. евро просрочени и ако успеем да изплатим поне половината до края на годината, нямаме проблеми, останалите може да доразсрочваме по друга схема" .

Към днешна дата министърът не може даде положителен отговор за възможностите на БДЖ да плати средствата за мотрисите "Дезиро" на Сименс, за които веднъж вече получихме малка отсрочка от кредитора.

Сега Московски се надява проблемът да бъде решен с посещението на финансовия министър Симеон Дянков в Берлин. На 18 януари и премиерът Бойко Борисов щял да ходи в Германия за среща с Ангела Меркел, което мотивирало днешния оптимизъм на транспортния министър.

"Все още нямам яснота и дали вицепремиерът Дянков може да осигури тези средства", посочи Московски.

По думите му единият от вариантите бил да да се ползва държавен заем, който да позволи на държавните ни железници да разплатят дължимото с KWF.

През 2005 г. именно с помощта на германската кредитна институция България купи 50 електрически мотриси “Сименс Дезиро”.

Заемът бе за 190 млн. евро, а вноски по него не са плащани повече от година. Банката пък вече  заплаши, че ще си прибере половината от мотрисите, с които се обслужват най-натоварените крайградски линии у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.