Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство

"Те са в противоречие с православното разбиране за произхода на живота"
Обновена: 1 яну 2012 10:36 | 31 дек 2011 15:26, Елка Василева
271
Църквата против "ин витро" и сурогатното майчинство
Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: БПЦСвети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
То слагането на силиконови имплантанти е чужда намеса в човешкото тяло, но както е казано красотата ще спаси света.........Пука ли му на някого.
246
4
 
24
 
! Отговори
Anon преди 12 години
БПЦ да си гледа свещите и да не се меси в живота на хората.
245
0
 
3
 
! Отговори
До 238 преди 12 години
Вие повдигате важен въпрос, но този проблем би могъл да се избегне, ако се води прецизна отчетност.
244
3
 
22
 
! Отговори
Предлагам друго: преди 12 години
За да осъвремени Българската православна църква дейността си и да осмисли ежедневието на много монаси и монахини,защо тя не се заеме с децата,изоставени в социални домове? Имоти ли няма църквата,пари ли няма?! Може да организира сиропиталища,в които да се следи за духовното изграждане на тези подрастващи. Отделни свещеници дават пример с дейността си в тази насока. След като децата навършат 18 г.,вместо да идат на улицата,могат да останат да работят там като персонал,докато си стъпят на краката.
243
6
 
8
 
! Отговори
Свети старци, преди 12 години
Каква беше причината да огласите такова становище?Ако подражавате на колебанията на Ватикана, отдавна трябваше да сте се произнесли! /Пък и Ватиканът постепенно преодолява консерватизма си - как се примири с разводите?/Ако не подражавате, тогава какъв е изводът? Сетихте се за този проблем тогава, когато държавата реши, че ще е по-добре социалните домове да бъдат ликвидирани и децата от тях да идат в приемни семейства. На кого служите вие тогава - на Господ или на Бойко Борисов?!
242
4
 
18
 
! Отговори
Уважаеми старци от преди 12 години
Синода,не се правете на по-светци от Бога!Православното разбиране за произхода на живота може да бъде тълкувано - в противен случай Господ нямаше да даде на човека способност да анализира.Би ли могъл да бъде заченат живот ин витро,ако Бог не допускаше това? Би ли могла сурогатната майка да износи чужд ембрион,ако според Господ и природата това е вредно и недопустимо? Помислете,колко много неща науката се опитва да постигне и не успява,а в коментираните области има успех -раждат се здрави деца!
241
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
270 хиляди семейства в България имат проблем. Църквата се опитва да забрани на 270 хиляди семейства да имат деца ?! Наглеци мръсни !
240
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата да си гледа агентите на ДС и да не се занимава със семейства, желаещи най много от всичко да имат деца.
239
2
 
17
 
! Отговори
Томов преди 12 години
Не ми трябва машина на времето. Само църква, за да се върна в тъмните векове. Каква интелектуална и морална нищета лъха изпод тези *** на тамян и свещи сводове.
238
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Не се ровете в болката на пострадалите по една или друга причина семейства. Мнението си го запазете за Вас, Вие който нямате такива проблеми и дай Боже да нямате. Всичко това е свързано с много разходи на пари, с много очаквания и надежди, а Вие който с нищо не помагате , искате да пречите и на последната останала надежда. Не Ви прави чест.
237
2
 
16
 
! Отговори
))) преди 12 години
на вас дедо попе данък печалба върху свещите требва...
236
2
 
17
 
! Отговори
Чимиджимичамиджоми преди 12 години
Стига ми БПЦ да каже нещо, за да повярвам, че е точно обратното. Брадати мутрички, дето постоянно се опитват да станата сурогатни татковци по естествен път
235
34
 
10
 
! Отговори
Църквата е права преди 12 години
Донякъде църквата има право. Защо? Представете си, че с една и съща семенна течност са осеменени няколко жени. Едните раждат момченца, другите - момиченца. След време някое от момченцата се жени за някое от момиченцата, тоест брат със сестра. Каквъв ще е резултатът Възможен ***, умствено изостанало дете и така нататък. Може би затова има толкова болни дечица с вродени заболявания. Малко се замислете. Затова църквата е против, за да няма увредени дечица. Безхаберието се заплаща скъпо.
234
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата църква пак не е в час. Горките ни отци, не знаят къде се намират и в кой свят живеят!! Толкова са неадекватни, че са станали супер консуматори, а редовите попове едно опяване не могат да направят като хората! Никакви "пастири" не са на паството си, не се занимават с благотворителност - кухни за бедни, грижа за сираци, не могат да ти окажат морална и психична подкрепа, ако я потърсиш /но като им гледаш начина на живот, със сигурност няма да потърсиш подкрепа от поп!! Няма по-мързеливо нещо
233
6
 
11
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Честита ви 2012 година!Църквата препоръчва, а не забранява! Защо една жена не може да забременее - това нека го определят лекарите. Болести и аборти най-често са причините една жена да не може да забременее, но може би и партньорът и да има причини. Народът е казал: смени коча, а ако требе - смени го пак!
232
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a za pedofiliata ni6to li ne kazaha? kolko ne6tastie donesaha na deza "sluzitelite" na BOGA na tazi zemja?
231
4
 
10
 
! Отговори
до попа преди 12 години
Ах, вие неверници, църквата иска да ви каже, че сексът е богоугодно дело - правете секс! Това е посланието. Не се мърдоствайте, а сваляйте гащите - най-богоугодното дело!!!!Аз на попадията и комшийката у лево вече им ги свалях и богоугодно ги поздравих с по един бая здрав.Мърди с мърди, само дремете пред компютрите и ръкоблудствате, и никой не се заема да разнася семето божие. Правете секс, за да си спасите душите.---А така, попе! Голем си пич!
230
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що обръщате внимание на изкуфели дъртаци, мислещи си, че щом са в църквата, те са Господа? Ако човечеството се е вслушвало в "псевдобожиите" служители на църквата, щяхме още да сме в средновековието. Щом Господ е създал стерилните двойки, значи Господ ще им даде шанс да имат дете. Щом Господ е създал хомосексуалните двойки, Той ще реши дали имат право на съюз. Щом Господ е създал греховете, Той ще съди за тях.Нито едно човешко същество, обличайки църковните одежди, не може да се самообожествява
229
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям смях са тези попове :))) Твърдо съм ЗА всякакви форми на ин-витрото, но съм против сурогатното майчинство - не трябва да се разрешава в България!!!
228
0
 
1
 
! Отговори
До 113 преди 12 години
Никой не ти говори за такива случаи,говорим за нормалните хора!