Църквата се обърка. Не била против метода ин витро

Ние няма да делим децата, категоричен е епископ Йоан
Обновена: 4 яну 2012 21:40 | 4 яну 2012 21:40,
287
Църквата се обърка. Не била против метода ин витро
Снимка: Булфото

Светият синод на Българската православна църка не е против метода ин витрото, а е само срещу сурогатното майчинство. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

В края на миналата година Синодът разпространи позиция, с която се обяви против методите на асистирана репродукция и сурогатното майчинство, които били в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот. 

Митрополит Гавриил посочи, че методът ин витро се приема от Синода на гръцката и руската православна църква.

"Но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг, и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност", обясни той.

Още по темата

"Човек, който използва метода ин витро, не е грешен", категоричен бе духовникът.

Според него обаче в случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят.

Междувременно обаче Знеполският епископ Йоан заяви, че подкрепя изцяло становището на Синода.

"В това, което е написал Светият синод, заставам зад него до думата и запетайката", поясни той.

Епископ Йоан обаче беше категоричен, че Църквата няма да дели децата.

"Няма да делим децата в никой случай, всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Църквата, защото вече е даден, съществува", коментира той.

Според него всеки човек имал избор да приеме или не позицията на Синода.

"Ние няма да делим децата, тази позиция засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете", заяви Знеполският епископ.

"Молим Бога тези майки, които нямат деца, и които желаят да имат, Бог да им устрои така, че да се случи, но да се случи така, както е нашето естество - по естествен, нормален и реден начин", продължи той.

Епископ Йоан посочи, че знае за случаи на семейства на млади свещеници, които не са имали дете, но са осиновили, а после Бог им е дал да имат и свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
263Даже пишат във форумите идиотщини. Типичен пример е пост 263
264
0
 
2
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
доколкото знам черния цвят е символ на злото,а онези на снимката са все в черно,трудно ми е да намеря асоциацията
263
3
 
4
 
! Отговори
Марк до 221 преди 12 години
Магдалено, чичо ти Марк е вече дядо и има 3 внучета!Ама пак съм във форма и мога да изкарам едно бебе !Даже се замислям дали да не го направя!Ей така , да види сина ми, че татко му още го бива и да не ми се надува синковеца!!Ако си мераклийка за бебе, здавай координати!!Мухахахахаххахахаа
262
8
 
1
 
! Отговори
За 245 и 247 преди 12 години
Да господин анонимнико, във всички случаи ни чака ново идиотче на тоя свят. Може би затова броя на *** е нарастнал толкова много в България. Наистина е възможно и гений да се получи, но не виждам гений в България, а толкова много *** се разхождат по улиците. Шизофренията е най-честа при родствени бракове.
261
0
 
8
 
! Отговори
едмон рустан преди 12 години
АБЕ ХОРА- ДОКОГА ЩЕ СИ РАЗВЯВАТ ЗАДНИЦИТЕ ТЕЗИ МАЗНИ ***? ТЕ СИ ОПРАВИЛИ КОЧИНКАТА ЧЕ СЕГА ЩЕ ДАВАТ И ТОН. ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ СА ПО СРАМНИ.КОЛИТЕ ИМ-НАТИСНАХА ЗА ВАРНЕНСКИЯ, А НА ПЛОВДИВСКИЯ ПО БРОЙ И ЦЕНА? А НА ОСТАНАЛИТЕ ПАТРИКИ? А ВИЖТЕ И МАЗНИТЕ ИМ *** И ВРАТОВЕ,А И ПУХКАВИТЕ ИМ СЕКРЕТАРЧЕТА И ОЩЕ -ИМОТИ,ФИРМИЧКИ,ДАЛАВЕРИ-ЯКО СИ БОЧКАТ ОТ ДЪРЖАВАТА.И НЯМАЛО ВЯРВАЩИ-ДА НЯМА ОВЦИ ЗА СТРИГАНЕ.И СЕ СРАВНЯВАТ СЪС СВЕЩЕННИЦИТЕ ОТ18 ВЕК-БОЖЕ КАКВИ НАГЛИ И ИЗВРАТЕНИ ПОПОВА СА ,ЧЕ СЕ РАВНЯТ
260
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НаскоВсеки женски цикъл е убийство на ембриони, според логиката ти.Ако беше се запознал малко повече с инвитрото, нямаше да говориш глупости за 'нормален' ред на нещата.Не ти пожелавам ти да имаш репродуктивни проблеми, за да разбереш какво е да нямаш възможност да си имаш деца.Малко повече съпричастност и по малко арогантност няма да ви дойдат зле.
259
0
 
16
 
! Отговори
отвратен преди 12 години
Тия хора,вместо да се съсредоточават само върху нуждите на собствения си корем,да се заемат с Богоугодни дела-има толкова хора без надежда и вяра,без покрив и хляб,има нужда от училища,приюти,кухни за бедните,разрушаващи се храмове...Просто девалвираха ролята на отци,обрекли се в служба на хората и Бог!
258
29
 
5
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Аз мисля, че ин витрото и сурогатното майчинство са морални престъпления. Не искам да обиждам никого, така мисля. Могат да се създадат деца, но каква цена? На цената на намеса в нормалния ред на нещата (изкуствено оплождане) и замразяване и дори убиване на ембриони (живи човешки същества). А сурогатното майчинство се прави посредством ин витро, но е още по-лошо. Размива границите между това коя е майката на детето и се стига до ситуации от типа на сестрата на един мъж да носи детето му. Извращение. Ако не се правеха аборти (убийства) проблема с невъзможността да родиш дете щеше да е далеч по-слабо разпространен. Има толкова деца, които нямат родители, семействата могат да си осиновят някое дете, като искат деца.
257
1
 
4
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 12 години
Тоя Гавраел ми замяза на Черният дедо Коледа,но за разлика от нормалния не носи подаръци ,а ги взема и не е придружен от снежанка ,а от некой черен ***-млад ибрик!
256
0
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Тая бездуховна *** се изказватака все едно има авторитет.. смешните чиновници, които ни излизта доста скъпо...
255
0
 
12
 
! Отговори
Поп Манол преди 12 години
не църквата, а Бог се объркал като ви е създал - ***
254
1
 
10
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
Не църквата, а овцете дето я следват, са объркани даже сбъркани
253
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата не се е объркала, а медиите онзи ден неясно защо приписаха на Св.Синод позиция, която не е изразил и това е видно в сайта на Св.Синод. Но явно недоучилите журналистчета с ограничена интелигентност, имаха нужда да им бъде обяснено написаното черно на бяло, за да разберат какво именно казват архиереите.
252
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог поругаван не бива! Несправедливата хула срещу служителите Му се връща като бумеранг.И така, озлобени ***, вижте собствените си гнусни душици, омерзени от ***, в които живеете по собствено желание и тогава съдете онези, които не познавате!
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
самият Митрополит Гавриил е от сурогатна маика
250
1
 
19
 
! Отговори
хисарския поп преди 12 години
....то и аз съм срещу педерастиите в цъковния двор от тия некъпани мушмуроци ама кой ме пита....
249
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRADATI BANDITI
248
3
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Кръстоносец, Николай Коперник е бил свещенник в Католическата църква. Бил е поп.И никога никой не е искал да го убива.
247
0
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
Кой *** журналист измисли това заглавие?
246
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 245същото може да стане и ако таткото е бил с няколко жени и има други деца, за които дори той не подозира.