Църквата се обърка. Не била против метода ин витро

Ние няма да делим децата, категоричен е епископ Йоан
Обновена: 4 яну 2012 21:40 | 4 яну 2012 21:40,
287
Църквата се обърка. Не била против метода ин витро
Снимка: Булфото

Светият синод на Българската православна църка не е против метода ин витрото, а е само срещу сурогатното майчинство. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил пред БНР.

В края на миналата година Синодът разпространи позиция, с която се обяви против методите на асистирана репродукция и сурогатното майчинство, които били в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот. 

Митрополит Гавриил посочи, че методът ин витро се приема от Синода на гръцката и руската православна църква.

"Но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг, и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност", обясни той.

Още по темата

"Човек, който използва метода ин витро, не е грешен", категоричен бе духовникът.

Според него обаче в случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят.

Междувременно обаче Знеполският епископ Йоан заяви, че подкрепя изцяло становището на Синода.

"В това, което е написал Светият синод, заставам зад него до думата и запетайката", поясни той.

Епископ Йоан обаче беше категоричен, че Църквата няма да дели децата.

"Няма да делим децата в никой случай, всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Църквата, защото вече е даден, съществува", коментира той.

Според него всеки човек имал избор да приеме или не позицията на Синода.

"Ние няма да делим децата, тази позиция засяга начина, по който трябва да бъде заченато едно дете", заяви Знеполският епископ.

"Молим Бога тези майки, които нямат деца, и които желаят да имат, Бог да им устрои така, че да се случи, но да се случи така, както е нашето естество - по естествен, нормален и реден начин", продължи той.

Епископ Йоан посочи, че знае за случаи на семейства на млади свещеници, които не са имали дете, но са осиновили, а после Бог им е дал да имат и свои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
1
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
не, не е комшията, аз съми гледам един неверник минус ударил. Павле, запиши си! - не вярва в шестосътворението
224
0
 
1
 
! Отговори
Магдалена преди 12 години
219, така е всички сме едно голямо семейство на тази Земя. :D Има само три кръвни рода, останалите сметки си ги смятай сам. ;)218, надявам се да имаш деца, че не се знае онзи отгоре, какво е решил за теб... ;)
223
4
 
2
 
! Отговори
до 222 преди 12 години
Абе ти да не си блондинка ??? как може да сравняваш саможертвата/каквото е даряването на кръв и органи/ със сургатното майчинство ???Сургатното майчинство е форма на експлоатация, затова е забранено в Германия и Австрия и разрешено в Русия и Украйна например. Ти към кои страни искаш да се причислява България ????Що се отнася пък до пътните разходи, какво искаш някой наръце да те носи ??? защо ???Ами искаш да дадеш щастие на едно дете, направи го, осинови дете дай му бъдеще и любов
222
1
 
5
 
! Отговори
до 218 преди 12 години
Кой е тоя отгоре ве комшията ли. Аз ше му кажа аз утре, за дето ме шпионира. А колкото до ограниченото...ограниченият си ти, щом се водиш от книжка с приказки за деца. А такива позастарели деца ги взимат богати семейства, които се чудят какво добро да направят. Те ще си наемат гледачка и изобщо няма да обръщат толкова внимание на децата, колкото едно средностатическо (нормално) семейство. Затова нормалните семейства искат от бебенца да си вземат дете.
221
0
 
3
 
! Отговори
Магдалена преди 12 години
220, ти това за обезщетението вярваш ли го в Бг? LOL Доколкото на мен ми е известно в Бг правителството не поема пълните разходи по ин витро, а само част от тях. Относно коментара ти за сурогатството и проституцията, ще те попитам нещо. Дарението на органи (и присаждането им в чуждо тяло), приливането на кръв и всякаква медицинска намеса не са ли същото, или мерим с различен аршин?
220
2
 
5
 
! Отговори
Магдалена преди 12 години
Марк, ще си позволя да ти препоръчам, след като си толкова милостив и широко скроен християнин, да вземеш да осиновиш 1-2 изоставени ***. Лиши се от правото и възможността (дано не си от тези, които трябва да прибягват до ин витро, за да си имат рожба) да имаш собствени деца, и направи добро- осинови дете, без да го избираш. :)
219
3
 
2
 
! Отговори
до 217 преди 12 години
Ами тогава вадиш пари и си плащаш, а ако е вследствие на мед. грешка има обезщетение взимаш парите и пак плащаш :)))а да не говорим за сургатното майчинство, това хиляди пъти по неморален акт от проституцията
218
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве я някой набожен да ми обясни следното. Нали в началото са били само двама, кви бяха там Адам и ***. Е на, тея двамата хубавци са се плющяли и нали оттам деца. Е значи тези деца са били брат и сестра. Обаче и те тряа да се плющят, щот просто недоимък на хора. И поне според мен де, тва не е ли грях да ***. И сеа всички сме братя сестри и майки бащи....Бати порнографията извратена дет стана. Май от маймуните сме произлязли.
217
3
 
2
 
! Отговори
do 216 преди 12 години
Нормални хора които да осиновят такива деца има, но хората с твоите разсъждения са ненормални, затова оня отгоре ви е ограничил репродоктивните възможности .........
216
1
 
2
 
! Отговори
Магдалена преди 12 години
До 194:0 Какво изказване само. С какво право искаш, да се отглеждат децата на тези, които си описал/а? А ако е вследствие на лекарска грешка или след оперативна намеса при апендицит? И от кога държавата плаща за ин витро и колко всъщност плаща? Ясно ли ти е това? Не ти, иначе нямаше да напишеш такава глупост.
215
0
 
3
 
! Отговори
до 212 преди 12 години
Кухо парче си ти. Просто никое нормално семейсто не иска такова дете да си вземе.
214
0
 
2
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
ех, Марко, всички четете евангелието като дяволане може, чадо, не може - и тя си има ако не съпруг и ако не брат, то със сигурност баща и тъй по веригата пак ще стигнеш до ближния. обаче отивай да те доръчкат, то за твоята душа вече няма смисъл
213
0
 
3
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
Да бе, да!!!Я се разкара, ***!!
212
2
 
2
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
кръщението го измисли Йоаназ само отидох да си поговорим двамата и той като не ще да излиза от реката, се наложи аз да вляза. по него време мина един гълъб ли, гарга ли беше, и на, ама нищо - водата е добро, тъй рече тате още първия ден от сътворението преди колко време измина, а, осем хиляди години вече
211
1
 
2
 
! Отговори
do 200 преди 12 години
Малоумно разсъждение, и кво според теб децата навършили 5 год без родители не трябва да имат бъдеще ли какво ????
210
0
 
2
 
! Отговори
до 208 преди 12 години
Господ ще те накаже и ще отидеш по дяволите ...хахахахаха
209
1
 
1
 
! Отговори
Марк преди 12 години
На всички пишещи тук и религиозни хора и *** Чао!Сега ще се легна с една "девица", която само ме ръчка и не ми дава да пиша, че бърза да си прибере 300 кинта!Тя не е "на ближния ми"!Така че може!
208
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че те кога са били против и кой ще ги пита за това, обикновенно докторите ги решават тия неща.Все пак важно е да се оплюе църквата за няма нищо нали другари.
207
4
 
2
 
! Отговори
Марк до 203 преди 12 години
Да , прав си!Може да ***!Може да е мормон!Може да е йеховист!Можге да е ескимостА може и да е обикновен *** , както в случая!Мухахахахаххаха
206
2
 
3
 
! Отговори
hop преди 12 години
Prez 87-ma baba mi me e skrila i edvam sa me krustili v curkva...Komunizum batka....