Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов

Лекари работят в болници и в частни клиники в работно време
Обновена: 2 фев 2012 14:21 | 2 фев 2012 10:00,
111
Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов
Снимка: архив, Булфото

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично.

Така здравният министър Стефан Константинов коментира пред bTV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението.

По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва или да се увеличат здравната вноска или данъците. Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи за това да се даде възможност хората да избират къде да се осигурят здравно, а не както е сега това да става само чрез единствената здравна каса, добави обаче здравният министър.

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника във Варна млада жена след операция за махане на сливици е проверен.

По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници. 

Стефан Константинов обясни, че заради този случай станало ясно как лекари, които работят в държавни болници, лекуват в частни клиники в работно време. Такъв е случаят с въпросния хирург.

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари.

Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”, коментира министърът.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество.

"Направихме някои инвестиции – ще бъдат купени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването", смята Константинов.

Той коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба".

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
А за 3 години какво може да се оправи кажи едно нещо.
33
3
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Това е най-изтърбушения герберски аргумент. Не, не ви трябват повече от 4 години да оправите здравеопазването. Настоящите проблеми на България могат да се оправят точно за 2 години с адекватен и кадърен кабинет, а от началото на мандата ГЕРБ влоши още повече нещата. Но като ти гледам аватара, то няма какво да се спори - *** и половина.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ще говори ,като ги събираме от бензиностанциите....
31
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Хирурзите работели на частно... ами докато в тая скапана държава един хирург със златни ръце получава заплата по-малка от заплатата на най-простото ушево прасе, дето бие хората и стои мирно пред ***, така ще е !!!Проблемът е, че едни ги лекуват без пари, щото имали "права", а ако ние, осигурените, се разболеем, плащаме втори път, защото имаме само задължения !!!
30
0
 
3
 
! Отговори
chicago преди 12 години
г-н Министър , а какви са другите определения за здравеопазване,за да преценим определениe-то " прилично"къде се намира в скалата за измерване нивото на здравеопазване.
29
0
 
5
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Ей заради такива тъпотии си един от най-неодобряваните министри, галфончо!Наистина, докато няма ЛИЧНИ партиди, римляните ще се лекуват с нашите пари. Аз съм готов да подържам здравето на 2ма пенсионери и на 0,1 римлянин!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До ааа:На мен ми прилича на обикновен Пазарджишки ***,какъвто си е в същност.
27
0
 
6
 
! Отговори
- преди 12 години
да някъде пишеше че е по зле и от Албания, но според този некадърник е прилично! Пожелавам му да стигне до нашите лекари и само на тях да разчита!
26
0
 
16
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Е прилично е как да не е! Като за страна не от третия, ами направо от четвъртия свят, как да не е прилично! Скапана държава, скапана политика! Човек го е страх да се разболее, страх го е да излезе на улицата... Честно, ако Левски беше жив, навярно щеше да емигрира!
25
0
 
7
 
! Отговори
spasimir преди 12 години
Какво му е приличното,мизерия и бюрокрация
24
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко...."Не, солидарна е с индивиди, които не плащат НИЩО !!! Болниците са пълни с ***, които не са платили и стотинка осигуровки, но ги лекуват с нашите пари !!! Пенсионерите също нищо не плащат, а и те, поради възрастта си, много по-често попадат в болница !!! Е, как да крета здравеопазването ???? Това е все едно в някоя кръчма редовните клиенти да пият без пари, а кръчмаря да чака някой случайно попаднал да плати сметката.
23
8
 
3
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Ще повторя това, което многократно съм писал тук. Не може едно място, на което е цапано 20 години да се оправи за 2. Няма да стане и за 4, нито за 8. Трябват ни поне 3 последователни мандата здраво бачкане, следване на целите и приоритетите и малко по-малко "ремонтиране" на държавата, която комунистите почти унищожиха. За съжаление не само здравеопазването не е на ниво, същото важи за образованието, държавната администрация, общините и т.н...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Набарам ли се ще ти чупя стъклопакета!
21
2
 
8
 
! Отговори
бавно развиващ преди 12 години
Този на снимката май гледа към .................................................пу.....ка си ***...наНищожество
20
1
 
11
 
! Отговори
jhv преди 12 години
Те болните направо умират.Болници няма.Положението е цветущо,като горивата и цялото ви управление.Докато не ни уморите няма да се спрете.
19
1
 
14
 
! Отговори
69 преди 12 години
Прилично е за вас управляващите! А народа пак кучета го яли. НЕ Е ИСТИНА КОЛКО СТЕ НАГЛИ, НО ПО ЛОШОТО Е, ЧЕ НАРОДА НИ Е МНОГО ТЪРПЕЛИВ. И се надявам да се промени скоро това. По силен от хляба няма!
18
1
 
10
 
! Отговори
бавно развиващ преди 12 години
Малко ли пари му дава държавата на тази мършаГоспод вижда
17
1
 
8
 
! Отговори
ааа преди 12 години
тоя на снимката не ви ли прилича на Михаил Михайлов "Милото" от филма "Седем часа разлика"?
16
0
 
15
 
! Отговори
янис преди 12 години
Здравната каса е кръвопиеца на здравната система.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прилично? За това онзи ден щях да пребия един лекар който искаше 300лв за да обърне внимание на баща ми който е ЗДРАВНО ОСИГУРЕН и е работил 40години нон стоп ! Аз прилично трябваше да му избия зъбите един по един.