Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов

Лекари работят в болници и в частни клиники в работно време
Обновена: 2 фев 2012 14:21 | 2 фев 2012 10:00,
111
Здравеопазването ни е прилично, оцени го Константинов
Снимка: архив, Булфото

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично.

Така здравният министър Стефан Константинов коментира пред bTV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението.

По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва или да се увеличат здравната вноска или данъците. Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи за това да се даде възможност хората да избират къде да се осигурят здравно, а не както е сега това да става само чрез единствената здравна каса, добави обаче здравният министър.

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника във Варна млада жена след операция за махане на сливици е проверен.

По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници. 

Стефан Константинов обясни, че заради този случай станало ясно как лекари, които работят в държавни болници, лекуват в частни клиники в работно време. Такъв е случаят с въпросния хирург.

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари.

Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”, коментира министърът.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество.

"Направихме някои инвестиции – ще бъдат купени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването", смята Константинов.

Той коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба".

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Стефан Константинов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
До № 83 преди 12 години
Ти си нагъл! Как може, как е възможно 80 % от стойността на клиничната пътека да отива за заплати и към тях като се начислят ДОД и осигуровките директно заведението е на загуба! Как може една общинска болница, да няма един пациент, но да си поръча нова дограма, нови климатици и чисто нова линейка от най - висок клас? А фактурите менте, а неотчетените приходи! Вярно сме ***, че ви търпим! А фиктивните прегледи, а фиктивните пътеки? Трябва болничната и доболнична помощ, да е извън бюджета!
73
2
 
2
 
! Отговори
boqn4o, до Наблюдате преди 12 години
Ти *** ли си? Ама честно, *** ли си? Тези 2.70, които взимат личните лекари, те ли са причината за липсата на пари според теб? Че 1000 души не отчели данък върху тия 2.70 и поради тази причина не достигат милиарди за здравеопазване? Ето каква била причината. Прекалено много *** в тая държава.
72
0
 
3
 
! Отговори
ПорЦелан преди 12 години
Да го убия с *** си да го убия, пикоч с пикоч! За къф *** плащам 2000лв годишно, които не ми покриват нищо!
71
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Такса 2.70 за неосигурените! Не стига, че съм платил осигуровки, но и допълнителен данък!
70
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Колко лекари дават бележки, отчитат и плащат данъци за тези 2.70 лв. Напротив, нарочно те връщат, за да дойдеш пак и пак 2.70. Джобни пари по 100-150 лв на ден. Повече от министър. Тези 2.70 се оказват жив рекет. Барабар "супер" обслужването. Не можа да се създадат точни правила в тази държава и това е.
69
1
 
4
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Д-р Константинов, за парите, които давате за здравеопазване, то е повече от отлично. Ако на един немец му даваш толкова пари за здравеопазване, ще се види в чудо. Въпросът е, че не искате да давате пари и ги крадете - това е проблемът на здравеопазването ни, а не лекарите, с които си измивате ръцете.
68
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
Не искаме солидарност. Пенсията се изчислява на базата на вноските през трудовия период. Следователно:1. Колкото е по-висока пенсията (и заплата съответно), толкова по-широкообхватни услуги с предимство. Да не се чака на общи опашки за талони. Всеки да получи индивидуален коефициент в зависимост от приноса.2. На неосигурените и на нисък доход - безплатно само жизненоважният минимум.(виж на Запад).3. За скъпоструващи процедури - срещу заплащане, пропорционално на коефициента.
67
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 12 години
"Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор." ДА ! спрете да храните мързеливи ***, *** и малки ***. Така пари ще има и за здраве, пенсии, образование, пътища и т.н. Що не излезе някой и отговорно да заяви колко милиарда годишно се харчат за тях
66
1
 
5
 
! Отговори
yy преди 12 години
личен лекар-2000 пациента в листата по 2.70лв потребителска такса-5400лв умножете го по 10%плосък данък-540 лв това е 6480 лв годишно ДОД-колко лични лекари са платили това на НАП по данъчна декларация ,за осигуровки да не смятаме,А ПЪК ТЕ МИ СМЯТАТ,ЧЕ КАФЕ АВТОМАТИТЕ ОЩЕТЯВАЛИ ФИСКА ,ЧЕ НЯМАЛО КАС.БЕЛЕЖКА ЗА 0.5ЛВ ЗА 1 КАФЕ,ХАЙДЕ БЯЛАТА МАФИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
70 ti si mai dosta prosti4uk. pro4eti pak i se opitai da razberesh kakvo e kazal. ako ne, zdrave da e! :D:D:D
64
1
 
1
 
! Отговори
Хуманист преди 12 години
И ще е така,защото тръгнахме да се правим на европейци, по американски начин.В КРАЙНОСТИТЕ.Отрича се моделът,който да речем е работещ само ,защото е бил такъв по време на друг строй.Една Германия,едва ли би направила така.Отиди и опитай там,да си построиш къща с фирма от България.Н И К О Г А не ще те допуснат.Има и много други примери.Като не можеш да мислиш,поне гледай какво правят другите!!!
63
1
 
9
 
! Отговори
до Кратун преди 12 години
Глас в пустиня си с най-точния коментар. Експроприираха 1,5 млрд. за да си върже Дянков бюджета. Будната Бг общественост гък не каза. Оставиха лекарите и болниците да се борят с немотия в 21 век диагнози да поставят без съвременна апаратура / Бг не е само София и университетски болници/, а на всичко отгоре периодично провеждат кампании срещу лекарите и явно на "умния" българин толкова му трябва. и накрая лекарите са най-грешни в перфектна Бг.
62
0
 
7
 
! Отговори
Хуманист преди 12 години
Драги ми 44,коментарът ти е ОТЛИЧЕН!От пръв поглед се вижда,че много добре познаваш бранша,системата и "язвите "в нея.Съпоставяш с опита от други страни.ИЗСТРАДАЛ си това професионално ежедневие и тъкмо за това ти са ценни предложенията.ЗА НАЙ-ГОЛЯМО НЕЩАСТИЕ в България,не само в здравеопазването ,но и във всички сфери на икономиката СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ - на неграмотния,на непрофесионалиста да работи това,което НЕ МУ Е нито знанието,нито опита,нито пък ЖЕЛАНИЕТО ДА ГО РАБОТИ.
61
1
 
0
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа. Сайта няма да действа?!?!?! Никога!?!?! ***!!! ***, селски ***!!! Ти засенчваш и П Р О С Т И Я С И Ш Е Ф!!!!!
60
0
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Прав си, откакто поставиха грешна диагноза умишлено, защото например съм отишла в 12.00 часа с детето, чакала съм час и половина пред кабинета, пък на нея й свършвало работното време време към 13.30 и тогава още половин час, за да си пише нещо на познат. Влезнах в 14.00 часа и тя каза, че имаме варицела умишлено, занеше, че не е варицела- за лекари не ми се говори. Отишла съм в 12, не съм й виновна, че е алчна и се чака 3 часа за нея. Сутринта ли да отида и да си взема отпуска ли?
59
0
 
6
 
! Отговори
от Копенхаген преди 12 години
Ей ги парите за здраве,и не само- я каква лимузина,я какви костюми,я какви ръце у джоба! Я какви милиони се трошат от тия чиновнически ***!! нямало пари,а?! От МНОГО НАЙ-БЕДНИЯ в ЕС БГ народ ще скубете и искате вечно,а?? Че така всеки може да е министър,бе,калтако!На всеки няколко години тая пасмина трябва не да бъде сменяна чрез избор,а чрез изправяне до дувара..бързо,акуратно,окончателно!! И тогава едва ще дойдат следващи,които ще са ЧИТАВИ,а не ***!!Само така трябва,чао ви от Копенхаген!
58
0
 
6
 
! Отговори
д-р Лектър преди 12 години
Каква наглост!!!Разходите на държавата за здравеопазване са скочили три пъти за последните 10 години ( от 1.3 млрд до 3.2 млрд. за тази година ), а този *** ми обяснява, че здравеопазването е прилично! А ми може да стане прилично ако се ликвидират мафиотските фармацефтични структури, а не като се прави евтин PR. Ако не можете да се справите с тях решението е просто - ОСТАВКА.
57
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...а тоя на снимката (дето май има и празник днес) да попита оня негов колега, с бабешките цъкли, къде е тоя един милиард, който открадна от Здравната каса !!!Да се увеличавала здравната вноска - защо бе, хомо - да има повече пари да лекувате *** ли ?!? Да, ама аз не искам да плащам за тях !!! Вчера например излезе новината, че претрепаното от "родителите" си хъхряшко *** пукнало след 40 дни кома... и пак НИЕ ще платим разноските, задето докторите са го поддържали живо.
56
1
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Защо удобно се забравя за резерва на здравната каса в размер на 1,5 милиарда лева, който беше иззет и предаден на бюджета? Излиза все пак, че парите, които се събират са повече от тези, които се харчат за здравеопазване. Защо не се използва този резерв поне за обновяване на болниците, закупуване на апаратура? Сега ни обясняват, че парите били малко и сме получавали най-доброто за тези нищожни пари. Демагогия!
55
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 12 години
нима сега не е платено ? неофициално ? държавата ти прибира с години тъй наречената здравна осигуровка - те някъде мситериозно потъват, та се налага да се национализират и частни някакви фондовеако (не ти го пожелавам) ти се наложи да влезеш в болница, дори и в най-големите държавни, като поп си плащаш всичко, включително и иглите за биопсия и упойкатата, за лечението да не говорим - ха обясни що ? след като за 20 г. преди това си си внасял послушно парите и държавата ти ги е прибирала усърдно