МВР поема отговорност за полицейското насилие

Полицаите ще ползват оръжие при "абсолютна необходимост"
13 фев 2012 19:33,
135
МВР поема отговорност за полицейското насилие
Снимка: архив, Булфото

Въвежда се стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Това е основен акцент в проекта за промени на Закона на МВР, който е публикуван на сайта на вътрешното министерство.

Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго, съобщават от БХК.

Законопроектът е дело на работна група под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която включваше експерти на министерството, прокуратурата, омбудсмана и представители на неправителствения сектор.

Сред тях беше и адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма.

Още по темата

„Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции, да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят”, каза адв. Маргарита Илиева.

Точно преди една година БХК стартира кампанията си “Полицейското насилие в България: стоп сега!”. На проведената през февруари 2011 г. в София кръгла маса по темата присъствалите представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на различни правозащитни организации, се съгласиха, че държавата трябва да проведе нужните реформи в законодателството, за да се справи със сериозните проблеми, свързани с полицейското насилие и произвол.

Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие.

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата към оня момент за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия този закон България нарушава правото на живот. В същото време държавата не реформираше уредбата и практиката, заради които толкова пъти е осъдена.

През май 2011 г. към Министерството на вътрешните работи се създаде работната група със задача да предложи изменения в законодателството, позволяващо на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо. 

Предлаганите промени в Закона за МВР предвиждат още:

- задължение да се преустанови употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел;

- задължение за полицейските органи да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства;

-  правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

В мотивите на законопроекта се отчита, че само промяната в закона няма да е достатъчна, за да се ограничи полицейското насилие.

Ще бъдат необходими и допълнителни мерки като качествена подготовка на полицейските служители,  структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия,  своевременни вътрешноведомствени проверки при твърдения за превишени правомощия.

Нужни са и  възпиращи административни и наказателни санкции за нарушителите. Предвижда сe законът да бъде гласуван и да влезе в сила на 1 юли 2012 година.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: БХКполицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
5
 
! Отговори
ЦИРК преди 12 години
Капитан на кораб опика полицейско управление във Варна. Грозната сцена се разиграла в нощта на неделя срещу понеделник около 2,45 ч. в сградата на Четвърто полицейско управление в морската столица.54-годишният Р. Ас. бил задържан за възпрепятстване на служебните задължения на автопатрул в района на бензиностанция Лукоил в квартал Аспарухово.В районното той почнал да псува полицаите, да ги заплашва и обижда, съобщиха от пресцентъра на МВР. За капак и се изпикал.Той е с висше образование, не осъждан и е капитан на кораб под чужд флаг.За случая е уведомен прокурор. Материалите са внесени в съда и разгледани от 15-членен състав, като му е наложена глоба от 300 лв., допълниха от полицията.
84
0
 
10
 
! Отговори
79129 преди 12 години
Закона които имат днес е достатъчен да няма милиционерски произвол.оставете момчетата да си вършат работат по съвест и нещата ще си доидат на мястото.Пращаш 4 барети за 5 кутии цигари е няма такава държава.Да спре МВР пичкърс,това не е холивуд.
83
1
 
14
 
! Отговори
echo преди 12 години
Полицай гони крадец по улицата и вика:- Стой! Стой!Крадецът се обръща и му казва:- Ти стой! теб, никой не те гони.
82
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е за шоу. Да влезнат мъпетите от картинката. *** обучени от американците.
81
2
 
19
 
! Отговори
Анастасия Мозер преди 12 години
Знаете ли защо ги правят тия уж "промени в МВР" ? Защото усещат,че властта им се клати като презряла дюля
80
13
 
16
 
! Отговори
??? преди 12 години
БЕЗПАРТИЕН СЪМ.НО ПИТАМ.Защо семейството шопари от Мировяне не бъдат съдени за лъжа.При ареста били атакувани от 20 барети и държани час и половина на земята.В запис от камерите на склад по новините дадоха задържането. ЧЕТИРИ БАРЕТИ (не 20) ГИ АРЕСТУВАХА ЗА 10 минути и тръгнаха!!!!Затова в БГ всеки си прави каквото поиска и не зачита никакви правила и закони!
79
0
 
10
 
! Отговори
боско преди 12 години
Аре махнете я тая свинщина вече, ***!
78
2
 
3
 
! Отговори
, преди 12 години
Tia tiufleci do kato ne ostanat 18 ooo doklad ot Briusel s ocenka + ne 4ekaite
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък искам да имам доверие в полицията! За жалост наще милиционери са престъпници, единствената им мисъл е как да ти измъкнат 20-тачката от джоба
76
4
 
12
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
аз, ако бъда бъдещ полицай, обещавам да си барам ку*а, докато е*еват *** майна на българското общество. Не ме е грижа за него, щом и него не го е грижа за мен. Избийте се скотове безчовечни, аз ще съм там за да констатирам смъртТа.
75
1
 
12
 
! Отговори
sgt.Hale преди 12 години
Що не я закрият тази полиция?!След като държавата орязва силовите правомощия на репресивния си апарат , очевидно няма нужда от него!
74
1
 
2
 
! Отговори
boika преди 12 години
policiyta mafaita nyma kose zablo6davame policeiska mafiy 1 v evropa bg
73
3
 
13
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Няма нищо лошо полицията до си вьрши работотата,така както трябва Нормолния гражданин иска действаща полиция ,не иска полиция на Цветанов и на Боко
72
3
 
10
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Защо говориш наизуст, след като си извън тази система и не знаеш как се разследва и как се събират доказателства? И не мисля, че полицаите правят каквото си искат. Повярвай ми, ако правеха каквото си искат, щеше да има втори възродителен процес с ***
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук има едно бутонче "напиши коментар" пиша и го натискам и нищо, май цензурката действа а?
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега полицая като види престъпление ще бяга, досега поне гледаха
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вече полицая като види престъпление и ще бяга, досега поне гледаха
68
1
 
23
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
ДО 78-МИ!!! Приятелю с цигарите без бандерол "храним" не ***, а цецко Цветанов. Не ми се вярва, че си толкова заблуден да мислиш, че "някаква далавера" може да се прави в държавата без участието на МВР /над 50 000 служители и над 1 милиард за да следят, слешат, "внедряват"... Наистина ли си толкова НАИВЕН?!?!!!... Отдавна - преди повече от 25 години в България държавните служби - ДС, МВР, ДАНС се използват за облагодетелстване на управляващите, рекет, и осигуряване на гласоподаватели!!!!
67
2
 
13
 
! Отговори
анти цветанов преди 12 години
По време на екшъните на цецко, които ще струват стотици хиляди евро на бюджета, можеше да отиде първо униформен служител в болничната стая на бившия министър на отбраната, на съпруга на адвокатката, на А. Петров, в къщата на Гуцанов и да каже: Имам заповед за Вашия арест. Може да се обадите на адвокат и т.н. вместо да нахлуват и да трошат като хуни маскирани бандити, работещи като полицаи. Гарантирано в тези случаи ефекта щеше да е арест, но без да се плащат пари и да ни мислят за ВАРВАРИ И БОЛШ
66
9
 
2
 
! Отговори
Тракиец преди 12 години
Пфууу, колко много татарски пръжки са се изходили по темата. Още от дивите монголски степи , където са живели техните аспаруховци и азисовци, те са си свикнали да се въргалят в търтушките на конете ...

Спонсорирани публикации