Заговор може да скара българи и турци за Батак

Нарочно дразнели пловдивския владика, за да се изкаже остро срещу Рашидов
Обновена: 18 фев 2012 13:17 | 18 фев 2012 11:08, Бойчо Попов
317
Заговор може да скара българи и турци за Батак
Църквата в Батак. Снимка: Булфото

Заговор, който да скара българи и турци, се реализира от месец и сигнал за това е изпратен до контраразузнаването. Става дума за черквата в Батак, където се водят спорове дали черепите на мъчениците са музейни експонати, или свети мощи, пише „24 часа“.

Подозренията са, че скрити сили нарочно дразнят владиката Николай, който да се изкаже остро срещу министъра турчин Вежди Рашидов и така да бъде разпалено етническо напрежение. Не чужди служби, а архитекти и музейни работници са виновни, коментираха запознати със скандала.

От месеци подопечните на Министерството на културата организации водят война с Пловдивския владика Николай. Той е известен с ортодоксалната си праволинейност и рязък език. Идеята е да реагира остро срещу турчина Вежди Рашидов и това да настрои православната църква срещу турците и обратно.

Първо бе сигналът срещу черквата “Св. Марина” в Пловдив, която бе обявена от института за паметници на културата, че е облепена с тапети, разрушили стенописи.

След като владиката прояви сдържаност и не реагира на тази атака, сега има нова провокация, която по правило работи, защото засяга най-чувствителната тема от българската история - баташкото клане. Преди седмица в специална декларация, подписана от 70 архитекти от Пловдив и адресирана до всички ръководни институции на държавата, те се обявиха за връщането на статута на музей на “Св. Неделя”, тъй като не става дума за православен храм, а историческо място, защото не бил попълнен някакъв формуляр №8 и не била законно преотредена за черква.

В декларацията си те се обявяват против промяната на интериора в черквата и поставянето на трон, свещници, покривки и сухи цветя. Архитектите смятат, че не трябва да се палят свещи в храма, защото от дима ще се повредят и заличат историческите факти. Според тях златистият саркофаг, в който са изложени костите, нямал нищо общо с епохата от клането и бил кичозен. Те искат да приберат и светите мощи на последните български светци - изкланите в Батак, понеже черепите били музеен експонат, а не свети мощи.

По повод разразилия се скандал в понеделник специална комисия от Министерството на културата ще бъде в Батак, където на място ще се запознае с фактите и ще излезе със становище има ли нарушения на закона за историческото наследство, след като “Св. Неделя” получи статут на действаща и в нея всяка сутрин с извършва литургия.

“Нищо в интериора на църквата не е нарушено. Поставени са единствено най-необходимите преместваеми модули според изискването на църковния канон. На 3 от тях са иконите на мъчениците, св. Богородица и Исус Христос", заяви  пред “24 часа” кметът на Батак Петър Паунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
2
 
! Отговори
bulgaria преди 11 години
turci smotani, *** mrusni mahaite se ot durjavata ni shte e po hubavo bez vas! vinagi shte vi mrazia daje da vi boli che vijdate tova hich ne mi puka! vie si imate durjava vurvete tam, tam shte e po dobre za vas! iskam i na vas da vi otrejat glavite y vashiat prost alah da vi prati vuv ada... vie ste edni grozni i prosti praseta bez mozak i tukiva shte si ostanite turci smotani! vie ni ruzvalihte durjavata, prestanete da krudeti...
207
3
 
0
 
! Отговори
ANKARA преди 12 години
SLED 500 GODINI T U R S K I SEX NE MISLA DA IMA 4ISTI BALGARI V BG
206
0
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Попитали радио Ереван кой става архитект в България...Радиото отговорило:" Архитект в България става само този, който не е истински мъж, за да стане инженер, и не е истински г*й, за да стане дизайнер."
205
0
 
1
 
! Отговори
номер 313 преди 12 години
Ми, като ти гледам пунктуацията и изказа, не знам как си стигнал до тези умопомрачителни истини за света и неговото устройство! Един път се дава, пък после си го взимаш, ама, човек се обърква и започва да се чуди по коя тема "лафиш":) И, да, основни познания Ви липсват, тръгнали за Априлци да говорят, а плюят Стамболов, който активно участва във възстанието. Не зная, как ми беше дадено или аз си го взех след дълъг анализ на световната история, но се убедих, че си пишете колкото да не заспите!!!
204
0
 
3
 
! Отговори
брей преди 12 години
И каква е изгодата на Стамболов, как не ВИ е срам да петните героите си, хората, които са учствали във всички повратни моменти в историята ни, които са излизали на бойното поле и са отстоявали НАС, за да ни има, които във тези времена работят за интереса на българите и стабилизират държавата, не работят за интереса на Русия или Германия. Как се е облагодетелствал Стамболов, позорно посечен на улицата...Изключително неприятно невежество! Поклон пред всички мъченици дали живота си за НАС!
203
0
 
1
 
! Отговори
до 299 преди 12 години
Стамболов е участвал в Старазагорското и Априлското възстание, както и във войната със Сърбия 1885, я вземи си прочети историята малко по-внимателно и виж кой не желае СЪЕДИНЕНИЕТО на България. Признателни сме на всички братя руснаци, които са си дали живота за свободата ни, но на руските интереси и апетити към проливите??? Не знам какво против имаш човек изрекъл тези думи- "Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!"!!!!
202
0
 
5
 
! Отговори
Батак преди 12 години
Прадядо ми е останал жив от църквата.Той е казвал така в Батак са клали помаци и ***.Жена му и 5 деца са изклани на дръвника.Когато са отишли в с.Нова махала да ги навиват да участва в клането,Ново махленци са казали,ние с Батакчани сме аратлици т.з. като братя и са отказали.Вие как си представяте,че след освобождението това село съществува и до днес.А турският аскер е стоял над Батак в м.Превала и е наблюдавала какво става в Батак но не се е намесила.Сещате се защо,просто са барали с маши.
201
0
 
1
 
! Отговори
Защо? преди 12 години
Това не е ли владиката с ауди за 200 бона ? И който има собствен автопарк ? Тези хора (висико поставените владики , попове и т.н.) са БЕЗБОЖНИ , не им вярвайте те са от т.н. Църковна мафия..
200
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
глупости! скритите сили трябваше да използват като повод за скандал печено прасе, буре с вино, няколко ролекса и луксозни коли, а не канонични тапети и сухи цветя
199
0
 
0
 
! Отговори
до 305 преди 12 години
Не си прав.Ние самите сме си врагове един на друг.Сини срещу червени, турци срещу българи, богати срещу бедни и т.н...и т.н...И това не е случайно. Сценарий на прехода. Разделяй и владей.Докато някои трупат пачки, комисионни и имоти, други се деркат и намразват.Ако зависеше от мен щях да забраня три партии - ДПС, Атака и техният създател - БСП.Докато доброволно се наслаждаваме на "спектакъла", и аплодираме сценаристите прокопсия няма да има.Изработиха ни,определено!
198
6
 
2
 
! Отговори
Копирай и препрати преди 12 години
днес.бг е руска собственост, с админи *** и обслужва интересите на биесиепе. И турци и руси и кумунази са врагове на България.Предлагам , ние честните Българи ,да спрем да го посещаваме и срутим приходите му от реклама и така да го спрем.Нека бъдем единни срещу враговете на Българщината!
197
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кратко и ясно: Кой от където е, там да си наляга парцалите. Турците не са ми братя, няма и да станат, колкото и да се напъвате да промивате съзнанието ни. Чужди са ни като език, обичай, бит, култура, светоусещане. Имам изклани прадеди от ЧИСТИ турци, не е само Баташкото клане, а и много други, безспорно извършени от турци.
196
3
 
1
 
! Отговори
turkinya преди 12 години
do 302SUPER ste !!!
195
3
 
24
 
! Отговори
НЕ на партиите преди 12 години
Живея в смесен район. Българин съм на 52 години, и ще ви кажа, че проблема не е в турците. Добри хора са, работливи и скромни.Това обаче не важи за партията им, която бе създадена от комунистите, с лидери доносници.Тези наши сънародници бяха нарочно натикани в ДПС. Такъв беше сценария на "другарите"Неслучайно никоя партия не се загрижи за тези хора. Такава беше договорката.И най интересното е, че самите жертви на другарите се оказаха техни гласоподаватели, чред ДПС.И ако това не е гавра?!!!
194
2
 
3
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
DO 299POTURI I FESOVE NOSITE SAMO NA POZITANO 20....MRAZQ Q MILIARDI PATI PREDUMANATABLQDSKAKREMALSKAROBIQ.SMARTTA E NI6TO PREDKREMALSKATA ROBIQ.6TQHA DA MI OSVOBODQT DUKATA,AKO NEBE6EBALGARSKOTO OPAL4ENIEROMANSKITE WOINIFINLANDSKITE WOINIUKRAINSKITE WOINITAPIQ AL4EN RUSNAK,NA WARZANO KU4E HLQB NEMOJE DA DADE,KAMO LI NE6TO DA POSTIGNE.
193
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това министерство на културата и този измислен институт на паметниците стават с всеки ден по-излишни.Колко е голяма България, та има толкова много нацвъкани министерства, комитети, комисии, агенции, институти ...
192
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Единство, ТурцияАко не бше Русия, ти още щеше да ходиш с потурите. Всички които не признават заслугата на Русия 1877/78 са национални предатели и гадни неблагодарници. Такива като теб се появиха още след Освобождението и докараха германци и Стамболовци да управляват България за собствена изгода. Шмекера Симеончо ви го доказа и в наши дни/ избран от глупав народ който не си знае историята. О, Ботев и Левски, о, славни Априлци-последните ви потомци умряха на Орлово гнездо...
191
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кратко и ясно: Кой от където е, там да си наляга парцалите. Турците не са ми братя, няма и да станат, колкото и да се напъвате да промивате съзнанието ни. Чужди са ни като език, обичай, бит, култура, светоусещане. Имам изклани прадеди от ЧИСТИ турци, не е само Баташкото клане, а и много други, безспорно извършени от турци.
190
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм много сведущ, но клането в Батак не беше ли извършено от българомохамедани- помаци? Там турчин мисля, че не е влизал.
189
3
 
17
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Златото в този свят храм е богохулство.Жертвите там са святи, жертвите през цялото робство са святи.Внимавайте какво правите с този храм и с тези мощи!Пазете и помнете историята!