Сметките за парно високи заради съседите ни

Имало недостатъци и в топлинното счетоводство
21 фев 2012 12:30, Красимир Ангелов
178
Сметките за парно високи заради съседите ни
Снимка: Reuters

Високите сметки за топлинната енергия основно се дължат на некоректното отношение вътре в етажната собственост, категоричен е председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

"Топлинното счетоводство е дейност, която е извън дейността на ДКЕВР. Нашата практика обаче показва, че повечето жалби са свързани с моментни изкривявания на топлинното счетоводство и некоректно отношение в самата кооперация", допълни той.

Шефът на енергийният регулатор изчисли, че ако потребителите ползват парно толкова, колкото преди година, сметките им не би трябвало да се увеличат с повече от 12%.

Семерджиев обаче призна, че има сериозни недостатъци в начина, по който се води топлинното счетоводство.

"Един от начините да се избегнат изкривяванията е изравняването на сметките да се прави по-често от веднъж годишно. Също така различните топлофикации биха могли да участват на пазара на топлинните счетоводители и така контактът с потребителите ще е по-пряк", заяви още Семерджиев.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила проверка на всички сметки за топлоенергия в София, които са по-високи от обичайното.

"Хората в тежката криза не могат да си позволят да плащат толкова високи сметки за парно", призна тя и призова да има баланс между качество и социално поносима цена.

По думите й Топлофикация трябва да си върне доверието в своите клиенти, защото те са хората, с чиито пари дружеството се издържа и функционира.

Фандъкова отбеляза, че енергийната инфраструктура е остаряла и трябват инвестиции, за да се избегне изоставането.

"Състоянието на мрежата е лошо, защото в нея не е инвестирано дълги години, това трябва да се преодолее и с подкрепата на бизнеса можем да се постараем да ускорим този процес", заяви Фандъкова и допълни, че  изискванията към експлоатационните енергийни дружества са да се инвестира максимално, но и да се запази социалната цена на услугата, "защото в условия на криза гражданите не могат да си позволят високи цени".

Кметът на столицата призна, че повече от 30 години не е правена сериозна инвестиция в "Топлофикация София" и сега за първи път се подменя една от основните мощности в ТЕЦ "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Губела се енергия по трасето на парното. Ами ще се губи, както падаха ел.стълбове преди месец-два. За всяко нещо си трябват инвестиции - за да се намалят загубите по трасето на парното, трябва да се инвестира, което означава по-скъпо парно. По-скъпо сега, за да не е още по-скъпо утре, но нашите пишман-политици гледат само как е днес и какво им пълни джоба, за утре не се и сещат да помислят. Политиците определят цената на парното и дали да има инвестиции или не.
142
1
 
8
 
! Отговори
Вечно в шах преди 12 години
Когато си купувам 5 кг. картофи защо между производителя и купувача трябва да има посредници? Идва избран из между неколцина удостоени търговци с кантар в къщи и казва: Купуваш си този кантар, закачаш по един такъв във всяка стая и всеки месец ще ми плащаш да идвам и измервам консумацията. След няколко години ще ги сменим с нови, пак ще ги платиш и аз пак ще идвам да измервам. Топломер. Мери топлото, за да има много като Вальо топлото. А той бе пионката от сложната игра.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е точно затова става въпрос! При нова инсталация с идивидуален топломер монтиран пред апартамента е невзъможно да се краде!То е все едно да си манипулираш електромера, дето е изнесен на улицата! Трудна работа!Проблемът е че в старите блокове има безизходица: нито има начин да се смени инсталацията, нито има начин да контролираш съседите!Нито ми е работа, нито съм полицай за да ги следя!Това е проблем налседен от соц-времената и затова държавата трябва да се намеси!
140
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди време, когато само се пломбираха радиаторите, за да се спрат, направихме една комисия в блока и обиколихме апартаментите. От 32 апартамента, в пет апартамента уж спрените радиаторите работеха, което означава, че ние ги плащахме, а в шестия, където беше най-голямия крадец, не ни пуснаха под измислен предлог. Сега си е пак същото - същите тези пак ни крадат, но не ни пускат да ги провериме, а пролетно време преди проверката започва едно дрънчене - махат се и слагат радиатори и водомери.
139
2
 
6
 
! Отговори
148 преди 12 години
В новите блокове с индивидуален топломер на входа на апартамента и с отопл. инст. изпълнена за отделното жилище сметките са съвсем по-други!Ясно се вижда за какво плащаш.В старите блокове е почти невъзможно да се модернизират тези инсталации и това е предмет на закона за етажната собственост.Парното е удобство и алтернативното отопление на газ или ток е по-скъпо.Не мога да кажа, че да имам газова бомба вкъщи или безброй ел. радиатори е по-безопосно от парното!
138
9
 
3
 
! Отговори
??? преди 12 години
Не знам тези дето ругаят Топлофикация, дали са наясно, че ако Топлофикация фалира като следствие на техните "съвети" и съответно неплащането на сметките, че тогава много хора просто ще изпукат от студ, защото нямат пари за друг начин на отопление? Второ, наясно ли са, че ако минем масово на ток, ще останем ои без ток, защото мрежата няма да издържи натоварването? Трето, наясно ли са, че Топлофикация държи все още най-ниските цени, по които може да се отопляваме? Затова хората не се отказват.
137
4
 
6
 
! Отговори
БГ е Топлофикация! преди 12 години
Баснята за кражбата от съседите..ПА НАЛИ АКО ВКЛЮЧИМ ФЛЕКСО И ПОЧНЕМ ДА *** ТРЪБИТЕ ЗА ДА СИ МОНТИРАМ РАДИАТОРИТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕ И "ГЛУХИЯ ЦАР", А КАК ЩЕ ИЗТОЧИМ СИСТЕМАТА ДА НЕ СТАНЕ НАВОДНЕНИЕ? МОЛЯ ЗАПОЗНАТИТЕ КОИТО ЗНАЯТ КАК СЕ КРАДЕ ПАРНО ДА МЕ СВЕТНАТ!ПА КАТО СРЕЖЕМ ТРУБИТЕ ТРЕБА И РЕЗБА ДА НАВИЕМ.. КАК СТАВА ? БЕЗ ДА ЧУЯТ СЪСЕДИТЕ? МОЛЯ ДА ОТГОВОРИ УЧИТЕЛКАТА ФАНДЪКОВА! КАК? СЕ КРАДЕ ТОПЛО?
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпроса не е кое е по- евтино. Тези, които казват, че щом парното е евтино, не трябва да сме недоволни от топлофикациите и от правилата им да се замислят - влизаш в магазина, виждаш евтина стока и я купуваш и понеже е евтина, трябва да платиш и за съседите, защото те са си я откраднали! Такова е мисленето и на тези, които са създали правилата...Вината не е в топлофикациите, топлинните счетоводители или съседите! Баницата е раздадена от по- високо, вече 23 г. и никой не желае да има промяна.
135
0
 
8
 
! Отговори
До № 141 преди 12 години
Топльо, значи топлинните счетоводители, които не са нито топлинни, нито счетоводители, имат, според теб, успешен бизнес, а? Това не е бизнес, а държавна помощ за топлинните и принуда, за клиентите
134
0
 
4
 
! Отговори
Топло преди 12 години
Мамка им и съседи и те искат да крадат като Валката топлото. Някой да знае къде е сега този юнак балкански?
133
1
 
6
 
! Отговори
До № 141 преди 12 години
Топло, допреди две години радиаторът ми го нагрявахте до 18 градуса, а в стаята ставаше максимум 13. Как при Т.Ж. нямаше саниране, а радиаторите бяха горещи, повтарям ти горещи! Защо ни подавате по-малко топлина? Изгодни сте, защото власта непрекъснато повишава и цените на другите енергоизточници, като дърва и въглища. Народът ни трябва да спреда ползва един отоплителен сезон и да ви плаща, за да се оправят нещата. Държавата няма воля, а вие и тя имате, и интерес, да ни крадете.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Вертикалните щрангови инсталации при които са възможни големи кражби са причина за високите сметки!Там контролът е крайно затруднен!Инсталациите са стари - запушени черни тръбиИ понеже това е проблем наследен от времената на соца, държавата е длъжна да се намеси!Няма начин според сегашния закон за етажната собственост, нито да се откажеш, нито да имаш добро парно!2.Лобито на топлинните 'счетоводители' спъва решаването на този проблем на ниво законодателство!
131
1
 
4
 
! Отговори
Опарен от парно преди 12 години
Самата идея да топлиш вода в един казан и да я изпращаш на десетки и стотици километри по тръби, станции и прочие е лоша инвестиция. Плаща потребителя, разбира се. Отделно, ТЕЦ-овете, които произвеждат електроенергия този продукт- топлата вода е отпадъчен от процеса. И с топломер, и без - все плащаш. Като крепостен селянин, да не казвам като роб. Затова има такива като Вальо Топлото и още хиляди незнайни като него. И стотици хиляди като тебе с дебели сметки.
130
1
 
11
 
! Отговори
Пострадал преди 12 години
А защо в така наречената кубатура за отопление ми включват и балкона ,а ??? НЯМА ДА ПЛАЩАМ !
129
2
 
16
 
! Отговори
Б.Б си има КЪЩА! преди 12 години
ИЗРОДИИИ!Съседите били крали.Това че депутат е дал една пета от заплатата си за парно не е нормално. 480лева...Топлофикация са *** и ***!А тия където не са на депутатска заплата как да плащат?Как ще си СМЕНИТЕ ЕНЕРГОПРЕНОСНАТА МРЕЖА БЕ, ***? Не можете да излезете на печалба а тръбте ще си сменяте,***, как?? Фандъкова как ще смените тръбите ***, загубена учителко? Колко още ще будем закрепостени за това недоразумение Топлофикация?***.
128
1
 
7
 
! Отговори
таня преди 12 години
С 241% е скочило топлото за столичани от 2001 до 2010 година. Това съобщиха от движение ДНЕС. По думите им цената на топлоенергията е нараснала от 37 лв./мвтч (2002 г.) на 89 лв./мвтч (2010 г.), което е 241% (2,4 пъти). От там обявиха още, че за последните 10 години горивата са поскъпнали двойно, а сметките за парно са скочили между 5 и 8 пъти. В същото време има значителен ръст на авариите, които са се увеличили с над 30 процента.Топлофикация София лъже клиентите си, обявиха от движение ДНЕС. Според представители на организацията проектната мощност на абонатните станции, инсталирани след 2003 г., е завишена четирикратно. Това от своя страна води до увеличение на количеството енергия, отиваща за сградна инсталация.
127
1
 
24
 
! Отговори
Иван преди 12 години
ХАЙДЕ ДЕ !! ПАК ТОПКАТА Е У СЪСЕДИТЕ И ТОПЛОФИКАЦИЯТА Е НЕВИННА !!!! ГАДОВЕ С ГАДОВЕТЕ !!!!
126
2
 
5
 
! Отговори
Топльо преди 12 години
Хайде, пак откриваме топлата вода.Отопление с ТЕЦ-а е изгодно, ако всички помещения в дадена сграда са включени и санирани. Неудобството е, че има счетоводен посредник, който прибира пари. Топлинните счетоводители имат много успешен бизнес.Отопление на газ. Много хора се опариха. След сериозни инвестиции и ремонти в апартаментите сега икономисват от топло и конфорт и плащат големи сметки. За газа, за пренос, за доставка...Отопление с климатик. Новите инвертори работят и топлят до минус 15 градуса. Пускаш климатика и на 5-тата минута си на топло. Икономични и практични. Аз лично дадох за такъв 1200 лв. и за година и половина той се изплати. Комшиите ми, които избраха парно и газ сега ми завиждат благородно.
125
1
 
2
 
! Отговори
До 135 преди 12 години
135, забарвяш че ако нямаше парно в сградата ти, щеше да платиш за ток не между 110 и 140 лева, а да кажем 300-350 лева за същата температура навсякъде в апартамента ти. Колкото до тези 120 лева за парно, я кажи за колко квадрата става дума, защото горе-долу се плаща между 50 ст. и 90 ст. за квадратен метър при стандартна височина на стаите.
124
1
 
2
 
! Отговори
До наблюдател преди 12 години
Наблюдател /125 и 131/, а климатиците ти до каква минимална температура работят?Успяват ли да докарат нормална температура в студовете, защото мои познати се изнесоха от апартамента си, защото не успяха да вдигнат повече от едноцифрено число градуси.