Борисов иска "мерки и решения" за агнешкото и яйцата

Министрите Найденов, Дянков и Трайков му докладват в петък
Обновена: 13 мар 2012 14:51 | 13 мар 2012 11:36,
196
Борисов иска "мерки и решения" за агнешкото и яйцата
Премиерът иска анализ защо поскъпват яйцата и агнешкото. Снимка: архив, Булфото

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с Великденските празници и ще се търсят мерки и решения, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседание на правителството.

Заместник-министрите на земеделието и храните ще имат срещи тези дни с производители на свинско и агнешко месо, и на яйца, чиито цени се повишиха напоследък.

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват на принципа "ден година храни", да реализират печалба“, обясни Найденов поскъпването на стоките.

Той е в правителствената делегация, която заминава днес на тридневна визита в Катар. В петък, 16 март,
ще бъде направен анализ на пазара, за да се види дали има спекула в новите цени.

Премиерът разпоредил тогава министрите Найденов, Дянков и Трайков да му докладват и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя.

Още по темата

"Не бива директно да се обвиняват производителите, много често те продават на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител достига "до небесата", коментира Найденов.

"Ако се окаже че производителите вдигат необосновано цените, държавата ще промени политиката си на субсидии за определени сектори. Не може да им даваме субсидии, а те за благодарност да вдигат цените",  закани се министърът.

Ако вината за по-високите цени е по търговската верига, има други институции, които да следят тези процеси, добави той.

Рекордното поскъпване на яйцата у нас - 40 стотинки за брой, накара министъра да поиска миналата седмица производителите да свалят цените.

Найденов се закани, че ако цените не паднат, ще отвори отново българския пазар за полски яйца.

Производителите първоначално обещаха, че яйцата ще поевтинеят, но после се отметнаха. От търговските вериги обявиха на среща с него, че ще задържат цените на яйцата, защото производителите не ги намаляват.

Според птицевъдите те продават яйцата на 25-28 ст. за брой, но надценките в търговските вериги са около 10-12 ст.

Веригите обаче твърдят, че надценката е 10%, което означава между 2 и 4 ст. В крайна сметка министърът договори по-евтин полски внос, а птицевъди вече прогнозират, че по Великден цената ще скочи до 60 ст. за брой.

В момента агнешкото се търгува за 10-11 лв. за килограм, но по празниците се очаква цената му да скочи на 15 лева.

Според Националната асоциация на животновъдите агнешко месо над 12-12.5 лв. за килограм е спекула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
7
 
! Отговори
нострадамус преди 12 години
"птицевъди вече прогнозират, че по Великден цената ще скочи до 60 ст. за брой."и кво се шашкате толкова?? те и брокерите вече 3 години постоянно пронозират, че аха от другия месец имотите ще се върнат на 1000? кв.м.... ама ядец. на кокошкарите им се искат 60 стотинки и след великден да се събудят милионери. аз пък прогнозирам няколко милиона развалени яйца из супермаркетите, щастливи кокошки , нещастни кокошкари и яйца за пролетариата от по 10, максимум 15 стотинки бройката...
156
1
 
11
 
! Отговори
??? преди 12 години
Бойко мили не ни мисли.До Великден копривата ще поникне.Вие с бонусите яжте агне, а глупаците работници - коприва.Аман от грижите ви.За яйцата - с две думи не знам с какво да ги заместим.Но вас със сигурно ще ви изритаме.
155
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Организираната престъпна групировка ГЕРБ (Гадини за ежедневно разграбване на България) иска да ни помрачи най-светлият православен християнски празник Великден с надути от монополисти и далавераджии цени на яйца, месо и всичко друго! Тия безбожници и разбойници срам нямат!
154
4
 
2
 
! Отговори
дядо преди 12 години
уважаеми тъпунгерикато ви събуваха гащите със саморегулиращия се пазар ръкопляскахтесега ви ги събуват с мерки и решения на държавата за пазара пак ръкопляскатещо има толкова много *** българи беправ е бил един човечец от преди 100-тина годинидето казал не народ а ----- и на това ще завърша
153
0
 
5
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Бяла роза, но с дръжката напред за Прехода.Ще ни се смеят и съжаляват и торби с ориз ще ни хвърлят от самолетите
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така требе---овчинките,тоест бугарчетата -да одят по ливадите да пасат тревица,докато и тя не е станала скъпа,айде со здраве
151
0
 
10
 
! Отговори
ko4o преди 12 години
Тия двамата съвсем са изпращали, то бива *** но тяхното на нищо не прилича, но такъв народ такива политици.Вместо да се ослушват да вземат да пасят овце и да снасят яйца.
150
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак популизъм.Защото не става въпрос само за повишение преди празниците.Защото проблема не е в 1 или 2 лева,които ще дадем в повече около празниците за яйца и козунаци и агнешко,проблема е,че цените непрекъснато пълзят нагоре и никой нищо не може да направи.Живота ни поскъпна много,доходите ни не се индексират защото парите са похарчени и се въртим в един омагьосан кръг,от който няма излизане.Най-доброто решение всеки може да го вземе сам,т.е да не купува.Само така можем да ги накажем.
149
1
 
15
 
! Отговори
777 преди 12 години
БОЖЕ!!! БОЖЕ, НЯМАМ НЕРВИ ВЕЧЕ .НИЕ ЛИ ГРЕШНО СЕ МОЛИМ ВЕЧЕ 22ГОДИНИ.ТИ ЛИ ГРЕШНО НИ РАЗБРА.ЗАПОЧВАМ ДА РАЗБИРАМ ПОГОВОРКАТА ,,НАСТАНАХА ВРЕМЕНА ПРЕЗ, КОИТО Е ПО ДОБРЕ ДА СИ УМРЯЛ ,ОТКОЛКОТО ЖИВ,, .ТОВА НЕ Е ЖИВОТ БОЖЕ !!!!ТОВА Е МЪЧЕНИЕ!!!
148
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 12 години
Що ревете пак бре? Искахте да ви управляват Борисов и герб-получихте ги. Сега какво искате, що само се оплаквате, а нищо не правите??? Я бързо почвайте да отглеждате кокошки и агнета!Ама и материал некачествен, направо бракуван!!!
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз искам да вдигне пенсиите, за да могат бабите да купят яйца за внуците си....
146
0
 
15
 
! Отговори
кукер преди 12 години
снасяйте бе,хора-това е решението
145
4
 
12
 
! Отговори
Сулейман Велики преди 12 години
Пре Ахмет ага имаше и коледни и за велик ден,та даже и за байрям.При мутрата ще ги гледате на снимка козинацие,агнешкото и яйцата.
144
1
 
18
 
! Отговори
пипи преди 12 години
гледайте си кокошки по терасите и картофи в съндъчета бе хора нали така ни пъсъветва премиера
143
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИКВАТА - ОТ ПОСТ МИНЕТЕ НА ФОТОСИНТЕЗА ЧЕ ГРЕХОВНОТО МЪЛЧАНИЕ НЕ СЕ ИЗКУПВА ЛЕСНО!
142
0
 
12
 
! Отговори
миньор преди 12 години
Социалният министър: Имам чувството, че Захариев и хората му използват миньорите и металурзите като роби!Четете долу13 март 2012, вторникФермери в Маданско: Режат ни субсидиите, това е умишлен геноцид! 90% от фермерите в община Мадан за поредна година са орязани от европейски субсидии за площ, алармираха потърпевши земеделци и животновъди от миньорската общината. Хората се оплакаха, че за трета година им режат европейските помощи за поддръжка на земеделските имоти и пасища без ясни мотиви. Хората са гневни и готвят протести, тъй като според тях Държавен фонд Земеделие" ги лишава от субсидии умишлено. Фермерите разказаха, че проблемите им започнали преди три години след като всичките им пари били спрени заради установени дървета и храсти в посочените обработваеми земи, а до тогава нямали проблеми с получаването на средства. През 2010 г. вложили стотици левове за почистване на растителността, но отново били глобени с мотива, че системата отчитала грешки и трябвало да се постараят още. Миналото лято хората изрязали 100% от дърветата и храстите и превърнали планинските поляни в поле, но отново в началото на годината получили известия, че са глобени и им спират над 50% от полагащите им се субсидии. Това за нас е умишлен геноцид", категорични са фермерите. Според тях това се прави, за да може парите да отиват при определени едри фермери във вътрешността на страната и се глобяват без проверки или пък на база новите замервания. Животновъдите са категорични, че ще премахнат и малкото останали животни, защото за тях те вече са бреме. Нямаме субсидии, цената на млякото е 50 ст, а на фуражa 60 ст. за килограм. Колкото и да искаме вече не можем да гледаме крави, защото това се превръща в лукс", добавиха те. Хората са обезверени, защото субсидията е единственият източник на средства, който да покрие разходите за фураж и сено.
141
1
 
17
 
! Отговори
Писмо за батето Б. преди 12 години
Не бой се бат Бойко, вземаме достатъчно заплата - 270 лева и пенсия - 136 лв.Ще има за Великден и за агне и за яйца и козунаци.Целуваме ти ръка за грижите и РИТНИК ПО *** ЗА СБОГОМ.
140
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина цирка продължава, Дянков и Тиквата убиха средния и малкият бизне, оставиха само няколко монопола да си дерибействат с народа и сеги ни разигравит накакви сценки, че се борят със спекулата. Като искат да се преборят защо две години бавят закона за селкостопанската продукиция, които да дава право на дребните производители дирекно да си продават стоката? Защото ще им отвържат ръцете и прекупвачите, които са мафиоти и работят с всяка власт няма да могат да слагат 500% надценки.
139
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦИРКА ПРОДЪЛЖАВА, А НАРОДА СПИ ЛИ СПИ......
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, сакън, не се намесвай, че и това ще оплескаш