Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг

Потресаващи нарушения в социален дом в Плевен
Обновена: 6 апр 2012 16:33 | 6 апр 2012 16:30,
214
Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг
Снимка: архив Булфото

Драстични нарушения са открити в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен при внезапна проверка на здравния министър Десислава Атанасова.

Тя е била извършена по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщиха от здравното министерство.

Констатациите от проверката са потресаващи. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 10 килограма, други 16 -годишни с тегло 16 кг, и  10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

„Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, категорична е Десислава Атанасова.

Според нея децата не са хранени нормално. Според данни на предварителната проверка за едно хранене са отделяни максимум по 5 минути.

Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. Имало и съмнения, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение били открити чаршафи с урина. Персоналът обаче твърдял обратното.  

Домът в Плевен е сред най-големите в страната и в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели.

„Категорично смятам, че въпреки това не се осигуряват необходимите грижи за тези деца”, отсече новоизбраният здравен министър.

Имало  деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни Десислава Атанасова.

При проверката са констатирани сериозни нарушения и в счетоводната, и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не е извършил необходимия санитарен контрол.

„След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната”, категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
32
 
! Отговори
Гери Николова преди 12 години
Ето и статистика: msdsoborishte.blogspot/2012/03/blog-post.html
158
8
 
50
 
! Отговори
Гери Николова преди 12 години
И тази същата държава ще пише "закон за детето", чрез който да "се грижи" (все така добре, вероятно!) и за децата, дето НЕ СА в риск! Вижте статистиката, не е зле да оценим способностите на държавата да "се грижи" изобщо за деца, преди да и позволим да разпростре тая своя "грижа" и върху другите деца, дето си имат семейства! Преди да е институционализирала всички български деца и да ги е превърнала в "лишени от родителска грижа" чрез законите си!
157
9
 
46
 
! Отговори
до 182 преди 12 години
Поредното приткоумно изказване. Комунистите виновни за малформираните деца, със сметка ще помогнем да се излекуват... събуди се, човече! Нещата тръгват от семейството, от превенцията, от морала, от достойнството. Дефицитът на човешки ценности е мнооого по-тежък от липсата на пари. И правилно пита 176, колко от оплаквачите тук биха отишли да обгрижват тези нещастни същества?
156
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да тежките случаи на ДЦП така изглеждат.И жалкото е,че никой в света не може да им помогне.Едното от децата на британският премиер е било с ДЦП и е починало.Нима някой си мисли,че не е имал средства за лечение.Ако не е този персонал тези деца не биха били живи досега.Те лежат неподвижни и сковани от болестта.Не могат и да се хранят.Някои от тях нямат дори всички зъби.При 50% от децата със болест на Даун имат сърдечни и 40% бъбречни малформации.Това са тежки заболявания.
155
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе то в тази държава всияко е сбъркано. Комунистите си смениха идеологията, но не и психологията. Свиканли са все да са ком секретари и да обират каймака, ама капитализма не е точно това. Българинът не е коравосърдечен, дайте някаква сметка, но искаме и отчет и гаранция, че всияко е отишло при тези дечица.
154
12
 
41
 
! Отговори
176 преди 12 години
Не казвам, че въпросните деца не трябва да се обгрижват, а казвам, че преди да сме емоционални и веднага да правим изводи, че гледащите ги са ***, да помислим дали от информацията с която разполагаме можем да си направим извода, че са неправилно гледани. А най-*** е часта за урината (честно). Още малко ще се появи някой дето да каже, че урината е на персонала. Хайде моля ви, че на какво друго да мирише ?
153
10
 
43
 
! Отговори
176 преди 12 години
Иванова, ти би ли работила в Дом за деца, за да са обгрижени децата правилно? Или пък да станеш приемен родител на детенце което да има една или набор от диагнози като ДЦП, Епилепсия, Спима бифида, Синдром на Даун, Ходроцефалия, Нарушение на уреината обмяна, Мускулна дистрофия, Аненцефалия, Енцефалоцеле, Малформации на кортикалното развитие и още и още, а пък ако добавим психични заболявания? Хайде моля да се информираме какво е дете с множествени увреждания и малформации!
152
14
 
36
 
! Отговори
Ivanova преди 12 години
*** mrusni , a ako sa tehnite deca , kak moje , nqmat li sarce ,suvest , decata ne sa vinoni za postupkite na vuzrastnite , ot sustradanie da gi bqha gledali po-dobre , ima domashni lubimci po-obgrijeni , dori ne moga da si predstavq ,c he ne bih pomognala na dete Nqmam dummi .........ide mi da krestq da placha , uma mi ne go pobira
151
10
 
45
 
! Отговори
до 176 преди 12 години
Най-сетне един мислещ човек. Елементарна ПР-акция на новия министър. Естествено, че вероятно се касае за мускулна дистрофия или ред други подобни заболявания. Че условията в тези домове са ужасни е факт, но кое не е трагично в тази загиваща страна? Пак добре, че се намира персонал... останалите мнения звучат емоционално, но дотам, само звучат...
150
13
 
51
 
! Отговори
Първо мислете преди 12 години
Знаете ли какво - самата новина е поднесена некоректно. 16 годишно - да, сираче - не е сигурно, 10 кг. - да възможно е зависи от здравословните проблеми които има, възможно е даже да е чудо, че е живо и грижите положени за него да са му дали и толкова живот. не казвам, че е така или не, но не бъдете овце, мислете по-балансирано и многостранно . Да в този Дом най-вероятно има много нарушения, но не бива да се спукълира. Изказванията на новата здравна министърка са некоректни.
149
8
 
40
 
! Отговори
ггг преди 12 години
,,За да обичат гражданите държавата си,тя трябва да бъде такава,че те да могат да я обичат''-Димитър Талев...А съдейки по новината и коментариите нашата започва да прилича на Освиенцим.
148
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не пишете, че тези деца са със сериозни вродени заболявания, често нелечими, и че самото им съществуване често е една мъка и за тях, и за персонала? Да имаш такова генетично отклонение в дома си е повече от божие наказание и живота на цялото семейство става безкрайна мъка и ад. Естествено е държавата да иска да се разтовари от всякакъв вид разходи... То за нормалните хора вече няма хляб, работа, живот.
147
13
 
53
 
! Отговори
до злобарите преди 12 години
Тук, гледам, всеки втори-трети пост е за "***" - как за децата нямало пари, а за кучетата се грижим. Та да поясня: "Стойността на една нация се имерва по отношението й към по-слабите - деца, инвалиди, животни". Както третираме кучетата, така и децата, защото сме примитивни. Тоест, безсмислено е да противопоставяте двете теми - те са свързани. Състраданието е универсално чувство; който мрази животните няма как да съчувства на сираците. А вие най-обичате да мразите
146
9
 
40
 
! Отговори
алоу, преди 12 години
"в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели" - това нищо не означава!?! Съпоставяне на круши с краставици. По колко човека са в смяна, на един обслужващ по колко деца се падат? Какви и колко точно доктори, мед.сестри и прочие и колко е АДМИНИСТРАЦИЯТА. Това са въпросите. Не теглото или храненето с биберон.
145
13
 
38
 
! Отговори
Реалната преди 12 години
Три години ГЕРБ е на власт. Защо досега не видяхте какво става в тези домове?
144
10
 
37
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
Ти не разбираш ли ,че става въпрос за болни деца лошо гледани.От нашите данъци се отделят средства но явно не стигат до където трябва.
143
10
 
49
 
! Отговори
Ха... преди 12 години
Те в обикновенните детски градини крадат ,та в домовете ,където е трудно да се следи и докаже. Нека някой родител който си взима по- късно детето остане няколко минути докато си тръгне парсонала и ще види ,как излизат с пълни чанти с продукти.Съседка ми е една работеща точно в такъв дом като в статията. Всички дарения от България и чужбина (винаги по празници има)бяха изнесени и продадени в квартала , а персонала си е поделил парите.
142
26
 
37
 
! Отговори
за министърката преди 12 години
Вземи си едно у вас и му докарай нормалните килограми,ето велик ден идва,вземи едно от тези изродчита у вас за празниците - ЯЙЦА,КОЗУНАЦИ,АГНЕШКО,покажи на персонала как можеш да го докараш до нормалните му килограми.
141
11
 
35
 
! Отговори
Морена преди 12 години
След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната, категорична е Атанасова.----------------Тези са затвора, какво ще гледате ТЗ като са извършили престъпление? Да оставиш децата да умрат от глад, а ти ще им търсиш отговорност по Тз трябва да си пълен ***!!!
140
18
 
34
 
! Отговори
аз преди 12 години
Пак сте се събрали *** тука.