Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг

Потресаващи нарушения в социален дом в Плевен
Обновена: 6 апр 2012 16:33 | 6 апр 2012 16:30,
214
Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг
Снимка: архив Булфото

Драстични нарушения са открити в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен при внезапна проверка на здравния министър Десислава Атанасова.

Тя е била извършена по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщиха от здравното министерство.

Констатациите от проверката са потресаващи. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 10 килограма, други 16 -годишни с тегло 16 кг, и  10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

„Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, категорична е Десислава Атанасова.

Според нея децата не са хранени нормално. Според данни на предварителната проверка за едно хранене са отделяни максимум по 5 минути.

Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. Имало и съмнения, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение били открити чаршафи с урина. Персоналът обаче твърдял обратното.  

Домът в Плевен е сред най-големите в страната и в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели.

„Категорично смятам, че въпреки това не се осигуряват необходимите грижи за тези деца”, отсече новоизбраният здравен министър.

Имало  деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни Десислава Атанасова.

При проверката са констатирани сериозни нарушения и в счетоводната, и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не е извършил необходимия санитарен контрол.

„След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната”, категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
9
 
35
 
! Отговори
sas преди 12 години
5 килограма тежи двумесечно бебе. Написаното тук не може да бъде истина , освен ако децата не са джуджета. Вероятно става въпрос за деца с изключително тежки вродени аномалии.
118
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този непълноценен народ не е за демокрация!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
117
9
 
35
 
! Отговори
kiri преди 12 години
Ugas!bednite dechica.....skapana durjava!!!!!!!
116
9
 
51
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Такива...новини,за недохранени и...смазани деца,ме вади от равновесие.Позор за този персонал,който не намира сили,средства и...душа.за да си изпълнява задълженията.Уволнение и...съд на преките виновници за гаврата с тези беззащитни деца.
115
9
 
39
 
! Отговори
пешо преди 12 години
128 прав си! като гледам сегашните студенти - дай им само чалга,дрога и алкохол! лошото е, че това са бъдещите доктори, архитекти и хора, от които ще се очаква да управляват държавата! а от тях всъщност нищо не става! свикнали на охолен живот те ще станат първи рушветчии и некомпетентни лекари - убийци и неграмотни висшисти, въпреки дипломата им, защото дипломата не работи! работи човека!
114
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
154 деца и 174 чоека персонал. Зза какво говорим? Милите дечица. Бих осиновила някое от там, но и за моето понякога не ми стигат финансите.
113
11
 
41
 
! Отговори
мафия преди 12 години
Къв е тоя персонал..160 деца и 160 служители.
112
9
 
59
 
! Отговори
An_nA преди 12 години
И това дом за Медико-социални грижи!?!?!?!?!?!?!? леле мале, ужас и кошмари! :(
111
9
 
35
 
! Отговори
anonimka преди 12 години
tova e Bulgaria kvo se u4udvate do dori parlamenta ni za nishto ne stava
110
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия дето се правят на много хуманни , да си осиновят от децата, а не да се правят на морални в нета. Такива като нас са ги оставили тези деца там.
109
9
 
50
 
! Отговори
... преди 12 години
До всички специалисти и многознаещи .. аз съм на 21 и съм в клуб към университета, който има точно за цел посещаване на домове за деца със и без увреждания, с цел да внесем малко усмивки при децата или просто да помогнем с каквато дейност можем :) Искам да кажа, че е имало заведения, в които сме виждали деца без увреждания на 3-4г, които не могат да ходят или говорят .. никаква грижа няма просто. Не искам да изпадам в подробности,който е видял знае - достатъчно казват очите на такива деца ..
108
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ПАК ВИНОВНИ НЯМАНО ЗА СМЕТКА НА ТОВА СИ ИМАМЕИЗРОДИ ОБЛЕЧЕНИ ВЪВ ВЛАСТ И МИЛИОНИКОИТО НИ СЕ ПРИСМИВАТ НА ТРАГЕДИЯТА,И СИ ИГРАЯТ ФУТБОЛ,ТЕНИС ,КАРАТ СКИ,ПЕЧАТ СИ ДЕБЕЛИТЕ ГЪЗИЩА НА МОРЕ И РЕЖАТ ЛЕНТИЧКИ ТА ДА НИ ПОКАЖАТ ЧЕ СА ДОБРЕ.
107
14
 
39
 
! Отговори
Ееее,затова пък... преди 12 години
....Такива домове и здравни"заведения"се управляват винаги от хора с висше юридическо,финансово или икономическо образование.Точно както и държавата ни... Така че ако желаете дадена работа да се свърши не търсете висшисти а хора със средно образование.И по-евтино ще ви излезе и по-честни са хората с такова образование.И главно по-неподатливи на корупция и юридическофинансови шашми.Явно това е причината да не се назначават хора с такъв ценз на такива длъжности.Шашмите и далаверите няма да вървят.
106
10
 
45
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Народа в Бг работи, само за политици,*** и бонуси!
105
15
 
53
 
! Отговори
kuchegon преди 12 години
Спокойноооо, първо трябва да се направят приюти за бездомните кучета и да сме сигурни, че те ще имат храна и подслон и ще бъдат добре обгрижване, пък после, ако останат пари, може и да си помислим за децата...
104
11
 
48
 
! Отговори
bcd преди 12 години
Всеки един от моите познати неслучайно търси начини или вече е заминал в чужбина. И ние сме хора все пак и преди да сме българи сме хора от планетата. Когато властимащите се отнасят по ужасяващ начин е абсолютно нормално да се търси алтернатива на начин на живот. Не че в световен мащаб не се случват подобни неща и несправедливостта не царува, но поне не е в толкова много сфери...
103
8
 
35
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Други теми ,кога ще има ,вече 22г.,.....едно и също ?
102
10
 
41
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НЕ ИЗМЕСТВАЙ ТЕМАТА .. ТОЗИ ДОМ .. НЕ Е ТЕЖКИ МАЛФОРМАЦИИ И ОЛИГОФРЕНИИ ... :) ПРАВИТЕ ГИ ТАКИВА .. !! И НЕ МИ ИЗЛИЗАЙ С НОМЕРА .. ЗА МАСОВАТА ПУБЛИКА ..ЗАПОЗНАТ СЪМ :) НЕ НА МЕНЕ ТЕЗИ.. МОЕ ЛЪЖЕТЕ *** .. НЕ И МЕН !!! ТОЗИ ДОМ НЕ Е ЗА ТЕЖКИ МАЛФОРМАЦИИ !!!
101
11
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея служители са за разтрел, не за затвора.
100
9
 
47
 
! Отговори
както винаги в Бг преди 12 години
"Всяко чудо за 3 дни".......как звучи само?