Китайски свещи менте в църквите за Великден

Леят ги от лой, а приходите от тях – в джобовете на поповете
9 апр 2012 07:19,
61
Китайски свещи менте в църквите за Великден
Тайнство, но китайско. Снимка: Булфото

Свещи менте ни пробутват в крайните столични храмове и отдалечените черкви в страната, където рядко стъпва владишки крак и синодален ревизор.

Ментетата са произведени в нелегални работилници от китайци и роми, а за тях не се плаща данък и не се води някаква отчетност.

Фалшификатите са направени от лой, угарки на вощеници и химикали и затова горят кратко и със съскане. Освен това те изпускат отровен пушек, обясняват пред в. "Монитор" от Свещеническия синдикат при КТ "Подкрепа".

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3.60 лв., в черковната каса влизат 40 лева.

От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма.

Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи обаче влиза като чиста печалба в джоба на попа за Великден.

В резултат на тази практика производството на синодалната свещоливница в столичния кв. "Илиянци" рязко намалява с всяка година.

От 400 тона вощеници през 2010 г. през 2011-а тя е произвела едва 300 тона, а от началото на годината досега по-малко от 2 тона, показват синодалните приходно-разходни книги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: църквасвещиВеликденКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 12 години
Както всичко в България и църквата е в "обятията" на ДС. Някои от архиерейте са масони, рицари тамплиери и други подобни. Старозагорския другар Галактион е един от тях.
51
0
 
1
 
! Отговори
Djimi преди 12 години
TIQ POPOVA DONOSNICI NE SE POSVENIXA NARODA SI DA PREDAVAT TA NQKAKVI SVE6TI DREBNA IGRA E TOVA ZA TQX KAKVI GI VARTQT S CARKOVNITE IMOTI SAMO BOG VIJDA ZATOVA OTBLASKVAT MIRQNITE S DOLNITE SI DELA
50
1
 
4
 
! Отговори
възмутена преди 12 години
Нищо ново,,, За туй не ходя на църква а си паля в къщи най-oбикновена бяла свещ,,,А Църквата която посещавах попа е комаржия ,,,
49
1
 
8
 
! Отговори
поп полковник преди 12 години
Бг попове тарикати и доносници!
48
1
 
7
 
! Отговори
* преди 12 години
Ментета попове с ментета свещи и ментета вярващи ....
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре бе къде са тия органи да следят за това нещо нали взимат заплати???
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, че Николай Пловдивски се вози на лимузини и злоупотребява с власт, не омаловажава тихия, ежедневен труд на хиляди обикновени свещеници, които посрещат миряните и нуждаещите се в църквата. Хора, не позволявайте да ви тровят най-светлия празник - Воскресение Христово!
45
6
 
15
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Не ходете в черква да им пълните джобовете!Запалете си свеш в къщи.Господ не е в черквата при крадците,той е навсякъде
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да им запалят тези свещи в джобовете на поповети и да им изгорят тестисите
43
3
 
8
 
! Отговори
Панкратий преди 12 години
"Ментетата са произведени в нелегални работилници от китайци и роми, а за тях не се плаща данък и не се води някаква отчетност". То и за тези произведени от БПЦ не се плаща данък и няма отчетност. 400 тона свещи годишно, по себестойност са около 1млн. и 400хил. лв., а продадени от църквите стават 16 млн. лв. Смятайте каква е нормата на печалба. По какво се различава църквата с нейните претенции за монопол върху свещолеенето, от силовите наркобосове, които също се стремят монопол в бизнеса си.
42
3
 
0
 
! Отговори
do no 37 преди 12 години
a men vaob6te ni6to ne me barka..i pra4itsite daje..
41
4
 
23
 
! Отговори
поп с кадилак преди 12 години
За мен е достатъчен факта,че видях Николай Пловдивски с Аудито и БМВ-то,Кирил Варненски и неговия кадилак.....а за агентурното минало за висшите архиереи даже не ми се пише.....толкова е жалко !!!!
40
0
 
21
 
! Отговори
странно преди 12 години
В башнайправославещата държава България невежеството е стигнало до такава форма,че всеки ,който чете и спазва учението на Спасителя от Библията се смята за сектант,а всеки,който прави какви ли не мистично-окултни практики без никакво разбиране,смисъл и цел-за найбаш православещ Бог.Християнството не ерелигия-то е УЧЕНИЕ-не случайно към ристос се обръщаха с думите-учителю!И е време най-сетне да видим какво учи Учителят,какво НЕ учи,какво иска и какво НЕ иска!Учението не е една свещ за 10 ст.!
39
12
 
3
 
! Отговори
до47 преди 12 години
ти си сектант 100%
38
3
 
19
 
! Отговори
Жо до № 8 преди 12 години
ПЪРВАТА КРАЧКА е направена. Моли се на Бога всяка сутрин! Това е достатъчно, Бог чрез Святия дух вече е с теб. Ти подаваш ръка към Спасителя Исус и Той подава своята към теб. Нека Благодатта на Господа Бога Исуса Христа и Обичта на Бога Отца и Общението на Святия дух бъдат с теб, с твоите деца, с твоето семейство, с твоите близки и приятели от сега и до века! Амин.
37
7
 
7
 
! Отговори
Признайте преди 12 години
Аз до сега съм видял един ролекс, една модерна кола и т.н. Но .. за някои хора става веднага ролексИ, лимузинИ.. и т.н.И всичко от единственото желание да се изкаже мнение или най-вече да се наплюе нещо ей така за закуска. Дори на самите вас е ясно, че грешите, но другия избор е много по-труден, нали?Колко свещеника познавате лично, колко монаха, колко пъти сте стъпвали в църква извън Великден? Отговорете си сами- няма нужда да отговаряте тук, защото е ясно, че ще гелдате да запазите егото с
36
10
 
19
 
! Отговори
Признайте преди 12 години
Като чета коментарите ми стават ясни няколко неща:1. Голяма част от коментиращите не са говорили с нито един свещеник през живота си и получават информация само от медиите и Интернет- чиста монета2. С такава ожесточеност говорите за църквата, но забравяте кои са писали историята ни по турско, които са пазили традициите и вярата ни и какъв е бил Левски3. Дори само ако предположим, че църквата е нещо добро (а тя е) става ясно как от една провокацийка сте готови да работите против себе си.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора с нечисти сърца стават проводници на нечисти духове, за да скапят празника на хората, които вярват или се ре-християнизират.
34
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Свещите, които палим са дарение за Църквата, ако не знаете. А поповете имат деца и жени, които трябва да хранят и обличат. А точно крайните храмове са най-бедни, понеже там ходят най-малко хора.2. Ако някой си мисли, че запалената свещ се моли вместо него е просто суеверен. Естествено, запалената свещ буди мистично чувство и помага на човек да се помоли на Бога.3. Някои взимат заплата, за да отблъснат от Православната Църква хората.4. Лошия кадър на БПЦ е внедрен от БКП. Времето лекува.
33
6
 
18
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Тази "статия" е абсолютна лъжа и Синода би трябвало да заведе дело срещу нейния автор?Всички свещи,продавани в храма са църковни!*** и по пазарите продават китайски.Това че ги купуват хората, това е техен грях и проблем!БПЦ има много врагове,атеисти и чужди агенти!Църквата е огледало на народа, каквите сме ние, такава е и църквата!Преди да хвърлите камъка, огледайте се какви сме - егоистични свещопалци, които се явяват 2-3 пъти в годината "да запалят свещичка за здраве" и само критикуваме!