НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов

Министърът използвал популизъм за проблема с кучетата
9 апр 2012 10:45,
108
НПО-та искат оставка на Мирослав Найденов
Мирослав Найденов. Снимка: БТА

37 неправителствени организации от България и Европа поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

Още по темата

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и столичната кметица Йорданка Фандъкова, НПО-тата настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност".

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените псета са неефективни и популистки.

Неправителствените организации посочват, че 47% от случаите на кучешка тения в ЕС са установени в България.

Според екоактивистите обаче това се дължи не на голямата популация на кучета в големите градове, а на факта, че Агенцията по безопасност на храните "оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места.

В отвореното писмо представителите на неправителствените организации обвиняват още, че БАБХ е усвоила огромни суми за регистъра на домашните кучета, който е трябвало да бъде готов през 2008 година, но все още не е влязъл в действие.

Природозащитниците обвиняват Найденов и за това, че не се е съобразил с препоръките на експертите и на Световната здравна организация за справяне с проблема с бездомните кучета.

Екоактивистите допълват, че министърът се опитва да поляризира общественото мнение, за да избегне диалог и анализ на "слабата, неметодична, корумпирана работа на общините и министерството по проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
богно нещо си, мълчи терористе. Това че има ДРУГИ проблеми, не е достатъчно добра причина да не се занимаваме с този. Това ви е един от заучените доводи, до един - ***.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Непрекъснато слушаме за "добрите европейски практики". Ами приложете ги бе! В Европа кучета по улиците няма и не защото са прибрани за отглеждане в луксозни кучкарници, а защото ги приспиват. Айде сега защитниците на кучетата да почнат да ме плюят. Моля, няма проблем. Но като толкова защитавате кучетата, вземете си ги у вас и ги гледайте. Иначе хора загиват живи разкъсани.
21
12
 
4
 
! Отговори
богнострокулум преди 12 години
Разумен, първо да каже " да ти бера лайката "! Второ, моля те, смени си псевдонима-ясно е , че не ти подхожда . И трето, колко *** трябва да си , за да не виждаш , че с преекспонирането на този т.нар. проблем, се отвлича вниманието от истинските проблеми, които са налице в държавата? Четвърто, колко души са убити от кучета и колко от шофьори? Хайде сега, използвай разума си и сам си отговори, къде наистина има проблем...
20
3
 
17
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Да, разумен съм, а ти си точно от психопатите за които говоря. Защото ти и психопатите еко-терористи като теб пречат да направим това което се прави в цял свят - кучетата в приют за определен срок, и ако никой не ги иска - приспиване. Ти си терорист. Ти си ***. Кръвта на професора и на десетки други невинни жертви е омазана по твоето лице и ръце. Доволен ли си, терористе ?
19
6
 
14
 
! Отговори
wew преди 12 години
предлагам следния вариант за кучета - всеки гражданин да вземе едно парче хляб в който се слага три четири лъжици антифриз и се хвърля на кучета след един месец ако видите куче по улицата обадете ми се ...
18
7
 
5
 
! Отговори
Много си разумен преди 12 години
няма що значи, видете ли хора които показват любов състрадатание са лоши защото не давали на поредния *** да изколи всичко живо, щото видете ли това щяло да реши проблема с кучетата, няма да го реши. Дори да се изколят всики кучета в София докато тия същите са на власт пак ще се появят кучета, защото при тях са парите, а не при екоорганизаците. Айде сравни им бюджетти на 4 лапи и на еко равновесие и пак ще си говорим кой е виновен. А и сравни кой какво върши за тези пари!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кръвта на професора вика от земята, нека в негова памет всички *** се озоват на екарисажа!
16
2
 
13
 
! Отговори
ZASHTO преди 12 години
Само не мога да разбера защо *** не колят кучета и не ги ядат?
15
2
 
10
 
! Отговори
тия веднага .... преди 12 години
си наостриха ушите защото паричките може да секнат ... сега с голяма грижа ще се заемат и така ще крадат още 20 години ... а Найденов ... нали и той крадва чрез жена си .... ще се прави на луд и ще изприказва врели некипели ... и пак нищо - МАХНЕТЕ КУЧЕТАТА ОТ УЛИЦИТЕ !!!! и го правете постоянно - много кучкари има и ще пускат кучетата докато не подгонят и тях !!
14
2
 
10
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Разбира се, че те са виновни. Докато ги има и им се дава гласност, Миро Кучето и Фандъкова ще имат извинение да не направят нищо с коментар "Нали протестирахте ?". Запушим ли устите на еко-терористите веднъж завинаги, докажем ли че нормалните са повече от психопатите и платените клакьори, управниците няма да имат зад какво да се крият.
13
8
 
10
 
! Отговори
Много ми е итересно преди 12 години
всички тези платени писачи които обвиняват еко организациите, че видте ли те били виновни? Кой им плаща да отклонят темат от фактите. А именно милиони са излети в общината за справяне с проблема ( в Общината не в 4 Лапи ) от нашите данъци. Милиарди отиват в Олигарси в земеделието, но никой не следи домашните животни, колко от вас ядат месо, което не е минало през ветеринарен контрол ? И защо тези хора насаждат омраза и до кога ще търпим обществото ни да се води само от омразата?
12
1
 
17
 
! Отговори
Борисов преди 12 години
Как искате от бившия шеф на Екоравновесие да играе по правилата? Та те правилата са писани за тях! Краденето е измислено не от вчера, само се смазва. Ако кучетата намалеят веднага се взимат мерки да се върне популацията!
11
4
 
16
 
! Отговори
mi преди 12 години
НПО-тата като държат толкова на песовете да си ги приберат в офисите. Не може да се обвиняват хора, които 2008 не са имали общо с политика, за това че е трябвало до 2008 да се направят регистри и че са взети много пари за това. И абсолютно подкрепям коментара на 2 и 3 - тези НПО са най-вече абсолютни ***, които само отчитат някаква дейност, псевдо еко-активисти или по скоро еко-терористи. Как не се изправихте срещу един хотел, срещу един концесионер на язовир...
10
1
 
18
 
! Отговори
God преди 12 години
Значи пак не са виновни кучетата, а хората, които си отглеждат домашни животни. Ами те бездомните кучета са най-много в големите градове (особено в София), където се отглеждат и колят най-малко домашни животни. Точно "еко-активистите" имат най-голям интерес да не се реши проблема с бездомните песове, защото ще им спрат парите по всякакви програми, както и няма да могат да изнудват общините. Да си кажат съображенията на роднините на проф. Тачков (лека му пръст).
9
7
 
15
 
! Отговори
Неправителствените преди 12 години
кучезащитни организации се шайка платени клакьори както за кучетата, така и за шистовиа газ , така и за изсичането на горите за лифта. Където плащат ,там се появяват. Случаят с кучетата е преплетен с медикаменти за тях и строителство на приюти откъдето се теглят доста пари и защо да не платят на няколко кресливи бабички и дядовци , да ги направляват и да им пишат писмата до ЕС, само и само лапането да продължи.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ви чета колко сте умни и разумни всичките, още дълго ще си избирате *** за управници, които ще си пълнят джобовете за ваша сметка...
7
3
 
22
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 12 години
А Миро Найденов да види и в собствения си двор - Самите ГОРСКИ СТОПАНСТВА отглеждат кучета и познайте дали ги кастрират и къде отива потомството им. Направи проверка, Миро! Само не ми казвай, че не е така, защото съм виждал! Трябва да уволниш всеки шеф на горско стопанство, в чийто двор има куче.
6
9
 
24
 
! Отговори
МЕРКИ преди 12 години
Само масово залавяне и умъртвяване ще реши проблема. След това ще се гледа за някое случайно изгубено куче и прибирането му в приют. Това ще стане след година. Сега да се обединим под девиза "ЗАЛОВИ и УМЪРВИ ПЕСА!!!"
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""оказва нулев контрол при нерегламентираното отглеждане, клане и консумация на домашни животни за месо" в малките населени места." А така, сега забранете на хората по селата и малките градчета да отглеждат животни за лична консумация и съвсем ще ги обречете на гладна смърт. Защото с една заплатака от 350 до 500 лв в най-добрия случай в провинциата хората немогат да си позволят да си купуват свинско 8 лв, телешко 14, атнешко 13 и т.
4
7
 
21
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
* ще започнете да ги наричате с истинското им име - еко терористи ?