В троянско село почетоха паметта на загинали на „Титаник“

Осем жители на Гумощник са намерили смъртта си на кораба
16 апр 2012 10:25, Бойчо Попов
13
В троянско село почетоха паметта на загинали на „Титаник“
Снимка: Булфото

Осем души от троянското село Гумощник са намерили смъртта си на кораба „Титаник", свидетелстват архивите.

В селото има изграден паметник кенотаф - гроб без тленности. Тази година на Великден в селото бе открита и мраморна плоча в двора на храма.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи службата "Второ Възкресение" в църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в селото, предаде БТА.

"Малкото село и голямата трагедия" - така е нарекла словото си директорката на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева. Анка Чакърова - наследник на един от загиналите с парахода, ще припомни за случилото се преди сто години. Ще прозвучат стихотворението "Орисия" и песента "Пуста да остане таз Америка", създадена от народен творец в Троянско.

Според различни източници броят на загиналите на „Титаник" българи е между 38 и 50 човека. Официални данни сочат, че на борда на кораба е имало поне 32 българи, а 14 от тях със сигурност са от Троянско.

Как светът прави бизнес с трагедията четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ТитаникГумощник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За някои ***, мотаещи се във форума: няма нищо смешно, тези българи са били икономически емигранти или поне гурбетчии. Загинали са, защото подлите англо-сакси е грябвало да оцелеят, да се качат на лодките, затова бедните пътници са били заключени в трюмовете.
10
2
 
4
 
! Отговори
виц преди 12 години
*** и българин заедно гледали филма Титаник . *** се разплакал : язък ,виж колко тона желязо потънало тогава ! Българинът не реагирал! *** го попитал,абе не ти ли е мъчно? Абе кво да ми е мъчно ,тогава хората са нямали дебитни карти !
9
0
 
7
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Проучете защо са загинали . Кой е собственика на кораба , какво е целил и как са били отделени с решетка пътниците от източна Европа и дали при тях е имало поне една спасителна лодка !?
8
3
 
16
 
! Отговори
Втасахте ли ?!!! преди 12 години
Боже, Боже..с какво ни занимават?!!!АМИ КОГА ЩЕ ПОЧЕТЕМ ЖЕРТВИТЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ 22 ГОДИНИ?Кога ще почетем унизително заминаващите си наши родители?Унизително напускащите уж демократичната нова България наши дечица?!!!Кога ще се самопорицаем, че разтурихме една система която въпреки недостатъците си, ни гарантираше поне достойни старини?А сега?!!! Демократично можем да мизерстваме, да умираме, да се самоубиваме...но не и да живеем.Демокрация ли? Честита да ти е...'Народе".....
7
3
 
9
 
! Отговори
Геле преди 12 години
Абе, не ви се вярва , ама преди време попаднах на един сайт , където бяха изброени жертвите на катастрофата. Имаше доста български имена. Повечето са били от екипажа , но е имало и пасажери.
6
3
 
8
 
! Отговори
Silver до 4 преди 12 години
Еми и на мен ми е трудно да вярвам как има такива *** като тебе, ама ей те на - има те!
5
7
 
7
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 12 години
POVECHETO SA BILI BALGARSKI EVREI....KOITO SLED SEDMICA.....SCHTQHA DA STANAT AMERIKANSKI....
4
17
 
4
 
! Отговори
Титаник от Троян преди 12 години
След още 100 години може да се окаже, че целия Титаник е бил с българи. :)Лъжи, измами и манипулации, колкото щеш в днешно време. Не съм вярвал, че историята може да се фалшифицира толкова лесно, когато съвременниците и вече не са между живите.
3
19
 
9
 
! Отговори
БГ Титаник преди 12 години
Мдаааа и Леонардо Дикаприо е от Троянско а в трюма на Титаник изследователите открили десетки каси с Троянска сливова.....
2
6
 
10
 
! Отговори
Апис преди 12 години
А стига бе не съм знаел, че е имало толкова много българи на кораба :(
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на съселяните им!Сега се повтаря гурбетчийството!