Полицейски шеф респектира задържан с канадска борба

"Да те почвам ли, казвай!", пита комисар Николов
20 апр 2012 18:20,
262

Скандален видеоклип с шефа на областната дирекция на полицията в София комисар Николай Николов беше пуснат в интернет. Във видеото Николов играе канадска борба със задържан и го обсипва с цветисти обиди и псувни.

Самият Николов не се смути от поведението си в клипа и потвърди, че на кадрите е самият той. Полицейският шеф каза, че не си спомня точно конкретния случай, но предположи, че записът е от преди 6-7 години. Тогава той е бил началник на групата за разследване на тежки престъпления в столичното Първо районно управление.

„Като се виждам на клипа съм доста по-младичък и доста по-слабичък“, уточни той.

„Най-вероятно това момче е извършител на тежко престъпление – грабеж, кражба с употребено насилие“, посочи Николов пред bTV.

"Каква канадска борба ти тренираш в Студентския град? Да те почвам ли, казвай?", кани се Николов в клипа.  Във видеото той нарича задържания „капут“ и „лайнар“ и го ругае.

„Вие такива думи не сте ли употребявали, аз съм чувал и журналисти, и доктори да употребяват такива думи“, каза в своя защита Николов. От думите му стана ясно, че не се притеснява от поведението си на записа.

„Какво да ме притесни, след като играем една честна игра, играем канадска борба. При една спортна игра може човек да сгреши и да каже някоя реплика“, посочи той.

Николов допусна, че целта му е била „да се стигне до разкриване на престъплението“.

„Не е част от методологията, не е елемент от работата, Вие можете ли да кажете на българските полицаи как да работят и как да разкриват престъпления“, продължи той.

Мненията за неговото поведение са на двата полюса. Някои от хората го защитават с аргумента, че престъпниците трябва да се „респектират“, други пък открито го определят за полицейско насилие.

От Българския хелзинкски комитет са на мнение, че полицейският началник е тормозил и се е заканвал с физическо насилие на задържания.

„Такъв човек няма място в българската полиция и следва без забавяне да бъде отстранен от служба“, категорични са от организацията. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
4
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
ти,ако не си направил нещо ще си признаеш ли,дори да те ошамарят?
190
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично не виждам над задържания да се оказва някакво физическо насилие, така че всичко е в рамките на нормалното. Нека не се превръщаме в общество от леки китки, което изпада в дълбока депресия от това, че някой е пуснал една две псувни. Да не така трябва да се държи един полицайски началник, но въпреки това не мисля че действията на комисар Николай Николов могат да се определят като полицейско насилие.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От мен да знаете закона за личния интерес е по върховен от конституцията позволено е всичко за което няма да ви хванат или санкцията е по-малка от облагата която ще получиш-това са законите на живота.------------------- Това е толкова елементарно и близко до акъла, че не виждам за какво парадираш? Ако до това си достигнал на 43, аз съм го разбрал още на 18, все едно да кажеш "По-приятно е да се къпеш с топла вода, отколкото със студена". Какво следва от това, че полицаите трябва да бият ли?
188
11
 
7
 
! Отговори
varg преди 12 години
Не виждам нищо нередно в клипа.През комунизма полицията биеше и никои не се оплакваше.
187
0
 
4
 
! Отговори
До 180 преди 12 години
Хайде като си толкова понатрупал опит, 43-годишний адвокате, дай ми пример, в който полицаи са си свършили работата с бой? Ти или лъжеш, че си адвокат или си някакъв ***, случайно взел диплома за правист.
186
0
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
209, я кажи как е най-добре да се проведе разпита за изнасилената бабичка. Хващаме някой поризволен - пребиваме го с ритници. Той разбира се си признава не само за нея, а за още 25. Съдът казва "браво, имаме самопризнания, какво като е бит човека - та той е престъпник и полицията трябва да го респектира!!!" Съдът го осъжда и всички сме доволни, че борим престъпността. Ей, това са последиците от онова, което искаш
185
0
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
209, пак те питам: кой от изброените от мен методи е "психотормоз" и защо?
184
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
полицая не може да опази нежния ти дирник от такива хора ако не приложи извънправови средства за принуда--------------------- Абсолютно не е нужно ако един полицай е добър професионалист да прилага "извънправови средства за принуда". Ако наистина вярваш, че нещата се решават с такива средства, значи си от най-големите балъци по земното кълбо...
183
0
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
206, върни се назад в историята в едни други векове, виж как са действали съответните полрицейски органи, тогава когато е нямало ограничения в техните действия и мисля, че няма за какво да спорим. Ти си спокоен в момента, точно защото на полицията й е наложен законов контрол. В същото време ти правиш абсурдната ситгуация, докато се наслаждаваш на комфорта от този контрол върху полицията, да искаш неговото премахване или поне намаляване...
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
явно не си бил на разпит....нито си водил:)Само с: "Я кажи ти ли изнасили бабата" нещата няма да потръгнат към опандизване на изверга:)
181
2
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
207, моля?! Воденето на такива разпити включва ли "***", "щта смачкам", канадска борба?! Методите за разпит са основани не около идеята да се унижава достойнството на разпитвания, а за да достигне до истината. Можеш ли да кажеш кой от изброените от мен методи е "психотормоз" и защо?
180
1
 
1
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Ами то воденето на такъв тип разпити пак е психо тормоз.....ами сега?:))))
179
2
 
2
 
! Отговори
до sevtus преди 12 години
Ако не стъпваш на криво,няма да има нужда от ограничител,защото изобщо няма да имаш допир с полицията в позицията на заподозрян.Протестирай колкото искаш,в тази страна нещата стоят така.Отношението на полицая е според човека с който работи-ако е умен и интелигентен,може и да не яде шамари,като е *** и "отворен",и аз с чиста съвест ще го ошамаря:)
178
1
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
196, по усмивката ти съдя, че думата "рационален" ти е смешна. Явно трябва да понаучиш, че цялата цивилизация е изградена около това понятие. Та, конкретно за разпита - полицаите би трябвало да ги учат тези неща:кръстосани разпити, шахматни разпити, очни ставки...методи колкото искаш, за да разкриеш истината от един човек и разбира се много психология...Но нали е по-лесно да оритаме някого и да го накараме да охка без значение, че охкането му няма да помогне да бъде вкаран в затвора...
177
4
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Не мога да повярвам какви мишки има,палячовци,като се прибират децата ви и жените ви вечер,от полицията ли ги е страх или от дребни бандитчета и мухльовци като тоя с оранжевата блузка ? Мен са ме задържали 2 пъти и не протестирам,имало е за какво,а който каже,че е задържан за без нищо е несериозно... като в затвор - ако ги питаш всички са невинни.Осъзнайте се малко бе хорица... ужасен съм какви коментари има.. пумяри страшни.Жив и здрав да е комисар Николов !
176
0
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
201, каква е целта на НПК ли? Ами да създаде условия за достигане до истината при спазване на правата и интересите на всички засегнати от процеса. Ако човекът е виновен - да си понесе наказанието. Ако не е виновен да се освободи. В текстовете са определени правомощията на разследващите органи, на съда и естествено правата на обвиняемите и пострадалите.И всичко това е, за да се даде ВЪЗМОЖНОСТ на всички да защитят своята позиция и така да се гарантира разкриването на обективната истина...
175
1
 
0
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
194, ами нали това ти казвам - не ни е закачал полицай точно, защото има законов ограничител...НПК, ЗМВР, конституция и така нататък. Следователно аз протестирам / не плача, а протестирам/ не срещу ограничителитте, а срещу онези, които ги рушат и така създават условия на несигурност - като този полицай горе!
174
1
 
1
 
! Отговори
До Svtus преди 12 години
Младеж , видно е , че си чувал за сборник с нормативни актове , наричан за краткост НПК .Само че този НПК има съвсем други цели и задачи , диаметрално противоположни на тези , които ти си въобразяваш .Вземи и научи , какво точно означават тези три букви и за какво точно се отнасят!
173
0
 
0
 
! Отговори
край преди 12 години
Абе севте много голямо значение отдеваш на думите бе. От думите най големата е слон и какво от това. Ти разбираш ли че полицайте се чувстват безсилни пред хора на които затвора /най тежкото наказание уж/ е роден дом. Ти това нещо читанко не мож го прочете никъде ама тои живота ще ти го начука във всичките дупки. Та полицая не може да опази нежния ти дирник от такива хора ако не приложи извънправови средства за принуда. *** кво ти обяснявам след некоя и друга година сам ще разбереш.
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вярно си балък:)Цецко си го избра народа,сега да му сърба попарата.никой не ни е виновен.Това посяхме,това жънем....