Всеки втори млад българин не ще да учи

Само 42% от хората между 19 и 24 години намират смисъл в образованието
Обновена: 12 май 2012 09:18 | 12 май 2012 09:18, Красимир Ангелов
174
Всеки втори млад българин не ще да учи
Снимка: Булфото

Само 42 на сто от българите между 19 и 24 години са заинтересовани и мотивирани да продължат образованието си, сочат данни на НСИ.

Според националната статистика във възрастовата категория 15-18 години се образоват 85,9 на сто от българите, от 11 до 14 години - 96,9 на сто и от 7 до 10 години - 97 на сто.

През 2010 г. в категорията "средно образование" у нас са се учили общо 781 хиляди българчета, като системата преждевременно са напуснали 18 766 души.

За посочения период у нас е имало 280 хиляди студенти, от които 227 хиляди са били в държавни училища и около 53 хиляди - в частни.

По последни данни на Евростат около 14 на сто от българите между 19 и 24 години преждевременно са напуснали системата на образованието и обучението и не са завършили своето висше образование.

Интересното е, че този процент е колкото средния за Европа, където също близо 14% от младежите прекъсват висшето си обучение.

Най-висок дял на преждевременно прекъсващи образованието се отчита в Малта – 37%, Португалия  - 29% и Испания  - 28 на сто.

Най-нисък процент на отказалите се от образование е отбелязан в Словакия, Чехия, Словения и Полша - средно по 5 на сто.

Стратегията "Европа 2020" и стратегическата рамка в областта на образованието са си поставили за цел през 2020 г.средният процент на европейците между 19 и 24 години, които напускат образованието си, да се смъкне до 10 на сто, отчита изследването на Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Как изобщо можете да сравнявате инженер с техник?Хора, вие нормални ли сте? Това е все едно да сравняваш лекар със специализация с медицинска сестра.
154
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Електротехник: Наистина не знам в Чехия, живея в Канада. За Европа като цяло мога да ти кажа, че предполагам за огромен брой инженери работещи за Еърбъс и авиацията като цяло. Между другото, бе необходимо почти да повторя образованието си тук за да имам съответната квалификация и да бъда конкурентен в работата. Завърших преди повече от 6 години. Повечето от моите състуденти си намериха работа по специалността, други се ориентираха към банките (даването на заеми за жилища беше в бума си тогава). Та, инженер в сферата на електрониката може да работи в телекомуникационните компании, сферата на дезайн на цифрови схеми (ЕЙСИК и други), изработването и програмирането на контролери и процесори, сферата на индустриалния контрол, авиацията и много други, които не се сещам в момента. За да бъда коректен си признавам, че в Бг не бих могъл да си намеря работа. Жив и здрав!
153
0
 
2
 
! Отговори
Електротехник преди 12 години
до 167 Перфектен коментар! Отлично си описал работата на инженера (истинския в моята област). Ама да те питам само... Колко са тези инженери? 5 или 50 или 500? Колко? Имаше предаване преди 1г. по Чешката NOVA TV за завода на SAMSUNG в Bratislava (Slovakia). Най- големия производител на TV в Европа има 6000 служители, а се управлява от ОГРОМНАТА БРОЙКА от 33 инженери... Цели 7 от тях са словаци- останалите корейци и един поляк! 160 техника се "грижат" за процеса на производство... 33! 160!! ?????
152
0
 
4
 
! Отговори
лай-лай кучка преди 12 години
Жалко ,че много от бившите студенти имат неприятни спомени от преподаватели.При мен е обратно. Следвах по социалистическо време , но такива ,като проф.Никола Машев по биохимия ,доц. Латю Русев по философия и др.са останали трайно в съзнанието ми.Проф.Машев влизаше само с гъба и тебешир,той не четеше лекции, той преподаваше ,не правеше проверки, всички присъствахме на тази иначе скучна наука.Голям преподавател, не знам има ли такъв сега.Дабре,че има като него ,за да се прави сравнение.Дано е жив
151
0
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
до техника : естествено ,че няма нужда да спорим ,особено не обичам да споря за нещо когато нямам понятие от това ! Просто описах два случая!
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Електротехник: Много се лъжеш с твоите изводи. Първо, всеки си прави сам избора в живота. Второ, под слънцето има място за всеки - инженер и техник. Разликата е голяма, макар да се занимават с една и съща материя. Просто едната професия изисква фундаментални знания осоваващи се на математиката, а другата е свързана с монтиране, превентив контрол и ремонт на техниката. Правиш си някакви изводи от смешните университети в Бг - инженерната професия е много ценена в нормалните държави, изисква интелект, постоянен труд за осъвършенстване и комуникационни качества. Какво става в нашата родина - след като видят зора студентите си казват за какво са ми тези простотии и просто не учат, а преподавателите се принуждават да пишат оценки по милост или да приемат подкупи.И едва ли смятам твоята професия за такава с огромно бъдеще - преди месец си купих телевизор за $50 само защото в магазина сключваш договор за абонамент за кабелна телевизия към определена фирма. Да оставим, че рядко се гледа телевизия в къщи - ако се развали телевизора отива на *** и се купува нов.Работата на инженера (истинския, в твоята област) е свързана с използването на много софтуерни продукти за изготвяне на проекти - като започнеш от известния матлаб, минеш през продукти за тестване на елетронни аналогови и цифрови схеми, разните продукти за дизайн на схеми; продължиш с владеенето на няколко програмни езици и свършиш с умението да правиш презентации. Като цяло, бих препоръчал на младите да се ориентират към тази професия - има бъдеще въпреки навлизането на Китай и Индия в бизнеса. А добри пари могат да се правят и от техници (ако ти харесва професията) - поддръжките на електопреносните мрежи вземат добри пари.
149
0
 
0
 
! Отговори
Електротехник преди 12 години
до гурбетчия... Няма смисъл да спорим. Не е трудно да си намериш учебник по физика с урок по въпроса, ама има и по-лесен начин. Все пак сме пред компютрите. Напиши в дедо гугъл "three-phase electric power systems" и още първия резултат от уйкипедия ти върши работа на 100%. Точно за това думичката е "systems"- тоест в множественно число. Винаги има 2 варианта на свързване. Зависи от конкретната нужда и конструкция на консуматора. Наука братче- кво да праиш!!
148
0
 
0
 
! Отговори
Иларионов преди 12 години
Точно в заводите се използват масово трифазни двигатели защото имат по-голяма мощност от монофазните. Трифазните ел двигатели имат или не нула в зависимост от това дали са свързани в "звезда" или "триъгълник". Монофазния ток си има нула как иначе ще се затвори веригата и ще протече ток..?Не бъркайте зануляването/заземяването с факта че трябва да има нула за нормалната работа на ел машината, първото е за безопастност.
147
2
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
до телевизионния техник : мисля,че грешиш с трифазния ток и нулата ! Доколкото знам , в заводите няма нито една машина работеща на трифазен ток ,пък да има нула! Заземление /зануляване/ против токов удар ,да ,нали тока трябва да отиде в земята , но кабел за нула както при монофазния ток няма ! А това което си го учил по физика ,може да няма нищо общо с трифазния ток !
146
0
 
0
 
! Отговори
Електротехник преди 12 години
до гурбетчия... Аз също не споря, просто съм написал това, което знам от предмета ФИЗИКА в 6-ти клас. В коментар 153 съм написал, че имам специалност "радиотехника и телевизия". Не, че искам да се "измъкна", ама трифазно захранване не съм учил в техникума, защото трифазни телевизори НЯМА. Това дето съм го написал не е резултат от професионалното ми образувание, а от ОСНОВНОТО. Би трябвало да го знае всеки, който е завършил 8-ми клас. Лично мнение. Просто така си мисля...
145
0
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
до елтехника : може да си прав ,не споря ! Но в случая който описах сигурно е нямало нула и всички елтехници по поддръжката са го знаели ! И все пак мисля ,че бъркаш нулата със заземяването или зануляването! Но не споря ,не ги разбирам тези неща !
144
0
 
0
 
! Отговори
Електротехник преди 12 години
до гурбетчия... Напълно съм съгласен с твоите два коментара!!! Прав си. Само една леееека забележка имам (без ирония). Трифазното ел. захранване НЯМА нула, когато се свързва в триъгълник и ИМА нула, когато се свързва в звезда. Това се учи по физика в 6-ти клас в България и в 7-ми клас в Чехия. Ето го резултата от основното образование в България- за средно и висше по-добре да не говорим! Сам си си написал коментар 159- не ми се сърди... За съжаление това го знае всеки *** дето краде "ЖИЦИ"!!!
143
0
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Като се зачетох видях,че има и елтехници,баща ми също беше елтехник.Та да ви кажа два примера за някои ел.техници в Бг:идва един ден вкъщи един съсед също ел.техник с 6 разряд и иска от баща ми да му припомни как се прекарва девиаторен ключ,представете си и това е техник с 6 разряд!В предприятието,в което баща ми работеше поддръжка,се приближил един негов колега и попитал какъв е проблема на машината?Баща ми се пошегувал и казал,че кабела за нулата е изгорял!Оня не реагирал,че 3-фазен ток няма 0
142
0
 
1
 
! Отговори
n преди 12 години
да, за това писахте скоро, че всеки 3-ти в БГ има висше образование! Последно какво?
141
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 12 години
До Гурбетчия:Така е !И аз това се чудя.Откъде това самочувствие при купени дипломи и логично без познания.
140
0
 
16
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Не е важно колко души прекъсват образованието си , а е важно на какво са способни онези ,които го завършват ! За съжаление българите със средно образование нямат елементарни познания ,5 смислени изречения не могат да съставят,това си личи и по коментарите ви,а иначе имат големи претенции !Не го пиша с цел осмиване на българите ,а го пиша защото този факт ме дразни
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само като прочетох ''*** се', се отказах да ти чета писанията. Не мога да си губя времето. Sorry....Ти приемаш думите ми за лична обида, обществото има нужда и от електротехници. Професията ти е добра, само където грешиш, като си мислиш, че всички трябва да сме като теб, защото видиш ли изкарваш добри пари, за теб, де. Само че да ти кажа, че услугите винаги са скъпи, но в никоя държава оценката на един лекар или учител не е по-ниска от тази на един среднист. Нищо лично. Трудолюбието ти е похва
138
2
 
1
 
! Отговори
Елекротехник преди 12 години
"Факт е, че ти харесва живота в България" Със това изречение- тотално се ***!!! От 6 години не живея в България и съм щастлив! Имам 12г. стаж- всичкия по специалността ми "радиотехника и телевизия". Небивалици пишеш ТИ господинчо!!! Това, което съм написал аз е РЕАЛНО!!! Аз не го измислям, аз не го вадя от нет-а, аз го ВИЖДАМ с очите си и го ЖИВЕЯ със СЪДБАТА си. Слез малко на земята и си признай, че хората с "ВИСШЕ" са много повече от нуждите на пазара на труда!!! Толкова ли е сложно?????????
137
1
 
1
 
! Отговори
ДО 149 преди 12 години
Факт е, че ти харесва живота в България. Пишеш небивалици, аз не съм инжинер, но работя със западни инжинери и те взимат над 10 000 на месец, просто създават нови технологии. И да ти кажа, гл.уп.ос.ти не ми се четат. Идват ми в повече, достатъчно ми е да търпя щуротиите на разни други т.ик.ве.ни.ци с власт.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за какво да учат, когато разлика в заплатите няма между висшисти и среднисти. Кои са най-богатите? Мутрите. Да не би да са учени? Учените са тези, които тънат в мизерия...Мутрата като има пари и титли ще си купи даже...Примери, колкото искаш. Имаш ли пари-вратите са отворени, имаш ли образование: полза от него в тази държава няма. Дори по-зле, п.р.ос.ти работодатели не искат висшисти. А повечето са такива. Богат в България не се става с образования и открития. ФАКТ

Спонсорирани публикации