Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
6
 
7
 
! Отговори
бг преди 11 години
До 160 ами нали в Младост 4 същия пишман както се казва на неговия език президент направи бизнес парк и какво се случи - нищо. Следващото нищо ще е на Цариградско шосе, но капиталът на България - хората, които са в акъла си не е безкраен - всички ще са в бизнес парковете за да съпортват технологичния разтеж на САЩ. Ако държавата искаше да помогне нямаше Бойко да ходи да се прави на шут в програма конкурентноспособност, от където са парите за парка, а щяха да финансират български разработки.
125
3
 
10
 
! Отговори
умни сме си преди 11 години
Идеята е много подходяща за нашите специалисти, доказали сме се по цял свят с перфектното изработване на фалшиви кредитни карти, всякаква валута, документи за самоличност... Трябва да се използва този потенциал.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАХАХАХ, НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, НЕ МОГА ДА СПРА ДА СЕ СМЕЯ ХАХАХАХАГосподи, ела си прибери вересиите, че вече не се търпи...
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роско.ако беше така наистона нямаше миналата година Симес да отгеглят инвестиция за 15 милиона евро в България,щяха да открият 1500 работни места в 2 града,ама нещо не им харе обстановката!
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой беше този Плевнелиев, че не мога да се сетя?...
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимчо преди 11 години
От коя дупка си ги извади тия съкращения в ХП? Нещо да не си сънувал?
120
1
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
За тези, които жалеят за българските полупроводници и компютри ще напомня, че конкуренцията и ниското качество ги затриха. Работехме с крадени ли копирани технологии, без да имаме развойна база, над която да надстрояваме постиженията си. Накрая, взехме да купуваме тайвански платки, да ги монтираме в нашите компютри и продаваме на СССР, съгласно спогодбите. Те се усетиха и ни отрязаха с аргумента, че можели сами да си пупуват от Тайван много по-качествен от нашите компютри, на почти половин цена.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от НР съкратиха близо 30% персонал сигурно за да освободят ресурс за София-тек. Или схемата ще бъде те ще ни съдействат ние ще плащаме.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще направят евентуално колцентър. На фона за съкращения в HP малко вероятно - Плевнята е строител и клони да строи а за какво ще се използва не е важно. Далаверата е в строителството.
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вярва ли си?
116
0
 
13
 
! Отговори
Мушо преди 11 години
Той един се върна и го изядоха кучетата !
115
3
 
20
 
! Отговори
Мушо преди 11 години
И кой ше бачка в тоя ТЕК , *** от Столипиново ли? Щото умните хора фанаха пътя по широкия свят и чакай да се върнат в Мангасария!
114
7
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
Би било добре, ако се изгради подобен парк. Комуникацията и сътрудничеството между фирмите биха били много по-лесни и бързи. Само не знам доколко мястото е подходящо - програмирането е креативна дейност, необходима е по-тиха обстановка от бул.Цариградско Шосе до теб. А за тези, които мрънкат че все в София ставали нещата - тук се говори за IT парк, къде искате да бъде, в Монтана ли? 90% от фирмите в сектора се намират в София и изборът ми се струва логичен.
113
1
 
6
 
! Отговори
149 преди 11 години
Ако с празни и безсмислени приказки се променяше нещо щяхме да сме световен лидер. *** не сме. А докато държавата е пълна с ***, които очакват всякви странни екземпляри да ги оправя за 800 дни или прости милиционери да правят пазарна и демократична държава тук бъдеще за никой няма да има.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи."E, samo deto, tezi kadri sa nawyn. Mislete, kak da gi wyrnete obratno. Za6toto s 2000 ili 3 bona zaplati nqma da gi wyrnete, pri polojenie, 4e edin Software Engineer s 2-3 godini w Germaniq wzimam 54 bona godi6no w firmi kato Bosh.
111
0
 
13
 
! Отговори
гошо преди 11 години
този плевнелиев нищо няма да направи, та тои сам не си вярва. а каде се крие жена му??? скриха я и този обърква движението по стол. улици като отива на работа и като се връща.голям тимеруд.казаха му дай в бояна, тои не не искам, а сега цяла софия плаща за неговите пътешествия и смяна на коридори до младост 4. един път младост блокирват, един път симеоновско, и ние си чакаме в задръствания, защото този искал така, голямата работа стана. както дойде така ще си тръгне, и никой няма да забележе
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще строи Роската. Нещо на Бизнес парка в Младост 4, който след някоя година ще е парк с празни сгради. Фирмите почнаха да се изнасят от там. Високи наеми без грам обслужване. ***.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшна стратегия - Боко баламосва арабите, а Роската хамериканците...
108
1
 
10
 
! Отговори
защо преди 11 години
Какво ще строите бе ***-нали тези пред който сега лазите затриха електрониката в Бъгария....върнаха ни в каменната ера....приказки,приказки....!!!!
107
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 11 години
Всички които си припадат по думи-мантри Майкрософт, Гугъл, Сиско не си дават сметка за какво става въпрост. Тези фирми имат няколко страници "знам как" много украса и пълнеж. Малко знаят че повече от половина "знам как" на тези фирми е българско и това да доведеш същите тези да вземат студентите още незавършили да работят за тях означава България въобще да няма такава промишленост, а вие пляскайте минуси ако сте от джебелско предстои ви добра заплата и местене в София, ако сте българи - жалко.

Спонсорирани публикации