Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ

80% не събират разделно отпадъци, сочи проучване на МВМД
5 юни 2012 19:46,
69
Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ
За 64% от анкетираните мръсният въздух е проблем №1. Снимка: архив, Булфото

Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната, съобщи Мира Янова от МБМД, представяйки
резултатите от представително социологическо изследване на тема "Екологичната култура на българина". Този проблем са откроили 64 % от запитаните.

Като други остри екологични проблеми се определят нерегламентираните сметища - 54 на сто, липсата на чистота в
градовете - 45 на сто, застрашеният горски фонд - 38% и липсата на пречистване на отпадъчните води в големите градове и курорти - 38 на сто.

На общинско ниво хората открояват на първо място замърсения въздух - 44 на сто, лошото качество на питейната вода - 40 на сто, недоброто почистване на улиците - 29% и занемарените зелени площи и междублокови пространства - 29 на сто.

8 от 10 българи пък те събират отпадъците си разделно, сочат данните от изследването. Причините, които посочват, са липсата на организирано разделно събиране, недостатъчните съдове за разделно събиране и липсата на разделно извозване.

"Изпълнителната власт все още не е направила необходимото, за да използва този обществен ресурс", коментира Янова.

Според 81 на сто от анкетираните от гражданите зависи да живеем в чиста и подредена околна среда. Около 88 на сто одобряват окончателно преустановяване на използването на полиетиленовите торбички във всички търговски обекти и замяната им с торби за многократна употреба или биоразградими.

Около 87 на сто одобряват въвеждането на общественополезен труд при нарушаване на разпоредбите на обществения ред. Солидната глоба е най-доброто наказание за нарушителите според 43 на сто от запитаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: екопроблемиМира Янова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така, 65-ти, и ТРОТОАРИТЕ. Мият улиците 2 пъти в годината най-много, а тротоарите оставят. Трябва да се асфалтират и тротоарите, да се оправят бордюрите на градинките, да се сложат бетонни скари там, където така или иначе паркират колите, за да не разнасят кал през мокрите сезони. Да се глобяват строители, които развалят тротоара за да минат колите им, и после на две - на три сложат 5 незазидани плочки и си измият ръцете. Контрол и глоби трябват всекидневно.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основните причини за мръсният въздух в БГ в момента не са колите или заводите, а мръсотията сама по себе си - прахта, пепелта, пясъка и строителните отпадъци. Забелязали ли сте как на много места разпръскания пясък през зимата остава цяла година, и така се трупа с години? Според мен трябва някак си да се изсмуква с машини цялата пепел от улиците и тротоарите, и тогава ще има осезаема разлика.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да ги изхвърлям разделно,като на моята улица няма такива кофи?
54
1
 
6
 
! Отговори
До № 58 преди 11 години
Не мисля, че проблема е в отдалечеността на съдовете. В Германия си изхвърляме стъклото на 1 км от къщи и никой не писка. До контейнера за стъкло се ходи с колата. И знаете ли защо се прави? Защото ако не разделяш ***, не ти го вдигат. Боклуджиите преценяват на место дали да го приберат. И като се вмирише входа или улицата, ще наденеш ръкавиците и ще го разделиш сам. Но кофите масово са вътре във входовете или в дворовете на къщите и така се вижда кой какво прави. Ограмотяване трябва.
53
0
 
4
 
! Отговори
Еку-ку преди 11 години
Изхвърляйте си *** разделно,а не в парламента и министерският съвет!
52
0
 
4
 
! Отговори
Кой, г-жо Фандъкова? преди 11 години
Кой има сметка от това в София да не се въвежда масово разделното събиране на отпадъците ? Ето това е въпросът, на който спешно трябва да ни се отговори! Никой не може да ни убеди, че общините нямат пари за повече отделни контейнери! Не с този номер!
51
1
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 11 години
Разделно събиране на отпадъците. Докога само ще говорим за това? Повече от 20 години ?Толкова ли е трудно за ОБЩИНСКИТЕ ВЛАСТИ по места да поставят съответните контейнери НАВСЯКЪДЕ, където хората изхвърлят отпадъците си? Трябва най-после да се отговори на този въпрос- защо нищо не е направено? Кой отговаря, какво е предприел. Не е толкова скъпо. Населението бързо ще възприеме новото разделение на отпадъците. А ползата на всички е ясна, само на съответните органи - не! За съд са!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей,до дни ще се замърси още повече - всички пушат навън!
49
0
 
4
 
! Отговори
Един преди 11 години
Ето отново искат да ни наложат тяхната версия за реалност.. и ние като я приемем ще кажат: Айде сега една такса въздух, че много мръсно тука. Никога не трябва да се връзваме!Много ми се смеят като кажа, че ни управляват мозъците, но ето го в действие.
48
1
 
19
 
! Отговори
Кафеджия преди 11 години
"80% не събират разделно отпадъци"... А като няма заводи за рециклиране, защо да се събират разделно отпадъците ? Тъпотия до шия !
47
3
 
6
 
! Отговори
м55 преди 11 години
пръскат ни от небето бе хора..със самолети,пълни с нано химически частици
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната..."А аз си мислех, че като напукахме шушоните на пушачите и проблема вече е решен. ***. Сега - нова изненада.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е кво разделно събиране след като идва един камион и товари всички контейнери и кофи накуп.Друга гениална идея е правенето на кофи за *** от горима и чуплива пластмаса..Следващия път ги направете от картон момчета ама тоя по тънкия дето мяза на рауфазер.Освен това ако има някакъв *** който не се вписва в обозначените на кофите наименования кво се случва?Да не говорим за това ,че повечето хора още не могат да се научат да не си хвърлят *** на улицата или през прозореца- камо ли в кофа
44
0
 
10
 
! Отговори
ан преди 11 години
Еми то е ясно на всички, че Екобулпак са пералня за пари и никой нищо не иска да им каже.
43
2
 
2
 
! Отговори
Еlektra преди 11 години
Спокойно ,забраниха пушенето и проблема ще е решен.
42
2
 
3
 
! Отговори
Проучвания видиш ли. преди 11 години
Искам да знам как е извършено проучването, сред каква аудитория и на на каква база...почва да ми писва...а съм маркетолог и се занимавам с проучвания...всякакви симпатяги в България съм навит да оспоря
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде пак тъпни разни....щото много мръснен въздуха в България затова изкупиха около 1 милион декара
40
0
 
7
 
! Отговори
Ач преди 11 години
Ем кво да сабирам разделно като мутрите от бизнеса ги мешат пак,единствено *** рециклират ....
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ei golqmo pluene po tazi Bulgariq bre s povod ne povod.Izobshto sam mnogo razo4arovan ot horata.Moje da ne e vsi4ko na 5 dori no ne sprqhte za moment da pluete stranata si.Bulgari li ste Afrikanzil li sTe,Hristqni,Musulmanii......nNqma Zna4enie......OBICHAITE MQSTOTO KADETO STE RODENI.........A v tova koto vqrvate e Pravo na vseki GRAJDANIN
38
1
 
9
 
! Отговори
един преди 11 години
е като ги съберем разделно да не би да имаме заводи за рециклиране