Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ

80% не събират разделно отпадъци, сочи проучване на МВМД
5 юни 2012 19:46,
69
Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ
За 64% от анкетираните мръсният въздух е проблем №1. Снимка: архив, Булфото

Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната, съобщи Мира Янова от МБМД, представяйки
резултатите от представително социологическо изследване на тема "Екологичната култура на българина". Този проблем са откроили 64 % от запитаните.

Като други остри екологични проблеми се определят нерегламентираните сметища - 54 на сто, липсата на чистота в
градовете - 45 на сто, застрашеният горски фонд - 38% и липсата на пречистване на отпадъчните води в големите градове и курорти - 38 на сто.

На общинско ниво хората открояват на първо място замърсения въздух - 44 на сто, лошото качество на питейната вода - 40 на сто, недоброто почистване на улиците - 29% и занемарените зелени площи и междублокови пространства - 29 на сто.

8 от 10 българи пък те събират отпадъците си разделно, сочат данните от изследването. Причините, които посочват, са липсата на организирано разделно събиране, недостатъчните съдове за разделно събиране и липсата на разделно извозване.

"Изпълнителната власт все още не е направила необходимото, за да използва този обществен ресурс", коментира Янова.

Според 81 на сто от анкетираните от гражданите зависи да живеем в чиста и подредена околна среда. Около 88 на сто одобряват окончателно преустановяване на използването на полиетиленовите торбички във всички търговски обекти и замяната им с торби за многократна употреба или биоразградими.

Около 87 на сто одобряват въвеждането на общественополезен труд при нарушаване на разпоредбите на обществения ред. Солидната глоба е най-доброто наказание за нарушителите според 43 на сто от запитаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: екопроблемиМира Янова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
10
 
! Отговори
замърсен въздух преди 11 години
За какъв замърсен въздух става на въпрос, че то в България отдавна няма заводи и нищо не се произвежда!
36
0
 
4
 
! Отговори
mimi преди 11 години
Да се заинтересоват малко нашите управници от възможностите на употреба на Брауновият-газ.
35
1
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 11 години
България не прави изключение в пръскането, тя е между другото. Пръска се в почти целия свят. Това е програма, струваща повече от мисиите Аполо.
34
2
 
5
 
! Отговори
gft преди 11 години
е за това пък, си имаме закон забраняващ пушенето, въздуха ще се оправи
33
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 11 години
Mrusniqt vuzduh...e predizvikan ot cigareniq dim,nali nepu6a4:)i?Aide ,globqvaite sega...:)
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пред нас имаше контейнери за разделно събиране на боклукаи всички съседи съвестно разделяхме отпадъците.НО, СЪВСЕМ НЕОЧАКВАНО ПРЕДИ 2-3-ДНИ ГИ ВДИГНАХА неизвестно защо.Тъпо е, свикнал си с реда и сега.....какво - пак в *** ?1
31
1
 
6
 
! Отговори
EKo преди 11 години
Хвърлям си стъклата отделно и когато минавам покрай коша виждам клошари изрязали гумените уплътнения бъркат с някакви куки и вадят всичко от вътре. Контейнерите винаги са празни, просто, защото ги изпразват. Така е и със хартията. Много повече хора от тези 20% са съвестни, но няма как да се отчете...
30
3
 
9
 
! Отговори
ни моа да дишам!!! преди 11 години
ЗАБРАНЕТЕ ДИЗЕЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
В сравнение със световните мегаполиси, ние дишаме сутрешен планински въздух, след паднала роса, така че за нас не всичко е обречено. Най- големия ни екологичен проблем са *** от всякакъв тип, които се изхвърлят безразборно навсякъде.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, време е управлението да бъде осъществявано от хора кадърни за това И КОНТРОЛИРАНИ от обществото.Писна ми от неуки управленци с купени дипломи, назначени по шуробаджанашкия принцип!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като направим найлоновите торбички по 1000 лева въздуха ще се изчисти и ще спестяваме по 1 милион лева годишно...Най големия екологичен проблем на България са човешките ***, и най вече тия в парламента...
26
0
 
23
 
! Отговори
Дедо ви преди 11 години
Не мръсният въздух, а мръсната, алчна, нагла и крадлива политическа класа е проблема на България.Жалко, тъжно, но ФАКТ за съжаление!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да де, бълваха, ама нямаше обеднен уран от американските бомби в Сърбия, нямаше толкова коли и такъв трафик тук (ЖП-то работеше, а сега около релсите е зелена полянка), нямаше и толкова некадърници в управлението.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По времето на соца заводите бълваха мръсотия в реките и имаше повече риба от сега. Тога заводите бумтяха на пълна пара и никой не сети да каже, че въздуха може да е мръсен. Пропагандистчета такива...
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв мръсен въздух, след като фабриките, които го замърсяваха бяха затворени до една?!
22
0
 
16
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
И другият ни основен проблем е стресът от мизерното съществуване и ежедневно оцеляване!!! Живот ден, за ден...
21
0
 
24
 
! Отговори
1911 преди 11 години
Политиците - най-големият проблем за България.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да се изчисти планетата (теоретично възможно, но практически невъзможно (по много други комплексни причини), сега коментирам само принципни неща) не трябва да спрете да хвърляте хартийката от баничката си в градинката и после всяка неделя (вместо да ходите на църква) да събирате отпадъци с жълти ръкавици и престилки (за да не се изцапате от собствения си shit). Трябва да спрете да произвеждате ***! Докато има *** той все ще трябва да се дене някъде!!! И дали това някъде ще е под терасата ви или на 30 км. извън града е само илюзия на ума! Една от многото в това общество и напомпания ви изкуствен морал! Duh! Казах!Спрете да решавате вътрешни проблеми с външни решения о, префърцунени, превзети про-земеделски арендатори такива! Спрете да си мислите, че това е изход! Такива акции има от десетилетия и те НЕ правят планетата по-чиста. Това е *** факт! ЗАЩО? Защо хората, които чистят стават все повече, но става все по-мръсно? Защо?! Защото така се поощрява мисловния модел на паразитничеството! Създава се антагонизъм! И колкото повече природозащитници се появяват, респективно, ще се появят тройно повече ***! Дори шибаният знак на recycle е стрелки въртящи се в *** кръг тип самсара! Защото това е затворен кръг, от който няма *** изход с настоящите методи (note to self: сериозно прекаляваш с думата *** в тази статия)! For jesus ***, am I pissed? *** yeah!
19
3
 
7
 
! Отговори
Яне Гоголак преди 11 години
Ами нормално да е мръсен,сега всички излизат навън да пушат
18
1
 
13
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Най- големият проблем са ни некадърните правителства през последните 23-24 години!!!