Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ

80% не събират разделно отпадъци, сочи проучване на МВМД
5 юни 2012 19:46,
69
Мръсният въздух – най-големият екопроблем за БГ
За 64% от анкетираните мръсният въздух е проблем №1. Снимка: архив, Булфото

Замърсеният въздух е най-големия екологичен проблем в страната, съобщи Мира Янова от МБМД, представяйки
резултатите от представително социологическо изследване на тема "Екологичната култура на българина". Този проблем са откроили 64 % от запитаните.

Като други остри екологични проблеми се определят нерегламентираните сметища - 54 на сто, липсата на чистота в
градовете - 45 на сто, застрашеният горски фонд - 38% и липсата на пречистване на отпадъчните води в големите градове и курорти - 38 на сто.

На общинско ниво хората открояват на първо място замърсения въздух - 44 на сто, лошото качество на питейната вода - 40 на сто, недоброто почистване на улиците - 29% и занемарените зелени площи и междублокови пространства - 29 на сто.

8 от 10 българи пък те събират отпадъците си разделно, сочат данните от изследването. Причините, които посочват, са липсата на организирано разделно събиране, недостатъчните съдове за разделно събиране и липсата на разделно извозване.

"Изпълнителната власт все още не е направила необходимото, за да използва този обществен ресурс", коментира Янова.

Според 81 на сто от анкетираните от гражданите зависи да живеем в чиста и подредена околна среда. Около 88 на сто одобряват окончателно преустановяване на използването на полиетиленовите торбички във всички търговски обекти и замяната им с торби за многократна употреба или биоразградими.

Около 87 на сто одобряват въвеждането на общественополезен труд при нарушаване на разпоредбите на обществения ред. Солидната глоба е най-доброто наказание за нарушителите според 43 на сто от запитаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: екопроблемиМира Янова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Глупости на търкалета...голям проблем ни е мръсният въздух...той пък откъде идва като нищо не произвеждаме и всичките ни предприятия са спрели...???
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За глупаците никой няма да се охарчва с алуминии, те се затриват сами - за 20 години минус 2 милиона или около 20 процента от населението. Илюминатите не са толкова прости да се охарчват за да пръскат подобна изчезваща нация. Все пак ако искате да се чувствате поласкани от подобно внимание , нека бъде така - не пречите на никой, даже веселите ,,закостенелите мозъци,,.
15
4
 
6
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Е сега като ни забраниха да пушим всичко ще се оправи.И работа ,пари и въздух ще има.СКАПАНА държава,ръководена от ***,без образование или с фалшиви дипломи.
14
1
 
11
 
! Отговори
pixie преди 11 години
Аз събирам отделно отпадъци.E, и? Семейството ми също, нищо ,че ми се подиграват, защото и на децата е ясно,че всички *** се изсипват на едно и също място.Ако ще ги събираме само с възпитателна цел, да не ме броят, защото не съм на 3 години. Въпреки това продължавам заради децата.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обаче наистина Бойко Борисов виновен за бедността в България
12
5
 
4
 
! Отговори
беднотия до шия! преди 11 години
Най-големият проблем на България са комунделниците с техното ретроградно мислене.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако замърсеният въздух е виновен ,го сега като забраниха пушенето може да дишате с пълни гърди и да си повтаряте думите на Боко :Българите са щастлива нация
10
3
 
5
 
! Отговори
Шеврон преди 11 години
А така - точно въздуха е мръсен, а вие се плашите от химическите смеси, с които ЩЕ се извлича шистов газ. Ми тая химия е чиста като детска сълза!Я се забавлявайте с цигарите и гърмежите, а ние да си вършим работата, че ни трябват парите ви.
9
3
 
20
 
! Отговори
паднал тътен преди 11 години
Боко Тиквуня е най-големият проблем на България !!!
8
1
 
7
 
! Отговори
ted преди 11 години
Сега да въведът един закон за тестване на емисиите на всички автомобили ще е страхотно! И 50% от автомобилите ще трябва да се бракуват :) Друг проблем са пътищата и факта че не се почистват-лятото става супер прашасало и неприятно човек да се разходи където и да било. А представяте ли си да имахме производство колко по-лош щеше да бъде въздуха ни? А това че не си разделяме *** е най-малкия проблем, ами нека по-напред да се научим да ги хвърляме където трябва пък после ще му мислим за това.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушеците от взривените складове днес, са си направо екологична катастрофа.Ха, сега да видим колко е отровен цигарения дим!?
6
3
 
11
 
! Отговори
xxl преди 11 години
А какво ще кажете за всекидневните пръскания от самолетите. Химическите следи.Чист ама грънци. Дишаме наночастици алуминии и не само.
5
1
 
17
 
! Отговори
цццццц преди 11 години
това е от цигарения дим. сега въздуха като стане едни чист..........
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, сега като забраниха и пушенето,въздухът ще стане по-чист и нацията ще оздравее моментално!
3
1
 
7
 
! Отговори
ivan преди 11 години
ohacvaitte novia danak- vazdux
2
2
 
28
 
! Отговори
най преди 11 години
Най големия проблем на БГ е БЕДНОСТТА и НЕГРАМОТНОСТТА на българина
1
1
 
7
 
! Отговори
dimitarivanov53 преди 11 години
Kakto i lamarinenite garaji.Da se mahat !