Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Е теб ти е кеф да запалиш, но мен не ми е кеф да дишам твоя тютюнев дим. Така косвено вредиш на здравето на хората около теб. Ако искаш да се тровиш, излез вънка, запали и после се върни.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това било проблем на обществото:) Смешници! Я идете при безработните и ще видите много непушачи и ги попитайте кой им е проблема!
23
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите."- Какво съдействие искат тези ***,след като така дискриминираха пушачите...всеки сам си решава дали да се "трови",за мен лично е удоволствие да пуша.На 28 години съм и цигарите не ми пречат!Прав е 12 утре на дебелите хора ще забранят да се хранят ли...няма такава държава!
22
2
 
11
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Не е важен ефекта а да се харчат пари
21
6
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
доста неубедителна статя. не разбрах от цялото хаотично мрънкане, какви нормативни пропуски има. не можели да влязат в заведението? а клиентите как влизат. струва ми се че автора е поредния пушач който се надява общественото мнение да се подхлъзне в посока "абе по закон е така, ама никой не го спазва". е, лоша новина, боко е спрял цигарите, и едва ли го кефи да го изкушават навсякъде
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бюджета е празен! Пари трябват! Ей сега тъпите гербери искат и втора здравна вноска да си правиш ако искаш екип:)
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е проблем не на проверяващите и на законите, а на обществото. *** е свикнал да си запали цигарка в дискотеката и после като влезнат проверяващите да каже "тази цигара не е моя". Съответно после ще се похвали на приятелите си колко е хитър и как е пре*бал контролните органи. Но такива хора вредят на обществото ни. Защо не можем да бъдем европейци?
18
10
 
20
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Забелязал съм, че под тези статии за пушенето се изсипват главно непушачи. Влизат във сайта и пишат със злоба. Това не било правилно, онова не било правилно. Това или онова и другото било вредно. Хейтърите нямат почивка.
17
3
 
14
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Ааа,не може дебелите,тоест американците да са лошите!
16
3
 
20
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
ОК,давам личната си карта на полицая, обаче акта го пише здр.инспектор. Ако полицаят даде личната карта, която е дадена на НЕГО, или пък започне да диктува личните данни на инспектора, полицаят не нарушава ли закона с предоставяне на мои данни на трети лица.Аз съм ЗА ограничаване на тютюнопушенето, но приетите закони да бъдат реално изпълними, а не до всеки инспектор да върви полицай, който в това време може да бъде полезен на друго място.
15
10
 
10
 
! Отговори
elektra преди 11 години
Лелее,добре ,че беше този закон.Колко много простаци и прости хора има в България. С такива исками държавата да просперира. Евала на вас непушачи. Дерзайте! Вие сте цвета на нацията.
14
15
 
48
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Познавам много НЕпушачи, които смърдят на пор. Но това не ми дава правото да ги съдя, нали? Просто хората нямат елементарна хигиена. А вие НЕпушачите пък сте злобни хорица, ето това вече е факт.
13
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахахаха! Тръгнали да се борят с вятърните мелници:) Непушач съм, но наистина в това правителство са много прости хора! Защо не спрете автомобилите бре или производството на тютюн и цигари:)))
12
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
непушачите са увредени хора. по-зле са и от религиозните фанатици. с такива екземпляри не се спори, не се дискутира, просто се избягва всякакъв контакт.
11
10
 
25
 
! Отговори
Стан преди 11 години
Факт.....Факт е, че си ***! Много съм любопитен, как ще се осъществи глобяването на пушачи по стадионите. Ще тръгна отново по мачове и ще наблюдавам с любопитство.
10
24
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да вметна, че днес пушачите са лошите, утре ще измислят, че дебелите са лошите. Какво? Ще забранят употребата на храни, защото сте дебели? А може и да изкарат закон, че всички трябва да станат обратни? Тогава какво правим?
9
13
 
26
 
! Отговори
asdf преди 11 години
от глоби на пушачите може да се изкарат добри пари!
8
46
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пушачите са Б Е З О Б Р А З Н О прости хора. ФАКТ."Абсолютен факт. Самия факт, че на пушача му е скапано физическото и психическо здраве от пушенето му пречи трезво да прецени какво издевателство извършва над тялото си. Омагьосан кръг.
7
47
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Непушачите са Б Е З О Б Р А З Н О прости хора. ФАКТ. И много миришат! Инач имат големи претенции към другите
6
30
 
41
 
! Отговори
dsada преди 11 години
Драги непушачи, бъдете активни и системно докладвайте заведенията, които нарушават забраната!В края на краищата това е и наша битка!