Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
12
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Аз съм пушач подкрепям изцяло този закон ! Да сложат пепелници извън заведенията и който иска да излиза да пуши . Дори така се изграждат нови социални контакти (запознанства)- за по умните тук. С тия форуми и чатове не можете една жена да свалите като хората гледате се като овце. Поне на вън се получава и действа ама в България си го представям така - V.I.P. - пепелници 3 *** и 3 охранители пушат от другата страна се бият за пепелник Е нема такава държава извода е не ходете по дискотеки
44
11
 
10
 
! Отговори
не на цигарите! преди 11 години
до 28:След като искаш да се тровиш,прави го в дома си!Най-после един добър закон.Не съм длъжна да дишам цигарения дим на някого и да ми миришат дрехите на умрели катерички,след едно изпито кафе в заведение.Поради тези причини,не посещавах заведения през студените месеци.Сега вече ще мога да го правя.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте сега. Бил съм и от двете страни, сиреч бил съм и пушач. Когато пушех се задъхвах, ставах с умора и без сили, редовно имах храчки и хриптене. От години вече не само, че не пуша, а ми се гади като помириша дим. Разлеката в двете състояния е огромна. Ако си бил само пушаш от младини, няма как да знаеш що е това добро здраве и кондиция и има ли почва то в моето тяло.
42
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
рекеееееет
41
26
 
11
 
! Отговори
Факт преди 11 години
По-нагло същество от пушача няма - проверен факт.
40
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милиционерска работа.Вчера някой мишок-доносник снъсъл на куките че се пуши на детската площадка,когато дойдоха милиционерите намаше никой с цигара,но близо половин час душиха пръстите на хората и им казваха "я ми дъхни".На двама им написаха предписание да си оправят кариесите.
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40Просто е, но понеже си непушач (тоест, ***), ще ти го напиша по простичко. Твърдението на Н:1 е невярно и глупаво.
38
2
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
И ти си прав...но защо не се направят заведения за пушачи и заведения без тютюнев дим,така всеки избира къде да иде...защото тези вторите ще бъдат празни,много е просто!
37
1
 
23
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Лишаването на правото на пушача да има свои заведения,където да упражнява порока си е почти толкова тъпо,както и разрешаването му повсеместно.Аз лично не намирам нищо лошо в това да има заведения за пушачи и такива за непушачи.Правото на избор е основно при Демокрацията.А тук виждам само някакви стерилни типове / вероятно столетници или поне мераклии/,назобани със злоба към пушачите.Аз лично уважавам правата на непушачите
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вай вай вай...на хора глоби не могат да се издават защото като те питат на кой да пишат акта казваш на ташко мъдев.искат ти личната карта ама здравните инспектори нямат право да я искат.ако са с полицай той може да я иска,но ако я даде на здравния нарушава закона за личните данни.краен резултат-пушачите си пушат,инспекторите и прасета са с пръст отзад а герб са ***.който иска да си пуши където си иска да прочете закона и да си отстоява правата.пак ли бсп за виновни за неработещата забрана???
35
3
 
17
 
! Отговори
29 преди 11 години
Че кота не ти е кеф сменяш заведението! И на мен твоята телесна миризма може да не ми харесва, но няма да ти забраня да седиш в заведението
34
13
 
8
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Супер беше, влизам в заведенията и свеж въздух, а отвън наркоманчетата се бутат и свиват фасчетата, горките мамини дечица.
33
4
 
7
 
! Отговори
nick преди 11 години
Поредното недомислие. Защо проверяващите трябва да са здравни инспектори? Спокойно полицията може да свърши тази работа, а сигналите да се подават на 112 ... влиза полицая без предупреждение, вижда че някой пуши и налага глоба. Какви инспектори, организации и т.н. При нас всичко се прави по-сложно отколкото може да е ...
32
5
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Оооо,комплексарчо,пак другите са ти виновни.Факт е единствено ,че си жестоко травмиран в детството си ,не зная как, но се досещам.Изпуши една цигарка и се успокой -остави комплексите ти да излетят с дима.Знаем ,че можеш да слагаш по 10 минуса или плюса -спести си ги.
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да напомня на фанатизираните непушачи, Айнщайн също е бил пушач!
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
никой няма да ме спре да пуша,мразя да ми забраняват,тези смешници инспектори да вземат да проверяват храните колко са фалшиви = политиците са най големия враг на човека в БГ
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pushach sym, no za da se spazva tosi zakon triabva disziplina. nie balkandziite niamame takava.
28
4
 
21
 
! Отговори
До номер 1 преди 11 години
на планетата земя пушат над 3 милиарда човека та въпроса е ти познаваш ли ги всички ?не може да даваш определение за хора които не познаваш мирише ми че ти си *** , но нищо НЕ пушач съм
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със забрани и глоби не става да дадат стимули, само гледат как да обират хората.
26
5
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
На *** да се изредят цял взвод загорели танкисти!