Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
както винаги, всичката пара в свиркатанали всичката тая контрабада с цигари трябва да се реализира на пазара, кво очаквате
304
1
 
9
 
! Отговори
от 340 до 341 преди 11 години
Оффф, аз от толкова коментари го пропуснах, извинявай.Аз също съм против единствено частта за пълна забрана в заведенията, другото си е смислено та и отгоре. Това с "грижовните" майки по детските площадки, особено много! :)
303
1
 
33
 
! Отговори
хъш преди 11 години
Глобата за изпушена цигара, на стадиона например, е 300лв.,при минимална работна заплата 290лв. Ве си мисля, че ако беше 30 вместо 300, все накой може и да я плати. Сравнете например с размера на наложеното наказание на прословутата Калинка. Та за логика на закона да не говорим.
302
1
 
39
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Да ви кажа мен много ме дразнят рекламите по всички телвизии. Много. Повечето са просташки направени и ме насилват да ги гледам! Дали имам право да се оплача някъде срещу тях?
301
5
 
7
 
! Отговори
от 339 пак преди 11 години
Да не говориме за сладкарниците където "грижовните" млади майки си пият кафето
300
2
 
6
 
! Отговори
от 339 до 340 преди 11 години
Човек , както и по надолу съм писал аз съм против пълната забрана и трябва да има отделни помещения и за едните и за другите. Но съм против на места където е невъзможно това да се случи: спирки, чакални, работни помещения и т.н.
299
7
 
18
 
! Отговори
до 339 от 336 преди 11 години
Добре, къде бях недостатъчно ясен?Принуден съм да се съобразявам с юридическа нелепост, а не със собствените си убеждения и мотиви? Не виждаш ли разликата? Преди се съобразявах само с последните и не влизах в заведения за непушачи, защото ми е неприятно и некомфортно, когато не получавам услугата, за която имам намерение да заплатя - да се забавлявам пълноценно, т.е. да пуша докато пия, защото липсата на първото обез(с)мисля второто за всеки един пушач.Надявам се, сега е разбираемо. :)
298
5
 
3
 
! Отговори
до 336 от 332 преди 11 години
Ето сега нито чалгата ще те трови нито цигари. По твоята логика и ти не се съобразяваш с непушачите ами с мотивите си. Сега кой те спира да пиеш без да пушиш? А за сигнала.. никой не го отразява. Както ще бъде след 1-2 седмици след като отшуми забраната
297
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То се знаеше, че така ще стане, когато нещо не е от само себе си - се проваля. Тая нашата работа с цигарите е : "Видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак" В бедна държава това няма да се получи.
296
1
 
12
 
! Отговори
до 332 от 321 преди 11 години
"...ВИНАГИ идват в салона за непушачи, и им се носи пепелник. Не дай си боже да направиш забележка..."Аз по-скоро бих подал сигнал за нарушение на наредбата, отколкото да рискувам някой да ме псува или по-лошо - да ме пребие. :)Това, че не си влизал някъде, където се пуши, не означава, че си се съобразявал с пушачите, а със собствени мотиви. Аз където пускат чалга не влизам. А тя е по-вредна от цигарите за околните, които дори никога не припарват по такива заведения!
295
4
 
29
 
! Отговори
искаме си заведеният преди 11 години
Колкото непушачите имат ПРАВО на заведения "за непушачи" толкова и пушачите имат ПРАВО на заведения "за пушачи" Не ли така? Може ли някой от непушещите да отговори? Защото в момента каквото става, с обратен знак би изглеждало така- да се организираме всички пушещи и да искаме ВЪВ ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА СЕ ПУШИ!
294
1
 
11
 
! Отговори
до 331 преди 11 години
Аааааа! :)Не говоря за заведенията! :)А относно тяхното затваряне, то отново ще се отрази на хазната, безработицата и проче зле за нас, но не и зле за ББ и компания, като се отърват от конкуренцията. Това е поредната стъпка към смазването на малкия и среден бизнес и поголовната "монополизация", разбирай НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, от страна на комуниста и ченгето ББ. :)П.П. Тука се олях, хахахахахах :) Ама не ми се обяснява на хора, които не четат. Горното е в рамките на "шегата".NB Чети между редовете.
293
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Или забранете производството на тютюн и го криминализирайте /както с дрогата/ Или НИ ВЪРНЕТЕ ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ПУШАЧИ! Така както е в момента е дискриминация!
292
10
 
6
 
! Отговори
от 303 до 321 преди 11 години
"Разбира се че съм се съобразявал с вас, като се пуши не влизам". Просто не съм влизал, но когато е пълно при пушачите (факт че са повечето по заведенията) ВИНАГИ идват в салона за непушачи, и им се носи пепелник. Не дай си боже да направиш забележка, все едно си го напсувал на майка.
291
4
 
8
 
! Отговори
до 328 преди 11 години
А каква полза ще извлекат ако затворят заведенията??? Не мислиш ли че накрая имаме закон който не се стреми само да дере пари. Много повече ще загубят като заведенията затворят от мижавите ти 200 лв глоби. Това го пиша в ПРАВ текст
290
5
 
25
 
! Отговори
до 321 преди 11 години
Ами пич, като не ти харесва тютюневия дим естествено че няма да влизаш в заведения за пушачи, влизай в заведения за непушачи има достатъчно такива...........Не мога да те разбера, досега значи си виждал табелка "Заведение за пушачи" или "зала за пуачи" и въпреки това си влизал вътре и после някой друг ти виновен :))) по същата логика утре ще влезнеш в някой стрипииз бар и ще почнеш да се възмущаваш, че вътре има неморални танци развращаващи народа :) баси :)
289
6
 
6
 
! Отговори
от 303 до 327 преди 11 години
Никой не ти е забранил, влизай но не пуши. Никой не те проверява на входа дали пушиш или не. Като не ти харесва отиди на пикник, пуши си у вас или си пуши където искаш като си платиш после глобата. Разбира се че съм се съобразявал с вас, като се пуши не влизам (да бне бъда разбран погрешно и аз съм против пълната забрана, стигаха ми помещенията за непушачи). Но както казах всеки е прав за себе си.
288
3
 
3
 
! Отговори
до 324 преди 11 години
Четеш ли, за какво пиша?"...както и никой от управляващите в момента няма да извлече полза - финансова и политическа" от наргиленца. СОБСТВЕНА ПОЛЗА. За какви хазни ми говориш???Научете се, да четете в контекст бе хора!
287
3
 
12
 
! Отговори
от 314 до 303, 321 преди 11 години
Кой казва, че си се съобразявал или ще се събразяваш с мен? Сам казваш, че не харсваш да ти се дими наоколо или не съм те разбрал? Съобразявал си се единствено със собствените си убеждения и необходимост и никой не ти е упрял пистолет в главата или забранил със закон, да не влизаш в заведения, в които се пуши! Е, на мен ми забраниха да влизам в заведения изобщо! И това ако не е репресия и нарушаване на общочовешките права и свободи, здраве му кажи.
286
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който пуши в заведение е ***, казва Бате Бойко. Който пък реши да се прави на по-голям европеец от европейците и реши да въвежда тези забрани е още по голям ***, ако си мисли че така ще накара хората да спрат да пушат. Освен това е пълно лицемерие да гониш с глоба някой който пали 1 цигара., а същевременно финансираш с десетки милиони лева фонд "тютюн", с който се спонсорира отглеждането на тютюна, и този фонд е по-голям от фонда за култура

Спонсорирани публикации