Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
4
 
3
 
! Отговори
до 320 преди 11 години
твоа че ще сменя бизнеса е съвсем различно. Твоите 20 души персонал на улицата , ще бъдат наети в новия му бизнес (освен ако и там не му потръгне). Но не закона е причината, пон не на този етап
284
2
 
7
 
! Отговори
до 319 преди 11 години
ако беше само до парите, този закон в момента ще лиши хазната от милиони (след като затворят заведенията). А за наргилетата както казах : "Ако в цигарите има 100 еденици никотин, в патладжана има 120".
283
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пушачите са нагли като ***... ти му викаш вразуми се той ти отговаря така ми е гот... :)
282
2
 
3
 
! Отговори
до 318 преди 11 години
За пияните има Полиция. дали върши работа или не е отделен въпрос
281
6
 
7
 
! Отговори
от 303 до 314 преди 11 години
Човек, защо все аз трябва да се съобразявам с тебе? Защо аз да не влизам в заведение където се пуши? Съобразявай се сега ти с мене., не се навъртай с цигара там където аз не пуша. Плачеш че си ограничен , но не с това аз да не ходя при теб ти не виждаш чее ме ограничаваш. Значи до сега бях аз ограничения. Но ти не мисли по тази логика, за теб ти си прав. За мен си и аз съм прав. А ония 107 ... нямам думи те са *** но това не променя нищо
280
1
 
11
 
! Отговори
до 311 преди 11 години
Веднага ще ти отговоря.Защото наргилетата с плодови екстракти не са акцизна стока, както и никой от управляващите в момента няма да извлече полза - финансова и политическа, много е простичко. :) Между другото наргилетата с плодови екстракти са много по-вредни от цигарите, да миришат приятно, но състава на вдишвания дим е в пъти по-опасен!
279
1
 
6
 
! Отговори
Аноннимен преди 11 години
Ние, лудите, бягаме от пияните, въпреки че казвате че пиянството не влияе на околните.
278
8
 
4
 
! Отговори
до В преди 11 години
Не съм казал че е лесно. Казах че не този закон е причината за затврянето. Това че като собственик няма ресурс да поеме 2 слаби седмици значи или току що е отворил или е некадърен управител.
277
2
 
27
 
! Отговори
Бармана преди 11 години
Говорете си каквото искате, ама аз преди правех на ден 200 кафета и разливах по 3 кега бира, сега от три дена немога да продам и един кег и на всичкото отгоре днеска ми идват едни от НАП и ми викат - "идваме на проверка защото последните дни отчитате в системата 3-пъти по-малко оборот" :))) ами викам им айде е бройте клиените ........... един кияк с таблет 2 часа седи на минерална вода
276
4
 
12
 
! Отговори
от 301 до 297, 303 преди 11 години
Хм, да си пуша на воля?Как да се случи, когато моята воля е ограничена от 107 неквалифицирани ***? (с толкова депутатски гласове е приет закона - 107 "за" от 107 присъстващи депутати).На когото евентуално преча, има правото да не се навърта около мен. Няма как да отровя нечий живот, без той да поиска това. Свидетели сме обаче, как някой отрови живота на пушачите, без те да искат това... Сам си прави изводи доколко едното е по грешно от другото. До вс неориентирани: В ЕВРОПА СЕ ПУШИ!!!
275
5
 
4
 
! Отговори
б преди 11 години
един приятел пък отвори 2, 40 човека на нова работа. Дори и да е затворил, не това е причината. Закона е твърде нов за да повлияе все още и собствениците в момента се ослушват за вратички в него.Ако го беше написал след 2 месеца щях да ти повярвам че този закон е бил причината
274
9
 
7
 
! Отговори
до 309 преди 11 години
дали си пушачка или не няма значение. Алкохола вреди единствено на човека който го пие (за пияните вече си има полиция). Тютюневият дим вреди и н аоколните. Пасивното пушене е доста вредно. Замисляла ли си се защо забраняват само тютюна? Наргилета с плодови екстракти не ги закачат.
273
5
 
5
 
! Отговори
до 308 преди 11 години
Еденици са пушачите като тебе които се съобразяват. Да не говорим че зимата в едно заведение което не се дишаше като помолих да отвориме малко един прозорец веднага ми беше казано: по добре да умрем от мръсен въздух отколкото от студ. Тогава все още пушех, вече 3 месеца съм пас, дано да устискам този път повечко!
272
2
 
12
 
! Отговори
306 преди 11 години
НЕПУШАЧКА СЪМ и никога не съм пушила.Така вече 37 години.Даже когато имам гости те пушат на терасата,защото съм с малко дете.Така че знам каква е реакцията и какво всички пишете против пушачите.Това си е право на избор.Като отидете в заведение и пиете алкохол някой казва ли да си заврете бутилката бира или чашата с уиски някъде?Аз съм против пиенето на алкохол и пияните по улицата.
271
3
 
12
 
! Отговори
do 307 преди 11 години
Право е момичето под тебе, ако си мислиш че всички в България са селяни по душа се лъжеш. Аз пък съм пушач и се съобръзявам с непушачите навсякъде освен в къщи, защото сме хора и всеки си прави избора но не трябва на някой да му се натрапва нищо- това важи както за пушачите така и за непушачите....
270
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ти или не си непушачка или досега не си молила любезно пушач да си загаси цигарата, за да знаеш каква е реакцията :)
269
6
 
14
 
! Отговори
до 140 преди 11 години
Хайде да не се обиждаме кой е кух,кой вдлъбнат и на кой му е от ляво и на кой на дясно.Не съм пушила никога и няма да пропуша но държа на това тези който пушат да си пушат на воля.Това е ограничаване на правото на пушачите.Ако не искам този до мен да запали цигара любезно ще го помоля и той няма да запали.това са нормалните човешки взаимоотношения.а ти какво си се загрижил за персонала на заведенията.на които не му харесва да работи по заведения,където се пуши не отива да работи там.
268
1
 
15
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Като казахте за Гърция, та се сетих по празниците на 24-ти с жената малко разнообразихме традиционния уикенд и ходихме до Сърбия на Власиското езеро, кой не е ходил да ходи :) близо е до границата има екстра кръчми с хубава скара и се пуши :))) за 20 евро неможете да станете от масите :) а и цигарите в Сърбия са доста по-евтини, продават и насипен тютюн по пазарите :)
267
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавен бюджет 2012 г:Субсидия за тютюнопроизводство - 73 млн. леваСубсидия за наука - 54,7 млн.леваВ същото време забраняват изцяло пушенето на обществени места, защото "се грижим за здравето и бъдещето на нацията".
266
5
 
6
 
! Отговори
от 297 дo 301 преди 11 години
както някои доктори казаха : Ако в цигарите има 100 еденици никотин, в патладжана има 120.т.е. върти го сучи го все ти ще си правия а дтугите грешни. Пуши си трови си се (нееднозначно разбира се). Е-тата които са вредни са забранени в ЕС. Подправките... ми това вече е въпрос на личен избо р но за разлика от цигарите не нанасяш пряка вреда на околноте. яж сол, захар пуши си на воля и си живей живота

Спонсорирани публикации