Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт

Регламентът за контрола показва слабости и неточности
Обновена: 5 юни 2012 15:02 | 5 юни 2012 10:30,
386
Проверките срещу цигарения дим се увенчаха с... фалстарт
Снимка: Булфото

Очаквано първите проверки на здравните инспектори срещу нарушаващите забраната за пушене на закрити обществени места започнаха неубедително.

Още в полунощ на първи юни инспектори от районните здравни инспекции тръгнаха по заведенията, за да "ловят" пушачи в нарушение на пълната забрана за тютюнопушене на закрито и на някои открити, регламентирани в закона места, но удариха на камък.

Първите резултати, които отчете министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, показват, че са съставени едва 12 акта и са издадени 34 предписания от общо 890 извършени проверки.

Инспекторите са установили тютюнопушене в училищни дворове и в учителски кабинети, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене и в лечебно заведение.

В столицата резултатите от проверките също дадоха съмнителни резултати, тъй като от извършени 325 проверки, започнали от Студентски град, здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения и са издали 6 акта за административно нарушение.

Въпреки че в закона е записано, че при провеждането на държавния здравен контрол здравните инспектори имат право на свободен достъп до обектите и право да изискват сведения и документи, на практика това не се случва.

Първите инспекции, направени в столицата, показаха как инспекторите, придружени от представители на органите на реда, търпеливо чакаха пред входа на заведението, докато персоналът сръчно прибира пепелници и проветрява помещения.

Фактът, че контролните органи не правят внезапна проверка в дадено заведение без предварително да са информирали управителя или собственика, обезсмисля наложените забрани.

Освен това, според правилата, санкция може да бъде наложена само при условие, че проверяващите "хванат" нарушителя със запалена цигара на момента. В случай, че инспекторът не залови пушача "в крачка", глоба не може да има.

Като че ли в подкрепа на нормативното безсилие прозвучаха и думите на министър Атанасова, че проверките няма да имат кампаниен характер, а ще бъдат постоянни, но все пак контролните органи разчитат главно на съдействието на собствениците на заведения и на добрата воля и култура на пушачите.

Още по време на дебатите по забраната една от най-коментираните теми беше, че слабото място на наредбите е именно в упражняването на контрола. За целта беше разрешено полицията да върви ръка за ръка със здравните инспектори, които да изискват документи за самоличност на нарушителите.

Не е ясно обаче как собствениците могат да бъдат задължени да допускат инспекторите в заведенията, а полицаите от своя страна нямат правомощия да санкционират по закона за здравето.

На фона на безсилието за овладяване на цигарения дим на закрито законът е заложил още по-крайна забрана – да не се пуши на стадиони, амфитеатри, детски площадки, детски градини и ясли.

При влизането в сила на забраната шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че по всяка вероятност след време законът ще претърпи промени точно в посока на засилване на контрола.

Глобите за пушене на забранени места са - за физически лица от 300 до 500 лева, за второ нарушение - между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение. Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още по темата: забрана за пушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
1
 
3
 
! Отговори
Do Maia преди 11 години
Kato stane6 maika togava 6te ima zabrana :-D
324
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахах.ее ама аман от "бивши" пушачи ;)...вие и от Господа по баш се изкарахте..хората които никога не са пушили са по толерантни от "спрелите цигарите"...сега какво правите вие - оплаквате ли се или се хвалите?Защото знам много хора които се отказаха от цигарите защото вдигнаха цените им и не могат да си ги позволят..ревящите тук май са от тях;)..пуша, но забраната не ми пречи, съобразявам се с нея и не смятам да се оплаквам.щом има закон ще се спазва и толкова.стига сте ревали по форумите!
323
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То в държавата вече всичко ни е наред - само остана да се преборим с пушачите!!! Лицемерие е това и отклоняване на вниманието от важните проблеми!
322
5
 
12
 
! Отговори
Баба ви Вуна преди 11 години
А понеже някой от нас действително ходят на заведения, а не само циклят във форумите да се оплакват как им е отнета свободата, държа да ви информирам, че никой не чух да се оплаква (от реалните, а не виртуалните клиенти). Хората са толерантни и разбрани, на който му се пуши излиза отвън с питиенце на раздумка с колегите пушачи. Няма стрес, няма напрежение, вие какво нищите тука още не ми е ясно.
321
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ще допълня,че в Калифорния и доста други щати не се пуши вътре и ВЪН на обществени места.За първи път ми се случи да ми направят забележка и да ме помолят да се изнеса с цигарата си от терасата на едно заведение в Сан Антонио,Тексас преди 7-8 години.Аз,като типично булгаристанче,отбелязах че съм на открито и попитах къде тогава да пуша.Отговориха ми-вкъщи.След това го приеха и в Калифорния,Аризона и....Заведенията са си пълни.Наистина е противно някой до теб да дими и ти да му дишаш пушека.
320
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oтказах цигарите на 45,след 30 години пушене,но винаги са ме отвращавали хората,които вонят на цигари-коса,дрехи,дъх,жълти пръсти,жълт мустак,проядени зъби или които пушат по стълбища и асансьори.У нас винаги се е пушело на балкона,ако ще да е люта зима.Пушенето не те прави по-умен,по-забавен или по-богат,както се опитват да изкарат някои тук.Всеки,дори ***,може да припалва.А в заведения се ходи,за да се видиш с приятели,да пийнеш и хапнеш.Те не са пушком или място за надпушване.
319
3
 
22
 
! Отговори
Мая преди 11 години
А кога ще наложат ограничения за малки деца по заведенията? Вече не ми се излиза на заведение, не заради цигарите, а заради пищящи, ревящи деца, от които не можеш една дума да си кажеш или чуеш!
318
1
 
7
 
! Отговори
Камелия преди 11 години
Нали знаете как ние Българите процедираме - да има правила,ама нас да не ни ловят!!! Хе така ще сме си цял живот!
317
2
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....А ВИ у ГЗО...МИ СПРАТЕ ЕНТУСИАЗМО И ПИСАТЕЛСКИО ТАЛЕНТ...!
316
3
 
17
 
! Отговори
bokotoka преди 11 години
всяко ограничаване на свободен избор рано или късно се проваля -факт който не вярва да се обърне към историята
315
2
 
8
 
! Отговори
356- така е! преди 11 години
Всеки нормален човек разсъждава като теб...
314
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спирам да ходя по заведения .По добре в нас или на място където не ми се налагат ограничения.Искам да си пия кафето или питието както на мен ми харесва, а не както на бат Бойко.Писна ми да плащам данъци и да не получавам нищо освен забраниПисна ми някой да мисли вместо мен и да ми казва как да живея.Демокрацията е да правиш каквото искаш без да пречиш на останалите, а не да ти казват какво да правиш.С какво пушачите пречат на останалите, ако има обособени заведения в които е разрешено пуше
313
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж какво 352 вживяваш се в ролята на родител на цялата нация...По-кротко! В твоя дом прави каквото си искаш, но ако си мислиш, че си открил някаква истина- тя си е само твоята истина. Не моята..например, така че *** си ти самия ако си въобразяваш, че имаш право да си налагаш мнението на другите. Само ограничение умове злорадстват от ограничаване правата на другите!
312
2
 
31
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Във Вашия дом,анонимнико 1,режима на пушене си е Ваш проблем.Защо обаче разни *** закони и подобни псевдохора няма да позволят на общността от пушачи да си има свое заведение,с табела"Само за пушачи?Не искате да Ви миришат дрехите на дим,не влизайте там,съдейки по написаното от Вас,едва ли с подобни тъпотии тем паче ще сте интересен събеседник.
311
2
 
10
 
! Отговори
до 352 преди 11 години
Горките ти приятели...Приличаш ми са сноб...извини ме!
310
28
 
9
 
! Отговори
1 преди 11 години
Все същата *** полемика се вихри тук и все същите *** пушачи си искат "заведенията за пушачи". Не можаха да разберат ,че навсякъде по света както и в БГ тези ограничения се правят с цел да се опазва здравето на хората.Пушенето е наркомания и трябва да се третира като такава, тук не става дума за свободния избор на пушачите защото просто няма такъв!Позволя ли на приятели пушачи да изпушат и една цигара в къщи, просто нямат спиране вече!отравят ме за седмици наред и ми осмърдяват къщата, ееее?
309
2
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
Пехливанов,ти нещо май си спал на открито тази нощ, или пък не си си взел хапчетата,*** ми се струва,че и те няма ти помагнат!!!!!!
308
17
 
4
 
! Отговори
Pehlivanov преди 11 години
pushat na zabraneni mesta, narushavat obstestvenia red i zakon - globi...ne plastat globite do 1 mesetz - otivat v zatvora 20 dena na voda i hlyab... chisto i prosto...stapka po stapka...
307
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HUBAVA RABOTA AMA BALGARSKA.
306
2
 
23
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Трябва да има заведения за пушачи и непушачи,само че кой ще отвори от вторите(те са обречени)....и после какво....НИЩО....всичко по старому,едните ще си плащат другите ще лапкат,едните ще пушат активно,другите пасивно......НЕЩО НИЩО НЕ МИ Е ЯСНО...!!!