Повече от половината българи не говорят чужд език

73% обаче смятат, че трябва да се владее поне един
21 юни 2012 20:47,
184
Повече от половината българи не говорят чужд език
48% от българите владеят поне един чужд език. Снимка: архив, Impact Press Group

Общо 84% от европейците и 73% от българите смятат, че всеки в ЕС трябва да владее поне по един чужд език. Това сочат данни на Евробарометър, разпространени днес от Европейската комисия.

Въпреки това обаче отделно изследване на езиковите умения показва, че съществува разминаване между амбициите и действителността.

Тестването на езиковите познания на ученици тийнейджъри в 14 европейски държави, показва, че само 42% са компетентни във владеенето на своя първи чужд език и само 25% във втория.

Значителен брой, 14% при първия чужд език и 20% при втория, не достигат дори равнището „базов ползвател“.
Над половината българи са заявили, че не могат да водят разговор на чужд език, докато средно в ЕС така се оценяват 46 процента от анкетираните.

Поне един език владеят в достатъчна степен 48 на сто от участниците в допитването от България, което е намаление с 11% от предишно проучване през 2005 г., и 54 на сто от участниците от останалата част на ЕС.

Половината от европейците и всеки пети българин използват чужд език при пътуване в чужбина. При гледането на филми чуждоезиковите си умения ползват 46 на сто от българите и 37 процента от останалите европейци. Малко над една трета от всички ползват чужд език в интернет.

Безплатни уроци биха улеснили ученето на чужд език - с това мнение са съгласни около една трета от анкетираните. При отговорите на българите 23 на сто заявяват, че не искат да учат език или не искат да подобрят езиковите си умения. В ЕС средният дял на тези отговори е 16 процента. Една трета от българите споделят, че не са достатъчно мотивирани за това, а близо половината - че това е скъпо.

Общо 67 на сто от българите и 61 процента от останалите в ЕС са на мнение, че владеенето на чужд език е важно за намирането на работа в чужбина.

Общо 57 процента от българите и 67% от останалите европейците са на мнение, че е полезно да се учи английски. На второ място е немският език, предпочитан от 20 на сто от българите и 17 процента от останалите европейците. Френски избират 16 на сто от европейците и едва пет процента от българите.

В отговор кой език би било най-добре да учат децата им, 90 процента от българите и 79 на сто от европейците посочват английския. На второ място според европейците са френският и немският с по 20 процента.

Българите дават други отговори - пет на сто от тях избират френски, а 36 процента - немски език. Пет процента от европейците и 23 на сто от българите заявяват, че говорят руски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Д преди 11 години
И естествено веднага минуси от хора, който са на принципа "Аз съм в България, защо ми е да знам друг език, те български знаят ли" , нали? :)
89
7
 
11
 
! Отговори
Д преди 11 години
Истината е, че българите си говорят само български или английски на много много елементарно ниво, по-скоро със знаци отколкото със смислени изречения. Което е много жалко. В същото време обаче много хора казват, че говорят английски, а като ги чуеш колко го говорят ти става смешно. За по-възрастните както и да е, обаче за младите хора е непростимо според мен, английския е интернационален език и всеки уважаващ се млад човек трябва да може да се справя с него.Така мисля аз...
88
1
 
3
 
! Отговори
prevoda4 преди 11 години
Shmenti Kapeli, congratulation, Cucurbita Maxima.
87
2
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
А не ти ли идва на акъла, че не всички българи са завършили гимназия, особено пък през последните 10 години?
86
2
 
8
 
! Отговори
Х+У преди 11 години
Западен език,а не чужд език е правилно да се каже,защото повече от половината население постоянно живущо в България ползува чужди езици свободно.Това са ***,турски,влашки,каракачански и други местни езици !
85
14
 
4
 
! Отговори
zazaza преди 11 години
Глупости всеки завършил каквато и да е гимназия в последните 10 години владее английски на прилично ниво.
84
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защо не погледнем как е при чужденците? Ние знаехме минимум 3 /български, руски, западен/, а те не знаеха и по един, собствения си. Обясняваха ми, че добро владеене на майчиния им език се иска само за престижни професии. А на опаковките им беше задължително винаги да има картинки, заради чужденците и неграмотните. Чужденците пък, живеещи тук, така и не научиха български добре, включвам и рускините, оправяха се някакси.Това е, стига сме лазили в ниското
83
3
 
11
 
! Отговори
xxx преди 11 години
Jena mi e s dobyr frenski, usten :-)
82
4
 
14
 
! Отговори
До $ преди 11 години
Руски кораб акостира на английско пристанище. Един моряк вижда *** на кея и му вика: Хей ю, ду ю спийк инглиш? *** отговаря: Йес, оф коурс! Тогава моряка: Бери верьоовку! *** не разбира руски и морякът му повтаря. *** пак не разбира. На третия въпрос Ду ю спийк инглиш? и последвалия отговор Йес оф коурс, руснакът ядосано ответил: А почему тогда не береш верьовку?
81
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едуард Стърнс: Няма по-*** народ от българския ! България народ мисли се за много умен, но е пълна въшка !
80
3
 
35
 
! Отговори
тони преди 11 години
Аз говоря 4-тири и съм безработен.В България вървят и се ПРИЗНАВАТ повече ФАЛШИВИТЕ дипломи отколкото езиците.При езика не можеш да излъжеш, ..ИЛИ ГОВОРИШ ИЛИ НЕ ГОВОРИШ.
79
0
 
7
 
! Отговори
До 73 rainbou1 преди 11 години
Точно такива като rainbou1 са тия 48% - въздух под налягане, *** и прости, но самочувствие на богове ;). Жалка картинка!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как точно го изчислихте ,като до 89 се учише 1 източен и един западен ,а неграмотноста беше под 1 %После почнаха и по два три на места.Не може тръгнал с микрофона и му казали махаи се и тои не знае пълна нагласянка да е оправдае някоя програма на ЕС !Аз лично знам английски ,руски, изучавал съм старо-гръцки,латински и старобългарски ,и малко съм се пробвал да науча немски и испански!Точка! Впрочем още 89 година изучавах бейсик и се изучаваше от 10% от учениците!
77
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
48% от българите вече са тъмни *** субекти и даже и български не говорят
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говоря 5 чужди езика,ама никой не ми разбира ;))
75
2
 
22
 
! Отговори
Глупости преди 11 години
Глупости, Откак обявиха "македонския" за език, 100% от българите говорят "чужд" език!
74
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Същата половина не говори и български..
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Езикова школа ''Христо Стоичков'' предлага обучение по английски и малко руски.
72
2
 
13
 
! Отговори
Ася преди 11 години
До колкото знам, усвояването на чужди езици зависи от типа мисловна дейност. Не всеки обича да решава алгебрични задачи, не всеки може да се ориентира лесно в пространството, не всеки може да види във въображението си сградата, преди да я начертае. Е, не всеки има склонност да си върти езика и да помни думи. Разбира се, за всяка професия е полезно да се познава и друг език.
71
2
 
12
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Владеенето на чужд език съвсем не означава непременно интелигентност. Аз владея един чужд език, а синът ми владее три чужди езика. --Хайде да повторим урока! Всички интелигентни хора говорят поне по един чужд език. Някои от неинтелигентните хора също говорят чужди езици.