Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните

37% отказват цигарите, но само ако се разболеят
Обновена: 10 юли 2012 14:46 | 10 юли 2012 10:47, Красимир Ангелов
205
Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните
Забраната за пушене не е стреснала особено пушачите. Снимка: Impact Press Group

Всеки трети българин признава, че е пушач, сочи изследване на НЦИОМ.

Според резултатите от допитването делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%.

Най-активни в тази насока са хората на възраст между 30 и 59 години, а мъжете пушат повече от жените.

Според проучването най-сериозен е проблемът с тютюнопушенето сред ромите, които употребяват тютюневи изделия по-често от останалите.

За отбелязване е, че почти половината от анкетираните – 46%, твърдят, че никога не са пушили.

Една пета от интервюираните пък са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже на възраст между 40 и 49 години.

43% от активните пушачи твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и хората с по-ниски доходи.

Още по темата

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор.

Проведеното проучване показва още, че влязлата от 1 юни забрана за пушене на обществени места не е намалило сериозно броят на пушачите в страната. Едва 3% от интервюираните пушачи твърдят, че са спрели цигарите заради забраната.

79% от активните пушачи са посочили, че в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.

Мнозинството от пушачите - 74 на сто твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене. Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни, като това е характерно най-вече за жителите на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Невидимия , ти извинявай да не си объркал времето в което живееш - Соца го няма вече ако не си разбрал , а и защо пушачите да си стоят в тях , а не се "завреш" ти във вас като не ти харесва цигарения дим.Избора е на всеки , дали да пуши или не.Пушач съм , За забраната съм не навсякъде да се пуши , но трябва да има и такива места , на които да се пуши ... И който не иска да се трови и не му допада да мирише на цигарен дим .. просто няма да влиза в тях .
182
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, "Невидим", или си изключително тъпо парче, или си доста добре платена ку*ва на ГЕРБерасите!!! Толкова си краен в "мнението" си, че се чудя как /и дали/ те търпят в къщи!!! :(((((((((((( Докато заради един доказан престъпник се дърляме тук - никога няма да се оправим като нация! Какъв е проблема, като има заведения за пушене? Пушачите също са хора и имат техните си права, които са потъпкани от нарцистичния ти ллюбимец Боко Тиквата!!! На това ако някой каже, че е нормално - здраве му кажи!!!
181
10
 
15
 
! Отговори
Невидимия преди 11 години
Колега значи първо ако цигарите станат 100 лв предполагам че ще искаш да се храниш а не да дишаш Л****. А колкото до 20 корена в градинката гледай си ги поливай си ги копай си ги. Ама никой не е длъжен да ти диша ла*няния дим. Като искаш да пушиш ще си стоиш във вас и ще си пушиш, или пък когато забранят всички места включително и обществените за пушене, може да се завреш в колата си или да си сложиш една найлонова торбичка на главата и да си пушиш на воля. Аиде със здраве
180
0
 
24
 
! Отговори
а алкохолиците? преди 11 години
Защо не проверите и не направите проучване колко АЛКОХОЛИЦИ има в България, откога пият, по колко пият, исакт ли да се откажат и да внесете законови мерки за борба с алкохола, да забраните употребата му след 22 часа например, а сте се захванали само с пушачите?
179
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А БРЕ НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ ДА КРАДАТ, А ТЕ НИ КРИМИНИЛИЗИРАТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО!НЕ СЕ ВРЪЗВА!
178
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на алкохол ще вониш ли?
177
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
страхотно е да отидеш на бар и да се прибереш, без да вониш на пепелник
176
5
 
26
 
! Отговори
е па я преди 11 години
Е, за да пушим, тровим и не пречим на въздържателите /трезвениците/ - ДА ВЪРНАТ СТАРИТЕ УСЛОВИЯ НА БИЗНЕСА - ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ПУШАЧИ И ТАКИВА ЗА НЕПУШАЧИ!!! Средно положение няма! На мен ми е странно друго - пушачите излизат извън сградите, офисите, магазините, заведенията за да изпушат набързо една-две цигари, а незнайно защо, при тях веднага отиват и непушачите!!! Защо ли е така??? Дали са решили да се научат да пушат или им е скучно, или нямат против пушачите... Има нещо, но какво - дявол знае!
175
8
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ами пушете,тровете се,но не пречете на тези които искат да живеят без тютюнев дим.Пробвал съм цигари и не ми е харесвало и никога няма да мога да разбера какво точно харесвате на цигарите????
174
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта за забраната за тютюнопушене е подобна на забраната за твърдия алкохол в САЩ през началото на 20 век. Тя е за да се намалят социалните контакти, тогава ги е тресял страха от комунизъма. Сега сигурно от противниците на глобализацията! Просто да си станем едни кротки мишоци заврени в дупките си.
173
4
 
16
 
! Отговори
принцеса преди 11 години
Kissing a smoker is like licking an ashtray!
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 183 Уж си пушач а не си се интересувал....споменаваш никотин ....виж там някои да ти обясни дали никотина е вреден или другите съставки Само да ти кажа че никотина стимулира мозъка за около 10 мин.Отровата е нещо друго
171
7
 
40
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Още веднъж- към съдържателите на заведения, вече само за непушачи-Вход 5 лв.Билков чай, бульони- 5 лв.Безкофеиново кафе- 5 лв.Диетични сокове, сода- 5 лв.Чешмяна вода чаша- 5 лв.Присъствие в заведението без консумация повече от час- 5 лв.Малкото уиски струва толкова, цените са справедливи.А аз лично в заведение няма да стъпя- няма начин аз да излизам навън да пуша, при положение, че правя сметка, а ония седнали да пият чайчета и бульони и да си броят стотинките на чист въздух.
170
10
 
35
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Значи човек се учи докато е жив ,а от българи най-много акъли можеш да вземеш ,затова и посещавам този сайт ! Ето че научих нещо важно :пушачите са глупави ,а непушачите интелигентни ! Значи като ходя на лекар първо да го питам пушач ли е ,защото тука в Германия много лекари пушат ? Ако е пушач хич да не се занимавам с него ,за да не ми бръкне в здравето от некадърност ,а да си търся лекар непушач ! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ТОВА ,ЧЕ МИ ОТВОРИХТЕ ОЧИТЕ !!!
169
0
 
16
 
! Отговори
до пушач преди 11 години
интервюираните ЕКС пушачи
168
1
 
28
 
! Отговори
божел преди 11 години
Кога ще се забранят храните с Е-та,с *** в колбаесите,млеката, напитките.алкохола. Не е ли време да има надпис върху етикетите ,че са вредни на здравето ни?Забранете да се продават в магазините,ресторантите. Къде е тази статистика да каже,колко хора измират от глад ,от преяждане, от алкохола,от недоимъка? Май най- вредни се оказаха само цигарите.Каква грижа за човека. благодарим ви!
167
2
 
20
 
! Отговори
22г. преди 11 години
велофан а до 2014година цигарите ще са 100лв кутията и пушачите ще владеем света :D ти нещо между твоите 2 уши имаш ли? най елементарното ще си засадя в двора 20 корена тютюн и ще си пълня цигари и ПАК ще пуша! това не може да се забрани а винаги има цака е качиха цените на цигарите докараха от Сърбия и Унгария по 2лв кутията. ще станат 7лв кутията ще станат 3лв и пак ще пушим по скоро ще агитирам че холестерола от пържолите е по голям убиец от никотина взима 100 пъти повече жертви от цигарите!
166
1
 
20
 
! Отговори
пушач преди 11 години
до статия бомба 2 - "Едва 3% от интервюираните пушачи твърдят, че са спрели цигарите заради забраната. " - не виждаш ли логическо противоречие в това изречение?
165
2
 
31
 
! Отговори
22г. преди 11 години
за братята по никотин по доло съм съгласен! това че пушиш не значи че си *** или миришеш или еди какво си! това са си пълни глупости. в нощни барове преспокойно може да се разреши пушенето както и на заведения след 10 часа. да се нарекат цигарени клубове дори ... например аз както и повечето ми приятели предпочитаме да не ходим на заведения или дискотеки а да си пушим на домашно! предполагам че и много други са така. => за мен от тази забрана единствено ще се убие бизнеса на много хора
164
2
 
14
 
! Отговори
статия бомба 2 преди 11 години
ДО пушач 178:3% от 1млн. пушачи (грубо) са 30 000 души за 1 месец! То не е въпроса само да четеш...