Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните

37% отказват цигарите, но само ако се разболеят
Обновена: 10 юли 2012 14:46 | 10 юли 2012 10:47, Красимир Ангелов
205
Всеки трети у нас пуши, не го стряскат забраните
Забраната за пушене не е стреснала особено пушачите. Снимка: Impact Press Group

Всеки трети българин признава, че е пушач, сочи изследване на НЦИОМ.

Според резултатите от допитването делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%.

Най-активни в тази насока са хората на възраст между 30 и 59 години, а мъжете пушат повече от жените.

Според проучването най-сериозен е проблемът с тютюнопушенето сред ромите, които употребяват тютюневи изделия по-често от останалите.

За отбелязване е, че почти половината от анкетираните – 46%, твърдят, че никога не са пушили.

Една пета от интервюираните пък са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже на възраст между 40 и 49 години.

43% от активните пушачи твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и хората с по-ниски доходи.

Още по темата

За 37% от пушачите основание да се откажат от тютюна би било появяването на сериозни здравословни проблеми.

17% от пушещите твърдят, че ако решат да се откажат от този навик, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани за употребата на тютюневи изделия, а ще бъде въпрос на техен личен избор.

Проведеното проучване показва още, че влязлата от 1 юни забрана за пушене на обществени места не е намалило сериозно броят на пушачите в страната. Едва 3% от интервюираните пушачи твърдят, че са спрели цигарите заради забраната.

79% от активните пушачи са посочили, че в момента предпочитат да посещават заведения, разполагащи с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, а 29% предпочитат да не пушат в заведения на закрито.

Мнозинството от пушачите - 74 на сто твърдят, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраните и ограниченията за тютюнопушене. Една пета от пушачите са намалили количеството изпушвани от тях цигари след 1 юни, като това е характерно най-вече за жителите на столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
7
 
15
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
46% не са пушили20% бивши пушачи34% пушачиНе особено точно изследване - пушачите са по-малко - около 20%, непушачите са повече - около 66%, за отказалите се от цигарите - не знам. Все пак в моите наблюдения не включвам ***, които са на 100% пушачи.
122
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не,не с този манталитет нашия Ганчоняма да се оправи!Не в Европаако ще на Марс да се качимпак ще си останем същите индивиди.
121
4
 
25
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Алкохолът и цигарите наистина са вредни ! Но това дали ще се разболееш напр. от рак не е непременно от пушенето и пиенето ,ако пушиш и пиеш в рамките на нормалното ! Ако прекаляваш ,разбира се рискът е много голям ! Има хора ,които въобще не пушат и пият и пак се разболяват от рак ,пример Стенли ,дано се оправи по-бързо момчето! Познавам дъртаци,които вече са по на 85 и кусур години ,цял живот са пушили и пили ,но са здрави като чотуци ! Всичко е според зависи : от ДНК доколко си предразположен
120
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34% пушачи - странно, не знаех, че в България *** са станали 34% от населението!
119
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста години не стъпвах в заведения, защото там вонеше и после няколко дни не можеш да се отървеш от вонята. Сега ходим с приятелите през ден и не виждам празни заведения.
118
5
 
24
 
! Отговори
Nobi преди 11 години
КРЪЧМИ, говорим за кръчми. Правите ли разлика от ресторант и кръчма. Направете категория заведения. И една от категориите да бъде кръчма, бар или нещо подобно и там да се пуши. Те пък ще вземат да им сложат някакъв скъп лиценз и цените ще се вдигнат до небесата. Абе то се е видяло ,че повече няма да се ходи по кръчми. Минаваме на домашен алкохолизъм
117
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време имах доста приятели пушачи, но сега от тях само един все още пуши, останалите се отказаха и са доволни, че са ги отказали. Някои ги отказаха по трудния начин - жените им починаха заради пушенето и те се стреснаха.
116
5
 
21
 
! Отговори
до 117 глупака преди 11 години
Какво пречи като пуша вкъщи на терасата , искаш да кажеш ,че замърсявам безвъзвратно околната среда и ти от твоята стая не можеш да дишаш ?! Ами ти ако пръднеш на терасата ,това не е ли замърсяване ,все как газове са ?!
115
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-нагло същество от пушача, а самия пушач се мисли за изключително толерантен и в повечето случаи даже на осъзнава кого и как трови. Примерно седи си на пейката пред блока и пуши, но ... дима от цигарата му влиза в прозорците на хората и ги трови и овонява, но пушача е убеден, че на никого не пречи.
114
3
 
25
 
! Отговори
Ще фалират друг път! преди 11 години
Като дългогодишен барман ви казвам. Всеки собсвеник на ресторанти и барове с по 1-2 БМВ 7ци, джипове вили апартаменти и силиконови курвля. Дават по 400лв заплата, а изкарват с чувалите пари. Сега взеха да реват "Ще фалирам, падна оборото". Алчна *** са, пълен леш
113
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34% били пушачите - струва ми се, че са доста по-малко. Там, където работя пушачите от години са около 10-15%, кога повече кога по-малко. Сега от 15 човека пуши един, но има трима бивши пушачи.
112
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди няколко дни едни инспекторчета решиха , че трябва да глобят пешач в близост до детска площадка / на около 5 м/ .Сомо , че пушача тарикат - изхвърли си фаса в едно метално кошче и им заяви , че никога не пушил през живота си ! Инспекторите се юрнаха да търсят свидетели , ама българчетата от сичко най-мразят да свидетелстват и всеки вика: Аз нищо не видех,аз сега дойдох и др.подобни простотии ! Тия двамцата си подвиха куйруците и дим да ги нема ..
111
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България свободата да дишаш се нарича забрана!!!
110
10
 
18
 
! Отговори
така трябва преди 11 години
Повечето хора не могат да схванат, че никой не им забранява да пушат, а да пушат в заведения за консумиране на ХРАНА И НАПИТКИ. Не може докато хора се хранят, някой да ти смърди на *** на масата. Това все едно докато си ядеш и си пушип аз да ти се изсера на масата, кеф ли ще ти е? Пушенето си е напълно позволено, просто не трябва да се пуши където се консумира храна това е. Вие го изкарахте сякаш са забранили да си купуваш цигари.
109
3
 
26
 
! Отговори
Кой ша фалира бе? преди 11 години
Абе, оня ден гледам в Мюнхен един билборд пред бюрото по труда- на него пише "Търсим персонал за заведения в България за 4000 евро начална заплата". Ей ся вече ми стана ясно... То откакто цигарите са забранени всичкото рестУранти се нафрашкало с НЕпушачи и в един момент става липса на персонал... Системата не издържа! Ама лошото е, че сега България ще се напълни с емигранти от западна европа... Ама, важното е, че икономиката върви НАГОРЕ! Те и БГ емигрантите по тоя начин ще се върнат...
108
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a ракийката?:)
107
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що се правите, че като сте си на свобода у вас не излизате да пушите на терасата??
106
1
 
25
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Отказах секса , сега смятам да откажа цигарите и няма да имам повече проблеми в живота !!!
105
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще има фалити, щото ракийката не върви без цигарката и оборота спада. С чайче и сода оборот се не прави!
104
1
 
24
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
в Рила живея (гората) - мечките не протестират , пушим заедно "лулата на мира "