256 лекари напуснали България от началото на годината

Най-много бягат анестезиолози и специалисти по обща медицина
Обновена: 20 юли 2012 20:01 | 20 юли 2012 19:55, Красимир Ангелов
96
256 лекари напуснали България от началото на годината
Много млади лекари напускат България. Снимка: Булфото

От началото на годината 256 лекари са напуснали България, сочат данни на Институт "Отворено общество", представени на специална пресконференция.

От тях 32 са млади лекари, които са се дипломирали тази година.

За миналата година напусналите лекари са били 507, като се очаква броят им да нараства, обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

Млади лекари на възраст 31- 45 г., със специалност "Обща медицина" или "Анестезиология", най-често заминават за работа в чужбина, сочи официалната статистика.

Според прогноза на Европейския съюз, през 2020 г. ще има дефицит на лекари в рамките на два милиона, обяви още д-р Йорданов.

Най-предпочитаните държави за работа сред лекарите са Великобритания, Германия и Франция, като за 70 на сто основният мотив за напускането на България е по-високото заплащане в чужбина.

За 40 на сто мотивът е "по-добри условия за работа".

Почти всеки втори лекар, работещ в страната ни, е на възраст 46-60 год. Във възрастта 31-45 год. са близо 25 на сто от лекарите, а младите лекари под 30-годишна възраст са 5 на сто.

Всеки трети лекар работи в столицата, като най-малък е броят на лекарите в районите на Разград, Кърджали и Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки трети лекар в София и всеки втори в пред пенсионна възраст!!! Какво, ние който живеем в провинцията скоро и на здравеопазване няма да имаме право, само в столицата ще можем да ходим на лекар...
62
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съжалявайте за такива лекари. Мотива им е ясен - те никога не са искали да лекуват, а да какво .....печелят....точка За такива печалбата е над всичко. Човек трябва да е отдаден на каузата си, а не да търси оправдания.
61
18
 
1
 
! Отговори
tt преди 11 години
da otivat,no da si platqt cqloto obrazovanie tuk,i pove4e da ne sa stapili v tazi darzawa.A posle kato vidqt ,4e tam ne mogat da iznudvat pacientite za pari kato tuk,da im vzemat diplomite i lisat ot prava.
60
2
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Ще има да чакаш- другия и и да карам такси. Мечтите са безплатни. Успех!
59
8
 
2
 
! Отговори
До 67 лекар преди 11 години
Ако не си ти - друг ще е! Ще има да караш таксита...
58
2
 
9
 
! Отговори
лекар преди 11 години
До 61. неспасяем, диктатурата на пролетариата свърши. Минете на баене. Желая ви успех.
57
16
 
8
 
! Отговори
До 59 и 62 преди 11 години
"Парите се вАААААААртЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪт"....Въртят се, бе! Неграмотен човеко! Аз съм щастлив тук! По-грамотен съм от тебе, явно и с по високо образование, за мен работят 10 човека, плащам си данъците и се надявам на по-добро бъдеще! Колкото повече неграмотни и боклучливи хора се махнат от България - толкова по-добре! Аз съм националист и те презирам! За мене си жалък, защото си отишъл да паразитираш върху благата на други хора! На тебе лека нощ, а аз отивам на клуб!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спасявайте се кой както може .. комунистите токова много години са крали и експлоатирали че за да се оправи станата ще трябва толкова много време че трябва да живея 200 години за да изчакам
55
5
 
23
 
! Отговори
monaco преди 11 години
да заминат, щом там ги уважават и ценят... а вие си злобейте във форумите
54
1
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
A kade da rabotqt mladite hora,ne samo lekarite,4e gi nari4ate rodootstypnici.Da rabotqt za murite i bordowete na direktorite li
53
5
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
До 60 това с коронката бе грешка която повече няма да повтовя.....да не мислиш че ми се връща в *** просто имам роднини за които милея.За кое да го правя за Боико?Доган?Сър-гея?Само *** съгласен съм камъкът си тежи на мястото но по добре чужденец в чужда държава от колкото беден българин в България и това е право на собствен избор.това че ти нямаш възможноста и акъла да излезнеш си оставя твои.седи си пред комп с банкова сметка 0.000 и с 100 лева под юргана и плюваи!!!!хората!
52
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тарикати-безплатно учат тук на наш гръб и след това бягат-***-да си платят и да вървят където искат-катили некадърни!!!!
51
6
 
12
 
! Отговори
До 59 преди 11 години
Не се връщай повече! Такива дето са връщат само да си правят евтини коронки... а стига толкова!
50
7
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Ще ти кажа едно бях отпуска в нашата мила Бг направих си една коронка,зъбът ми падна след един месец посетих лекарски кабинет тук в Мюнехен хората ми казаха че зъбът няма шанс трябва да се извади.....другото което ми споделено ако я бях направил тази коронка тук СЛЕД ТОВА ТЯ ИМА ЗАСТРАХОВКА 2 ГОДИНИ!!!! Другото което е ако бе паднала в които и съд да бях отишъл печелех делото а в нашата страна си платих като балък 250лв и загубих зъб ЧОВЕКА БЕ СПЕЦИАЛИСТ от тази държава все повече ми се доси*ра!
49
12
 
10
 
! Отговори
шишо преди 11 години
То пък едни доктори.
48
9
 
0
 
! Отговори
venci преди 11 години
Abe tezi koito otivat v chujbina,preduprejdavat li gi che tam za ubiistvo na pacient se leji v zatvora...ne kato u nas
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
те да са само лекарите обезличава се нацията
46
7
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
За жалост в нашата мила родина остават само некадърните млади лекари или по точно тези които нямат увереност и амбиция всеки които е с малко повече акъл би излезнал да работи в друга държава като Германия,Англия и тн.Аз живея в германия тук е истинския кумонизъм навсякаде лъха полицеищина но и спокоиствие средната класа е много голяма и това си личи.когато отидеш за каквито и да е услуги плащаш скъпо това значи парите се вартът всяка професия е добра!Жалко за нашата родина с некадърни новобранци
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха - ха, хитри като ***.Правят ги на нищо в бе ге - то(be geto), и после айде в чужбина да се оплаквали.Ако им помогнат,(щото са хора) значи са слаби като тях.Така се превзема света.Като омесиш чужбината със своите бити, и ето я и кризата и нямането.Ама под контрол нали?Шутове
44
6
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
мрънкалото си е мрънкало - тук или в чужбина , все мрънкало !