256 лекари напуснали България от началото на годината

Най-много бягат анестезиолози и специалисти по обща медицина
Обновена: 20 юли 2012 20:01 | 20 юли 2012 19:55, Красимир Ангелов
96
256 лекари напуснали България от началото на годината
Много млади лекари напускат България. Снимка: Булфото

От началото на годината 256 лекари са напуснали България, сочат данни на Институт "Отворено общество", представени на специална пресконференция.

От тях 32 са млади лекари, които са се дипломирали тази година.

За миналата година напусналите лекари са били 507, като се очаква броят им да нараства, обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

Млади лекари на възраст 31- 45 г., със специалност "Обща медицина" или "Анестезиология", най-често заминават за работа в чужбина, сочи официалната статистика.

Според прогноза на Европейския съюз, през 2020 г. ще има дефицит на лекари в рамките на два милиона, обяви още д-р Йорданов.

Най-предпочитаните държави за работа сред лекарите са Великобритания, Германия и Франция, като за 70 на сто основният мотив за напускането на България е по-високото заплащане в чужбина.

За 40 на сто мотивът е "по-добри условия за работа".

Почти всеки втори лекар, работещ в страната ни, е на възраст 46-60 год. Във възрастта 31-45 год. са близо 25 на сто от лекарите, а младите лекари под 30-годишна възраст са 5 на сто.

Всеки трети лекар работи в столицата, като най-малък е броят на лекарите в районите на Разград, Кърджали и Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споко бре! Главната акушерка Цветанов нали е тук! Никой не иска да живее в държавата на мутрите!
22
3
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
За лекар се учи 10 години и ако не работиш, 100 на 100 някой работи и те издържа . Просто няма как да стане иначе .
21
4
 
15
 
! Отговори
kukuf преди 11 години
Защо безродник?Държавата е една-дали в София-дали в Лондон няма значение.Пациентите също са свободни да отиват при който и да е лекар от евросъюза
20
10
 
32
 
! Отговори
една лекарка преди 11 години
ех...как бих фъснала...дип ,че съм на 53...искам медицина,искам наука,искам развитие...е.ахте ни мамата бе...бягайте сладури...млади колеги...бягайте...родителите ви стократно са заплатили образованието ви...ех да съм млада...а тук бавно гаснене на жизнените функциии...радвам се на всеки млад колега,напуснал коптора...
19
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От кратуна - кратунки! Безродник не се става току-така. Трябва някой да ги научи! И мама и тате сто но сто не са от плащачите на данъци!
18
4
 
28
 
! Отговори
матрял преди 11 години
Абе що не слушате боко - преди месеци тръбеше наляво-надясно, че от както той е на власт от цял свят българите се изтрепвали да се връщат щото България цъфнала и вързала - вие сега пишете друго.....Не знам какво трябва още да стане за да разбере народа, че ни управлява един *** човек, чиято детска мечта е била да бъде спайдърмен-но по стечение на обстоятелствата от пожарникар приез охранител "матряла" го избра /надявам се за кратко/ да управлява България и спайдърмен съсипа тотално "матряла"
17
6
 
20
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
В някои случаи студентите работят , ако не работят те - работят родителите им . В този ред на мисли с данъците , които им се удържат, сами са си поели обучението .Не си го платил ти ,спокойно !
16
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искат големи заплати и да работят в чужбина - да ходят да учат там! Да се приготвят около 200 000 долара и готово! Ама те се снишават в бедната държавица и учат с парите на бедния български данъкоплатец! Аз не искам да плащам образованието на измикярите! Държавата да си връща парите за обучение! Съдете ги!
15
3
 
24
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
След като са български граждани и плащат данъците в тази страна имат право на образование , както и всички други . Какво ще правят след това с живота си си е тяхна работа ! Никой не може да ги принуди да работят за жълти стотинки при положение , че в други държави плащат по - добре .
14
1
 
27
 
! Отговори
6666 преди 11 години
Ами как ще има лекари и сестри като ви е сбъркана систематааа? кой ще ти работи за 300 лв заплата и то 24 часа? затова умните картуни искат да останат само болниците в софия,щото там са със заплати в хилядарки и не протестират, а пък другия народ кучета го яли.
13
5
 
35
 
! Отговори
ТАТО преди 11 години
КОЛКО КРАСИВИ И КАДЪРНИ, БЪЛГАРСКИ МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА...НО БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ТЯХ...ОСТАВКА ЗА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ДОЛУ МАЗНИТЕ ГЕЙБЕРИ!
12
1
 
1
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Aз прочетох поръчай си един Май Тай,сега надписа го няма
11
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата да ги осъди да си платят обучението! С лихви и пропуснати ползи! Само са заемали мястото на някое читаво детенце! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА НАГЛИТЕ ***!!!
10
2
 
9
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 11 години
мноо си ***,Сашеее :))))
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народееееее,захващай се да четеш народна медицина,дотам ще ни докарат,сами да се лекуваме.
8
4
 
19
 
! Отговори
алек преди 11 години
ако остане още малко герб издивяването ще е тотално
7
1
 
15
 
! Отговори
Хейтър преди 11 години
Какво по-дяволите е "САШО ПОД ВЛЯВО" ?Хаха, и пак в заглавието има повече смисъл от някои други ваши статии...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да е някакво закодирано съобщение до някой терорист.
5
1
 
20
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Аз да ти декодирам заглавието - САШО ПОД ВЛЯВО изначава, че редактора е пратил на някакъв асистент Сашо да качи статията на сайта, и така му казва да я сложи на заглавната страница отляво, под по-главна новина :) ... само че асистентчето е снощен...и така се получава :)
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво да правят тук?Да ловят паяци ли?