Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година

От опозицията яростно се противиха срещу приетите промени
20 юли 2012 16:00, Красимир Ангелов
439
Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година
Депутатите решиха да караме с фарове през цялата година. Снимка: Булфото

Моторните превозни средства през цялата година ще се движат с включени фарове и през деня, реши парламентът след като депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за движение по пътищата. „

"За" този текст гласуваха 80 народни представители, "против" бяха 12, а 17 се въздържаха.

Според измененията през деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени дневни светлини или с къси светлини. В момента такова задължение има само за периода от 1 ноември до 1 март.

Народните представители Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението им не беше прието.

Независимият депутат Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина.

"При нас няма сумрак, а изгарящо сахарско слънце", коментира народният представител. Според него в момента регламентацията е съвсем нормална, а промяната би довела единствено до допълнителни изисквания и главоболия за гражданите.

Още по темата

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов посочи, че резултатът от тези промени ще бъде основно в защитата на корпоративни интереси. Той изчисли, че 750 млн. лева годишно ще струва повишеният разход на гориво на превозните средства заради целогодишно включените фарове.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков обаче го контрира и заяви, че тази цифра не е вярна и отбеляза, че разходът ще бъде 28-32 грама средно увеличение на разхода на гориво на 100 км.

Вълков аргументира предложената промяна с целта да се повиши сигурността по пътищата, защото точно в часовете рано сутрин и в късните часове, по здрач, стават основната част от катастрофите.

Според депутата от ДПС Ремзи Осман обаче, след като се приеме този текст, той просто няма да се спазва.

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.

Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да бъдат задължени да носят светлоотразителни жилетки и в населените места. Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, който посочи, че в градска среда карането на колело дори е по-опасно и велосипедистите трябва да носят светлоотразителна жилетка, за да бъдат забележими за автомобилите.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче настоя да остане предложението на комисия и даде пример, че ще се затрудняват хората със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града.

Той даде пример, че когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си, както и ще има проблем например, ако се наема велосипед под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През деня на фарове, а вечерта на какво бе, *** ли сте и на тия са им дали държава да управляват, нищо чудно че държавата заприлича на някакъв ***.
253
2
 
4
 
! Отговори
ДО 309 преди 11 години
Хаха....ами да като се замислиш то така ще стане накрая в голяма 4аст от слу4айте. Чети коментар 406 :) Другия вариант е ушеви които патрулират под логото КАТ да слагат и една сергия отпред за крушки. От там ще си купуваме директно....само 4е ще са малко по скъпи сигурно....пак със закон ще го приемат и това :)))
252
2
 
19
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
В градски условия е меко казано малоумно да се кара на светлини през деня !!! Абсолютно никакъв смисъл няма ! За извънградско съм съгласен, даже и без закон си пускам фаровете винаги. Но в града защо??? Инцидентите по пътищата ще намалеят драстично в момента, в който оправят самите пътища! И не говоря само за дупките. Не може на международен първокласен път да ми слагат ограничение 60 през 1 км и чичо Пенчо с москвича да изскача от нищото. Подобни примери бол, държавата ни е ***...
251
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния *** закон,който по никакъв начин не допринася за безопасността на движението! Идята е да има поводи за санкциониране дами и господа.Не си щракнал фаровете..хоп двайсе кинта.Винаги ще има разсеяни.Изгоряла ти е крушката по време на движение,спира те ушев...хоп двайсе кинта фишче.Колкото повече,толкова по-добре.Тая хазна трябва да се пълни .
250
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей *** а от цял ден каране на фарове ми изгори крушката през ноща отде ще си купя крушка за да пътувам на фарове.
249
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу герб и гейберастката мафия !!
248
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оня Гехде Мезали е сбъркал мястото трябвали към парламента да го упътят.
247
3
 
8
 
! Отговори
ПРЕЗ ДЕНЯ преди 11 години
На фарове, а през ноща на лоени свещи хахахаха.
246
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък мислех, че тия фарове са да се вклчват на смрачаване и при мъгла, а те били за посред бял ден гледай ти, гейбераститята не спира да ме изненадва може да се цанят консултантни в някой завод за коли или нещо.
245
14
 
6
 
! Отговори
д преди 11 години
295 - ти сляп ли си, та не виждаш, че пътищата се правят? ***!иначе тук сте само мрънкачи, дето си нямате идея за какво иде реч! 99% от драскачите тук мрънкате, въпреки, че нямате кола! Не познавам шофьор, който да не иска да е задължително да се кара на фарове! Айде млъкнете вече и ходете си избивайте комплексите другаде!
244
3
 
7
 
! Отговори
СПОКОЙНО преди 11 години
И не се хар4ете за глупости! Няма да я оправим тази каша.....не виждате ли 4е отвън им диктуват какво да правят. Все танцуваме на някой отвънка по свирката. Просто целта е да ни смажат до дупка....сега и от колите искат да ни откажат. Бензина, данъците, разни му там изисквания....сега фаровете.
243
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да се пише тук хвайда няма,вижте какво правят другите държави,като не им хареса нещо и скачат веднага на улиците и си искат своето,а нашия народ се е скрил като мишка защото е отчаян !
242
0
 
9
 
! Отговори
sawall преди 11 години
цената на бензина е (или ще стане...:/) 3.00/литър. Значи, 3лв*30/1000 = 9ст/100км поскъпване. Ако карате 10 000км годишно, това са 9*10 000/100 = 9 лв. По 2млн коли, стават 18млн за бензин допълнително за страната. Това е в отговор на предишен коментар, който казваше 200млн за 2млн коли. Е, доста по-малко са, но са абсолютно излишни разходи. Ако вали, или има мъгла, или по здрач -- да. Посред бял ден?? Какъв е смисълът??
241
1
 
7
 
! Отговори
G преди 11 години
Проблема не е в това че трябва да се кара постоянно на фарове, а в избора който нямаш. По-добре да научат шофьорите да взимат адекватни решения кога да карат на фарове, кога да карат с 80 и кога с 20км/ч. Не може да задължаваш Гунчо, който на село с ладата ходи на 2км до другия край да включва фаровете, заради някой който не може да прецени че когато си на дълъг двулентов път другите шофьорите те виждат по-добре с включени фарове
240
13
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
преди години имаше едни типове на които коланите им пречеха и само ревяха
239
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще се оправят пътищата, крайно време е да спрем да плащаме винетки, да си гласуват оставките първо, по-неадекватно правителство не е имало от освобождението насам.
238
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега трябва да се вдигнем всички шофьори - 200лв е един акумулатор,*** работа е това,писна ми от тия депутати-да се махат всичките.Данък скъп.застраховка адски скъпа,винетка скъпа,пътища в дупки,преглед 45 лв,гориво адски скъпо сега *** искат да си съсипем и динамо и акумулатор - ПИСНА мИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ще има ли във фейсбук страница против това безумие???
237
4
 
14
 
! Отговори
Майничка преди 11 години
Иванчо, Вълков, новите автомобили имат заводски дневни светлини, които са 99% диодни. Диодите имат в пъти по-малка консумация на ток и по-дълъг живот от халогенните крушки. Повечето производители започнаха да слагат заводски дневни светлини на всичките си модели още от началото на века не, защото е по-безопасно с тях. А защото им излиза по-евтино, когато правят модели за страни, където НАИСТИНА ИМА НУЖДА ОТ ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ !!!!!!! *** !!!!!!!!
236
15
 
7
 
! Отговори
dobri преди 11 години
Който не е карал на дълъг път, той не знае каква е разликата между това да караш с и без фарове! Аз винаги си карам с фарове! Не виждам какъв ви е проблема! Ще си изхабите крушките ли?! Като тръгнеш да изпреварваш е много по- добре този, който идва срещу теб да е на фарове, за да го видиш! Иначе стават грешки... фатални грешки!
235
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Карам колело, имам и кола. Много малко спазват предимството на дясностоящия при нерегулирано кръстовище.Извод: основният проблем е в купените книжки и ниските ни култура и възпитание. Фаровете не трябва да са приоритет.