Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
улиците са пълни с коли, кръчмите са пълни с пушачи, който има пари за цигари значи има и за хляб /и за ракия/!
16
0
 
13
 
! Отговори
Мързел преди 11 години
Спокойно г-н Найденов, няма за какво да се притеснявате. Българите бързо свикваме с елементарните лъжи и знаем, че винаги каквото кажете ГЕРБерите става. Хлябът няма да поскъпне с лев, а с някакви си 90 И НЯКОЛКО СТОТИНКИ
15
0
 
18
 
! Отговори
ИКОНОМИКС преди 11 години
Тоя макроикономика учил ли е ? При поскъпване на всичко, потреблението на стоки от първа необходимост (хляб) нараства. Макар и цената на хляба да се увеличи, при положение, че месото, млякото и т.н. остават значително по-високи, то ще се завиши търсенето на най-евтината алтернатива (хляб), пък макар и поскъпнал.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яко пръжки и воно никакъв хляб не е нужен. Пиянството на един народ избягал от комунизма.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За министър Мирослав Найденов специален поздрав от Хиподил - песничката за майките.Не вярвам на нито не една дума от говняната му уста.. всъщност пръдна ли или каза нещо ?
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво да става 2 лева след като може да стане 2 ешро
11
7
 
5
 
! Отговори
и пак до тиквите преди 11 години
...много сте ''неплатежоспособни'' за тва всяка сутрин едвам стигам до работа щото нямате коли, нямате нафта, кръчмите все са пълни вътре с бедняци на празни амси седите...просто се мрънкала това е истината ! Само пенсионерите са бедни в тая държава, другите са мухъли, които хленчат...
10
1
 
19
 
! Отговори
$ преди 11 години
Знаеш ли, колко ти вярваме? И за тока говорехте, че ще е най-много 2-3%, а ни го натътрузихте с цели 15. Пък ако хляба е най-евтин в целия ЕС, то заплатите ни са едни от най-ниските в света.От изказването лъха пълна безпомощност за справяне с проблема. Гарантирано от герб!
9
3
 
8
 
! Отговори
Тиквата през 2011 преди 11 години
Няма как да се откажем от АЕЦ Белене...
8
0
 
11
 
! Отговори
ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;) преди 11 години
Бива ли такава СВИНЩИНА бе господа "управници"!?!?!?! Може ли един хляб от 650 грама да струва 1 ЛЕВ?... Ми по-добре да внасят от някаде хляб,за да ни е по-евтино.. Пьк нашето жито нека го дават за животновьдството...ньли и млякото е скьпо...поне да е качествено
7
8
 
11
 
! Отговори
БГ тикви преди 11 години
Не разбрахте, ли че хляба е вреден и ставате дебели и грозни от него? Ми като поскъпва недейте да ревете , а спрете да консумирате да видите как ше го смъкнат !!! Глупави Българи
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт е, че българинът не е платежоспособен.===Най-накрая да чуя някой от тия да каже истината !!!
5
2
 
35
 
! Отговори
Николай преди 11 години
Много ме кефят тия трикове. Първо хвърляш бомбата, че цената на даден продукт ще скочи много, после съобщаваш че ще е само с няколко стотинки - увеличението е факт, постигаш това което искаш, а и изглеждаш като добрия чичко в лицето на народа ха ха ха :)
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи, следвайки традицията, цената скоро ще опровергае заглавието!
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като чуя от устата на министъра, че няма да има драстично поскъпване и ми е ясно, че ще стане точно 2 лв хляба
2
3
 
11
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
...забравил е да каже, че няма как да е толкова евтин...Никъде е Европа го няма това и че реалната цена е 1,50 евро като навсякъде.
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И 5 лева да е не ми пука,хляб не ям