Цената на хляба остава стабилна засега

Кои са факторите, които ще понижат себестойността на насъщния
Обновена: 27 юли 2012 16:56 | 27 юли 2012 16:55,
26
Цената на хляба остава стабилна засега
Снимка: Creative Commons

 Въпреки по-високата цена на пшеницата, цените на хляба все още остават стабилни. Това е записано в анализа на пазара на пшеница и хляб към 26 юли т. г., публикуван на сайта на Министерство на земеделието, базиран на данни на „Система за агропазарна информация” ЕООД (САПИ).

Към края на юли средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв./кг, а тази на дребно - 1,37 лв./кг, съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг по-високи спрямо средните за предходния месец и с 3-4% по-ниски в сравнение със средните за  юли 2011 г. 

По експертна оценка към момента себестойността на хляба възлиза на около 1,03 лв./кг. Суровините, основно брашното, формират около 53% от себестойността, а електрическата енергия, газта и нафтата – общо около 8%. Останалата част са други разходи, като за заплати, данък обществено осигуряване и други, пише в анализа.

В анализа на Министерство на земеделието са посочени факторите, които би трябвало да повлияят положително на себестойността на хляба и цената му да тръгне надолу. Очаква се при среден рандеман за минали години от 68%, тази година същият да достигне максималните технологични стойности от порядъка на 78%, което би следвало да се отрази в посока надолу на себестойността на брашната.

Очаква се също така по-високо съдържание на мокър глутен и като цяло на протеините в зърното, което ще повиши значително качеството на суровината и ще отпадне необходимостта от влагане на допълнителни подобрители и добавки което би трябвало да намали себестойността на брашната.

Като цяло анализът на земеделското министерство показва, че се очаква по-качествена реколта на зърното от минали години, което ще понижи себестойността на хляба, тъй като не се налага ползването на допълнителни суровини.

От анализа става ясно още, че цената на пшеницата на международните пазари е основен фактор за ръста на изкупните цени и в България през последните няколко седмици.

През юли те са достигнали до 421 лева на тон пшеница. С 6 на сто, спрямо юни, се е увеличила цената на едро на брашното тип 500. Ожъната е 90 на сто от пшеницата. Очаква се производството от тазгодишната реколта да достигне около 4,3 млн. тона - близо до нивото от миналата година - и да задоволи нуждите на вътрешния пазар, се посочва още в анализа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: цената на хляба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
СИГУРНИ МАЧ0BE !!!!! преди 11 години
ТЪРСИ В GOOGLE ---->>> P E C H A L B A T A . C O M
18
0
 
4
 
! Отговори
Боце преди 11 години
Застоя с цената на продуктите в т.ч. и хляба е временен, всичко е затишие пред буря, а при тези заплати ще ни се отели вола.
17
0
 
0
 
! Отговори
Orlin преди 11 години
ZA - SEGA !!!......
16
0
 
4
 
! Отговори
!!??? преди 11 години
ПРИ ЦЕНА НА БРАШНО 800 ЛВ.ДА МИ КАЖЕ МИНИСТЪРА КОЛКО ТРЯБВА ДА Е ХЛЯБА!ЕЙ ПОБЪРКАХТЕ И НАРОДА И БИЗНЕСА ДОКОГА?ПРИ 18% ПОВИШАВАНЕ НА ТОКА?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тез кавали всяка година по туй време реват и правят разни *** присъщи за тях уйдурми - белким някои се хване на тъпите им трикове -лошото е че и медиите им уйдисват на акъла и им пригласят-може би ги гушат за това
14
1
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТ... преди 11 години
....ИСКАМЕ "ЛУКАНОВА ЗИМА" .....БЕЗ ХЛЯБ!Само тогава ще може да вземем властта...и да раздаваме купони по опашките...! ЕХ...НА ТОВА МУ СЕ ВИКА "КОМУНИЗЪМ"......!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с този хляб,бе... Какво става с цената на трюфелите,а?!?!?!?
12
0
 
11
 
! Отговори
Спите ли???? преди 11 години
Плащаме висока ценаполучаваме некачествен хляб!Консумираме най-некачествения хляб в Европа.
11
0
 
7
 
! Отговори
зорлен живковист преди 11 години
Аз искам цялата реколта да бъде изнесене и да не остане тук в измислената ни държава. Пък тогава ще го питам онзи накалинчен ветеринар какви оправдания ще има. Като всички от Герб. Все някои им е виновен . Сякаш не са те на власт вече 3год. "Моля другарко пък Иванчо ме щипе".То бива некадърност ама нямам думи. И предишните лапаха ама тез освен всичко друго и са некадърници. Всички сте маскари и *** . Българоубийци вече23год ни управляват . Позор.
10
1
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
няма причина търговците да искат по висока цена..но прекрасно знаят че са длъжни да пробват слуха..та белким хване дикиш..защото и стотинка от горе си е печалба..е да ама не..всичко е спекулативно и нищо друго
9
1
 
26
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Покачваме цената на хляба, заради поскъпналите горива, а горивата поскъпнаха, заради поевтинелия петрол. Другия фактор е поскъпналия ток, а тока поскъпна, защото трябва да спасявате НЕК от фалит, фалит предизвикан от некадърност на управлението. Нещо нелогично ли намирате в нашите обяснения? Гарантирано от ГЕРБ.
8
1
 
21
 
! Отговори
Абсурдистан преди 11 години
Рекордна реколта тази година - рекордно поскъпване на хляба. Да не си помислите, че има спекула....
7
3
 
6
 
! Отговори
Прогноза преди 11 години
Следейки тенденциите на световните пазари и ситуацията в България и Европа, прогнозата ми е че до средата на 2013 всички цени ще скочат с мин. 15% спрямо сегашните нива!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По голяма простотия не съм чел..................... от днес на много места в страната хлябът е с 5 ст нагоре!!!!!!!!!!1 ЧЕСТИТО!!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са факторите ,които ще повишат хляба??Ами алчността на герб естествено и трескавото изпълнение на планът РАН-ЪТ.
4
0
 
20
 
! Отговори
Добрич преди 11 години
От днес 27.Юли.2012 г. цената на хляб " Нашенски " е с 5 стотинки по-висока т.е. 1 лев.Колко ли струва хляба на дупетатите и министрите.Може даже и да поевтинява. П.П.Нали бензина щеше да поевтинява с 10 стотинки.Реалното намаление е 2 ст. Защо излъгахте?
3
2
 
15
 
! Отговори
гербист преди 11 години
Няма нужда да се вдига цената на хляба за народа. Вярно, пшеницата тази година е по-качествена, но ние винаги можем да я изнесем и да си купим по-евтина фуражна пшеница с която да нахраним народа с евтин хляб. Икономика.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама за сега... Само тероризирате бедните хорица.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще броим дните до следващото изявление за повишаването на цената му. На сегашното му давам 17 дена издържливост.