НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски

Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв
Обновена: 1 авг 2012 15:16 | 1 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
283
НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски
Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв. Снимка: Булфото

Националната агенция за приходите готви съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но въпреки това  все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов, съобщава „Труд”.

На този етап не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

"А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира пред  вестника д-р Пламен Цеков.

За целта служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както да видят какво е имотното им състояние.

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите, както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда и покриват  задължителните си осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване.

Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
9
 
! Отговори
До к.243 преди 11 години
Там е работата,че и с напредналите езвропейски страни е трудно да се сравняваме: ние сме българи и работата ни е българска, та дори вече и малко ***. Лекарите ако не им сложиш нещо, разбирай 50-арка, в ръката ,няма да те погледнат. Качествено лечение е в частните болници, ама и Токуда нещо се изложи. Държавните добри болници са ВМА , отчасти 2-а градска, Транспортната, някои клиники на Пирогов и дотук. За какво говорим тогава?! За какво да плащаме ЗВ?
204
0
 
13
 
! Отговори
перо преди 11 години
За какви осигуровки , които ГРАЖДАНИТЕ , да си плащат ми говорите. Виско в тази държава е МАФИЯ , Поледнете цените на лекарстват и ще се изумите от пълният произвол . И има ли мякой , който да си мисли , че вътре в тазо МАФИЯ , не са служителие на НЗОК или МЗ, ли?
203
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Мила ani,КЪДЕ ВИДЯ ДЪРЖАВАТА????
202
2
 
11
 
! Отговори
До 238 преди 11 години
Ако Всички граждани си плащат здравните осигуровки на максималната заплата, ще има повече пари Не за лекарите и за по скъпи операции , а за да може Дянков да прехвърля повече пари от касата към Бюджета.
201
1
 
1
 
! Отговори
до 230 преди 11 години
Като пишеш мислиш ли? Ако искаш такова здравеопазване, държавата ще ти взима 60-70% от дохода. Ако взимаш 1000 ще живееш с 350. Това ли искаш мозък?
200
0
 
11
 
! Отговори
пена преди 11 години
осигуряват ме на максимума. Докато бях бременна си плащах всички изследвания от джоба защото никога нямаше направления, детенцето ми има Ди Пи но аз си плащам на лекър като се наложи защото от ди пито нищо не става, за какво са ми тези осигуровки?
199
0
 
1
 
! Отговори
мими преди 11 години
до Българска, За съжаление това е фантастика
198
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
А ромите дали си плащат здравните вноски!??????? Много се съмнявам
197
0
 
8
 
! Отговори
ani преди 11 години
Във всяка друга държава има нещо като фонд,в който се натрупват парите от тези вноски и когато се наложи да се влезе в болница,се използва от него,ако не стига тези пари,чак тогава се плаща допълнително.В България обаче къде отиват тези пари.....на вятъра.....
196
1
 
10
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Ама за какво ни погват? В САЩ ако искаш плащаш пълен размер здравна вноска ЗВ ; ако не искаш - плащаш една минимална част около 20-25% от това отчисление и сетне като отиваш на лекар си плащаш пълната сума на прегледа, съответно лечението. В РБ насила те карат да си плащаш ЗВ-то, а сетне като отидеш на лекар пак плащаш, иначе няма да ти обърнат внимание! И каква излиза: че практически плащаме прегледите и лечението на *** братовчеди и осигуряваме поне с половин заплата лекарите, които не ни обръщат внимание ?! Да си гледат работата белодрешковците, а мин.Атанасова да си дири пари за издръжка на подчинените! Вие не разбрахте ли,че от няколко години рядко има човек, който си плаща пълния размер на здравната вноска? Обикновено плащаме на минимална сума тези ЗВ. Ами озаконете ги и няма да има проблем и за нас, и за вас. Иначе ще хванете на босия цървулите.
195
0
 
4
 
! Отговори
м преди 11 години
Най- точно 220 и 204.Това е БГ.Никаква социална политика
194
4
 
4
 
! Отговори
batDancho преди 11 години
Задаваш отговори . . . Ако всички се погнат и си плащат осигуровките, няма да му искат 5000 лева, а в касата ще има достатъчно пари за тази операция. А не сега ние плащаме осигуровки, които се изпомпват от един милион неосигурени мургавелковци, които като се заесени, пълнят болниците, защото там е топло и ги хранят безплатно . . .
193
0
 
11
 
! Отговори
ккк преди 11 години
Глоба затова ,че нямаш пари да си платиш здравните и затова,че си безработен?Трагнете по домовете и виште как живейат хората.скоро четох,че балгарите получавали най-малко от Е.У.по 3.5е на час.КАДЕ е това.Хората(бг)получават 350лв за 25дена в месеца по 14часа дневно.,а често и неделя се работи.Апо сметките на управляващтите 25дена по 14 часа по3.5евро=1225евро или около 2400лв.Каде е реалността?????
192
5
 
5
 
! Отговори
ДО 221 преди 11 години
Къде ги видя тези лекари с 5000лв-може ,но това са само единици в 4-5големи града и София.Останалите не могат и 1000лв, да докарат при това че работят на две-три места по 24ч.Ами ако не работят на толкова места,знаеш ли че 2/3 то провинциалните болници и кабинети ще затворят.Има толкова градчета където специалист ходи само 1-2 в седмицата .НЯМА КАДРИ,болниците не могат да си вържат графиците и ако лекарите не бачкат на няколко места,народът извън София трябва да мре
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ми проверите дедовия доктора като почне да ми плаща задето не ми е ползвал услугите тогава и аз на него комунизма свърши отдавна ползвал не ползвал плащаш а дей ба тез богоизбрани а една дебела дрянова тояга не щете ли.
190
0
 
8
 
! Отговори
1 милион са в чужбин преди 11 години
200 000 са в България. Вземете ги изгонете и тях.
189
0
 
26
 
! Отговори
228 преди 11 години
дай направо да ги съберем на националния стадион, всички инвалиди и пенсионери, да ги разстреляме и да мирясатеа ромскта общност ? тях кво ще ги правим ? ще продължаваме да си ги храним да ни гласуват през 3-4 г. ли ?
188
0
 
30
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Хайде и един референдум за преминаването към английски/скандинавски модел на здравеопазване? Безплатно и за всички?
187
1
 
11
 
! Отговори
ими преди 11 години
Поредното плашене на управляващите. Казват че това е здрарвни вноски но е -Данък . ще се събира от (то и сега е така) от НАП. Ще се разпределя по усмотрение на администрацията. Който слуша ще получи.
186
3
 
11
 
! Отговори
vini преди 11 години
Предлагам ви НАП и Здравната каса да започнат масови проверки на действащи инвалидни пенсии .получаващи помощи и издадените за прослужено време пенсии.Толкова хора ще изпищят че ще има пари за всичко.