НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски

Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв
Обновена: 1 авг 2012 15:16 | 1 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
283
НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски
Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв. Снимка: Булфото

Националната агенция за приходите готви съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но въпреки това  все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов, съобщава „Труд”.

На този етап не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

"А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира пред  вестника д-р Пламен Цеков.

За целта служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както да видят какво е имотното им състояние.

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите, както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда и покриват  задължителните си осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване.

Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
22
 
! Отговори
226 преди 11 години
то хубаво да ги копираме, обаче не става само с копи-пейст, те си имат работещи икономики, ние си имаме мутра-премиер
184
0
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
СПОКОа не е ли по добре да копираме модела на Франция? или скандинавските страни?
183
1
 
6
 
! Отговори
СПОКО преди 11 години
...само да не ме разберете погрешно.... Това долното е в случай че сте плащали часната си застраховка. Но ако не сте ще стоите в коридора и всички се дърпат от вас се едно сте прокажен и не ви забелязват се едно сте фикус. Като постоите така час-два ще се уметете сам.Инъче ако осигурителния номер е ОК и да искате да си тръгнете ви дърпат за току що нахлузената нощница и направо ще я скъсат но няма да ви пуснат. Трябва да сте много ловък да им избягате и често в борбата пижамата се къса :D :D :
182
2
 
15
 
! Отговори
СПОКО преди 11 години
АБЕ ХОРА, след 10 години Вългария става Америка! Здравеопазването ще е частно. Който е влизал знае още от вратата като ти видят осигурителния номер те тръшват на носилката. Ама аз гърлото само... няма ама може да е антракс или птичи грип... пълната програма или ще умреш инъче. Ама аз исках само рецепта за аспиринче. Няма ама. изнудване яко. А в Америка дори аспиринче не продават без рецепта, трябва да идете на лекър не можеш си го купи ей такаИ след още 10 години и пенсионата става Американска
181
0
 
2
 
! Отговори
Топченцето преди 11 години
Що е то лекарски Pinball?
180
5
 
27
 
! Отговори
до 217 преди 11 години
В момента съществува здравен абсурд.Един лекар работи в държавна болница.Работи в частна клиника.Работи в частен кабинет в поликлиника.Дава допълнителни консултации по домовете.Взима хонорари за всякакви участия и подобни....КОЛКО Е МЕСЕЧНИЯТ И ГОДИШЕН ДОХОД НА ТОЗИ ЛЕКАР?И ЗАЩО ЩЕ ТРЯБВА НА ЛЕКАРИТЕ, ПО ЕДИН ОТ ПОКАЗАТЕЛИТЕ: ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ, ДА ИМ СЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ СЛЕД КАТО ДОХОДИТЕ ИМ НАДХВЪРЛЯТ МИНИМУМ 5 000 ЛВ НА МЕСЕЦ?ИЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА, ИЛИ ЗА ЧАСТНИЯТ СЕКТОР!
179
0
 
16
 
! Отговори
? преди 11 години
до 219страни като Франция, Швеция, Норвегия са го решили този проблем но имат социална политика насочена към хората а тук е точно обратното политиката е насочена към 200-300 човека а другите да се спасяват кой както може...
178
0
 
33
 
! Отговори
стига преди 11 години
Всеки ден гледайки плачещите ми баба и дядо, които не могат да си купят лекарствата се сещам за здравната каса. Всеки ден!!!
177
4
 
16
 
! Отговори
? преди 11 години
"Просто трябва да направят цялото здравеопазване частно."колега направят ли това сегашните цени ще ти се струват ниски сектор като здравеопазването задължително трябва да е държавен
176
0
 
42
 
! Отговори
? преди 11 години
и като съм здравно осигурен какво? навсякъде си плащам всичко...
175
7
 
1
 
! Отговори
ЗЗФ преди 11 години
Просто трябва да направят цялото здравеопазване частно.Да създадат здравно-застрахователни фондове с гарантирана минимална годишна доходност.С пълна годишна отчетност и възможност за ползването им в чужбина.Освен това трябва да има възможност за целогодишно изтегляне на нетрупаните средства по индивидуалните партиди.
174
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАП и НЗОК да подгонят и Борисов и Дянков за безработицата.
173
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАТО НЯМАМ РАБОТА НЯМА ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ.АКО СИ ПЛАЩАМ ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ СЪЩО НЯМА ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ.
172
2
 
30
 
! Отговори
az преди 11 години
вчера си плащах тока на ЕОН в мол във Варна,един *** паркира мерцедес s класа пред вратата, после на гишето поиска разсрочване на месечната си сметка от 1000 лв,дали си е платл здравните осигуровки ааа...
171
1
 
8
 
! Отговори
Я се осъзнайте преди 11 години
Той добави, че... с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите...Нямат никакъв срам тези кожодери. Един лекар изкарва на месец минимум 5 000 лв.А те ще им вдигат още държавните заплати. Защо не проверят всеки лекар на колко места работи и какви са им доходите?И след това да им се вдигат държавните заплати!
170
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души"може би български граждани имат предвид ? щото е обществена тайна кое точно малцинство не плаща никога нищо в тая държавазапочнете да наричате нещата с имената им, останалото е вид демагогия, дето нито ще напълни хазната, нито ще стимулира останалите хора да продължат да си плащат за сметка на въпросното малцинство, което си го отглеждате като резервен електорат само
169
1
 
19
 
! Отговори
ПЕНИ преди 11 години
Какво са ощетили бе груьо, те не са ползвали здравни услуги. И кво ще им вземеш жилищата.Не е имало по- некадърно правителство от това.Да си ходите вече, че ни докарахте до просешка тояга!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
168
1
 
11
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
Как ще вземат парите от 5 милиона *** в тази държава?Да си ги търсят ама няма да ги получат!
167
0
 
9
 
! Отговори
Ив преди 11 години
НЯМА да плащам на тази пирамида НЗОК! Елате да си вземете глобата в Долно !
166
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смърт." ВАСИЛ ЛЕВСКИ. На никого не пожелавам смъртта му само припомням за ценностната система на старите Велики българи.