Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
24
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Айде стига държавата се е грижила за мойте старини. Разни мадридски ***, журналисти без стаж и хора, прочели половин Винету през живота си не ща да ме мислят. До сега толкова години съм се грижил сам за себе си и семейството си, а мерси да държавата да ме мисли.
111
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Какви пенсии, какви пет лева"За всеки с грам акъл в главата е ясно, че всички управляващи работят само за своя джоб. И това е без, БЕЗ, изключение от 89 - до сега. И също така на всички трябва да ви е станало ясно, че тая държава няма да я има до 20г (даже май са и много). Просто ще спре да функционира, тъй като плащания които ще трябва да прави - социални + пенсии, ще са много повече от постъпленията. Ама не ги мислите мутрите които са ни управлявали те имат спестени, ние трябва да се спасява
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,,Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система " , ,,да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини" ". Хем няма да подобри състоянието на пенсионната система , хем е доброволна , хем е и задължителна ?! И защо трябва да се въвежда като нищо няма да подобри ?
109
0
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Аз не ща никакви старини, искам да умра млад!!!
108
0
 
23
 
! Отговори
до Оп-са преди 11 години
Много сиправ г-н Оп-са. Аз искам да добавя към Вашите сметки и винетките, ГО, T. Годишен преглед, данък имоти и отпадъци и други държавни такси които ни се налага да плащаме. Така че сметката клони към 80 % от изработените ни пари се връщат в държавата.Ако имах възможност бих си купил земя в някой край на България и ще поканя само свясни хора да си построим селище като частен имот в което няма да стъпи никакъв държавен служител и бирник. Ще търгуваме помежду си колкото може без данъци
107
0
 
21
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Подкрепям напълно изчислението ти, само искам да добавя още няколко неща, които се преразпределят през или чрез държавата или местните власти: винетните стикери, в т.ч. и тези новите за паркирането, всичките добавки в цената на електроенергията: зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи, данъците върху задължителната граждаска отговорност за автомобила и още много, много такси, таксички и други заврънтулки в закончетата, а забравих и данъка за кучето ...
106
0
 
22
 
! Отговори
От 91/Не им вярвам/ преди 11 години
Казах на мама за коментара,който написах и тя ме коригира.Когато баща ми си е направил застраховката "Живот" за 5000 лв/1959 г/,семейството ни е започнало да изплаща и апартамента,в който живеем /95 кв.м., в центъра на София/.По онова време това жилище е струвало 3200 лв.Тоест,застраховката е била за по-голяма сума.Аз си спомням 80-те години и затова неволно ви подведох.Какво излиза?За 3200 лв ние притежаваме апартамент.5000 лв са изплатени за застраховка и за нея сега ни дават ПЕТ СТОТИНКИ!
105
0
 
31
 
! Отговори
plasto преди 11 години
а къде са парите на хората,работили....плащали...много години и не стигнали до пенсия ,аз имам много такива приятели
104
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко в България е от ден до пладне. Осигуровки, застраховки, тинтири минтири. Мине време и ти казват АМА КРИЗА, АМА ТВА АМА ОНОВА. Тоя филм сме го гледали вече, айде у лево.
103
0
 
3
 
! Отговори
gft преди 11 години
от 104 пост, забравил съм едно "не", исках да кажа, "това че не можете да вържете"
102
0
 
26
 
! Отговори
до 101 преди 11 години
То както е тръгнало може и 88г да я направят пенсионната възраст. Аз знам че няма да видя пенсия защото няма да доживея до тогава, а съм едва на 29 - ще бачкаме докато не се споминем на работното място! Жалко но факт, уважавам възрастните хора, но товара вече ми идва в повече и не знам каква глупост да измисля. Някои ще кажат че и семейство и деца искат - аз май ще пропусна, не мога да си го позволя!!!
101
29
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Браво г-н Борисов,мачкайте ***!
100
0
 
20
 
! Отговори
gft преди 11 години
"...въведена доброволна и задължителна застраховка..." дадено нещо е или доброволно или задължително, това е все едно да кажеш, дървено желязо, а за доброволно задължителното здравно осигуряване изопщо не ми се говори.Стига с тези данъци, само нови данъци се въвеждат, това че можете да вържете бюджета иначе, стана ясно.искаме лични осигурителни и здравни сметки, стига с този комунизъм, а забравих че така както е в момента по - лесно се краде де.. и за това скоро няма да се промнят нешата.
99
1
 
26
 
! Отговори
и аз преди 11 години
Как да направят лична пенсионоосигурителна сметка и поимена здравна застраховка,нали това ще им одреже пътя до тези пари.Няма да могат да се пълнят партиини каси,да се хранят и издаржат ***,депутати и всякви дебесерци на държавна сметка.
98
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пенсионната възраст трябва да се вдигне на 80 г., за да не може българите да вземат пенсия и да има повече помощи за ромите.
97
2
 
35
 
! Отговори
Granatomet преди 11 години
И ти си чорбаджийско ухо! И ти лижеш еминиите на онези хайдутяги! Какво мислите вий, все тъй ли ще върви? Е-хе! свърши се то! Ще доде видовден, ще видим кой кум, кой сват. Ний да работим, ний да се бием на фронта, ний да плащаме каза Нейчо. Все ний. А онез, дето имат по на десет ката къщи, тях никой ги не закача. Те само по бани и по курорти ходят каза Йови. Какво искате от тоз народ вий бе? разгорещи се още повече Велко. Какво току му пращате бирници, какво има, какво му е остало? Аз съм пиян, аз нищо не разбирам оправдаваше се дядо Минко. Чакай, чакай! обади се Динката. То малко остана, малко ще потраем. Че като грабнем брадвите!...
96
1
 
25
 
! Отговори
мишонка преди 11 години
явно не им стигат парите и се чудят от къде още да изцоцат.Не стига че по никакъв начин не се стимулира малкия и среден бизнес,но се и продължава да се натоварва финансово,докато големите фирми и корпорации се облагодеталстват.
95
1
 
24
 
! Отговори
до Оп-са преди 11 години
не са 50% повече са недей забравя и акцизните стоки например цигари алкохол гориватам държавата *** яко
94
1
 
22
 
! Отговори
T-Z преди 11 години
"...доброволна и задължителна застраховка..." - Това звучи много тъпо!
93
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
da ni e jiva i zdrava porednata partenka i piramida,to kradci xora kvo drugo da izmislqt