Осиновяването - труден процес за българи, но не и за чужденци

Трябва промяна на нагласите, смята Милена Първанова
Обновена: 15 авг 2012 08:35 | 15 авг 2012 08:35, Петя Славова
49
Осиновяването - труден процес за българи, но не и за чужденци
Снимка: Булфото

 287 съгласия са дадени миналата година от министъра на правосъдието за международни осиновявания.

Това каза Милена Първанова - директор на дирекция "Международни осиновявания" към Министерството на правосъдието пред БТА.

Справка на ведомството сочи, че през 2011 г. са осиновени повече от 300 деца  Най-много малчугани са осиновени от италиански граждани и след процедурата са заминали да живеят с новите си родители. Изоставените деца или сираците намират най-много осиновители в САЩ, Германия и Франция. В много от случаите обаче, осиновяващите родители имат изисквания за пола, възрастта и външния вид на детето. Някои дори посочват предпочитания за цвят на косата и на очите, допълни Първанова.

Макар да не е много лицеприятно да се посочват характеристики на дете, все пак осиновителите имат това право, защото се търси някакъв вид съгласие. Когато става дума и за етическия произход на детето също е важно да се посочат характеристики, ако новите родители изискват това, уточни експертът.

Основно изискване на осиновителите е възрастта на детето. Понякога се прави преценка от социалните работници дете на каква възраст е подходящо да бъде осиновено от конкретно семейство. Целта е правилна преценка за отговорностите, които осиновяващото семейство може да носи за детето, каза още  Милена Първанова. Другият въпрос, който се разисква, особено при едно международно осиновяване е и произходът на биологичните родители на детето.

В България все още осиновяването е процес, който не се възприема от обществото по начин, по който това става в други страни. В чужбина този процес е открит и дори се празнува. Всичко е въпрос на промяна на нагласите на обществото, твърди Милена Първанова. По думите й консервативното възприемане на процеса може да бъде преодоляно с помощта на специалистите още докато семейството чака дете, което да осинови.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
33
 
! Отговори
погнусен! преди 11 години
До ЗапомнетеБраво! Прехвалената българска "доброта" в действие!
36
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам време да чета коментарите. Мога да кажа само едно: Журналистите могат да включват колкото си искат хапливи забележки в статиите си на тази тема, но с това няма да накарат български семейства да осиновяват ***!Всяка наглост трябва да има граници!!!
35
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако отношението на българите към осиновяването се основава на народопсихологията, то пълните с изоставени деца домове се основава на безхаберието и наглостта на държавата. Ако държавата криминализира изоставянето на деца /освен по много основателна причина/, няма да има толкова осъдени души. И каквото и да си говорим, основен дял в изоставянето имат ***.
34
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,я да те питам нещо КОЛКО ДУШИ СРЕДНО СЪСТАВЛЯВА ЕДНО НЕКА ДА Е МАРОКАНСКО СЕМЕЙСТВО,КОЛКО ЕДНО БЪЛГАРСКО,АМА КОЛКО И ЕДНО ТУРСКО И КОЛКО ОТ ЖЕНИТЕ В ТУРЦИЯ РАБОТЯТ,КОЛКО ИМАТ СОБСТВЕН ДОМ,НА КОЛКО ИМ ПРАЩАТ ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНА ХРАНА РОДНИНИТЕ И ИМ ОБЛЕКЧАВАТ БЮДЖЕТА,ТЕЗИ НЕЩА ЗАЩО НЕ ГИ СМЕТНЕШ И КАК УСПЯ В СТАТИЯ ЗА ДЕЦА ДА НАМЕСИЩ ЗАПЛАТИ ,ЗАЩО НИКОГА НЕ ГИ КАЗВАТЕ ТЕЗИ НЕЩА,А??САМО 25-30% ОТ ТУРКИНИТЕ РАБОТЯТ..или другите са много богати а?!НАГЛО КО..ЛЕ!Само провокираш омраза...
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,как не ти омръзна под всяка статия за България и нещо свързано с нея да я плюеш БРЕ,как не ти омръзна,нали и ти си продукт произведен в България-КАКВО ТИ Е???Благодарение на тоя факт можеш да работиш в "хубави"държави,да живееш и да пътуваш навсякъде,ако не ти харесва взимай турски паспорт,хвърли българския и виси като *** пред посолствата НАГЛЕЦ!!!МОЕТО ДЕТЕ И НЕГОВИТЕ ПРИЯТЕЛИ,ДЕЦАТА НА МОИТЕ БЛИЗКИ,ПРИЯТЕЛИ,СЪСЕДИ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ ПРЕДСТАВИ СИ!!!ТИ СЕ ГРИЖИ ЗА АНАДОЛСКИТЕ ЧОДЖУКЛАР!
32
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
догодина нека са 10х287,да са им живи и здрави ,тук *** няма кой да осинови
31
0
 
36
 
! Отговори
blackseapearl преди 11 години
Поправка "да нямаш" да се чете "да нямат". И допълнение към тази ситуация много е слабо влиянието на тези агенции. Наистина многото пари стимулират чуждите осиновявания, но не решават проблема с домовете, защото както писах повечето деца там не са истински сираци. А и това, че тези международни осиновявания са станали повече не означава нищо добро, ако сумите са такива, защото когато плащаш солидно за нещо ти очакваш "възвращаемост". Така че, дано има сериозен контрол след осиновяването.
30
0
 
40
 
! Отговори
blackseapearl преди 11 години
Темата е много сериозна и наистина нещата не са толкова прости.Според мен за българите като цяло, да нямаш възможност да имаш собствено дете се счита за житейски провал. Така че, когато осиновява той се стреми да запази това в тайна. Пак същите причини карат българите-осиновители да искат дете с близки до техните черти и по-възможност бебета. Това е факт. Именно поради тези фактори, както и защото много малко от децата в домовете са наистина "сираци", осиновяванията са въобще малко.
29
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля така. Повечето деца са неблагодарни, особено докато минат пуберитета. Само че като си е твое, се питаш "къде сбърках", а като е осиновено си имаш готово обяснение.
28
0
 
36
 
! Отговори
29 до 31 преди 11 години
Не се правя на 5 без 10,аз в своята практика нямам такъв случай да се осигурят изкуствено 3 отказа и детето да се даде на чужденци.Работя с осиновители от България и чужбина вече повече от 10 години. Относно това какво плаща чуждия гражданин като такса на посредническата агенция не мога да кажа, не съм запознат.
27
3
 
49
 
! Отговори
САРКОЗИ преди 11 години
ФРАНЦИЯ ВЕДНАГА ДА ОСИНОВИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ *** *** *** ПОЛУ ЧОВЕЦИ
26
0
 
45
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
до 29-че и чужденците искат да осиновят бяло дете-и то бебе, и то момче. А има начин да осигури три отказа от български семейства-какво се правиш на пет без десет. И тъй като белите деца са малко-съответно за бяло дете таксата искана от посредникът агенцията по осиновяване е петцифрена в евро. Осиновяването се превърна точно в бизнес-след налагането на *** агенции!
25
2
 
42
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Много от изказващите се тук са неподготвени по темата.За осиновяване от чужденци се предлагат деца,които са отказани от 3 БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА.Чак тогава тези деца попадат в регистъра за международно осиновяване.Българските семейства искат да осиновят бяло дете със сини очи, руса коса и по възможност бебе,да не е от смесен произход,т.е от български произход. 90% от децата в домовете са от ромски произход, и за тях обикновено се намират осиновители от Италия,германия,САЩ,Франция,Холандия,Швеция.
24
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 26-напротив чужденците искат бяло дете-и има законен начин да го получат-именно с три отказа от бяло дете от бг семейства-вероятно надлежно стимулирани-което е и недоказуемо ! Ти да не падаш от марс. Белите бебета-момченца са най-търсени за осиновяване-и агенциите искат съответно по висока такса-а три отказа от български семейства познай как се получават-доста лица има по цялата верига-посредници, отказали се семейства и тн. И е законно-защото агенциите-посредници са задължителни
23
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може и да могат може и да не могат.Е ЕС 10000 евро може да извади всеки алкохолик на социална помощ.Така че тва дали има 10 бона не е критерии- там всички имат по толкова пари..
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ако погледнете в интернет агенциите по осиновяване какви сърцераздерателни имена имат-надежда, слънце , обич, дар и тн. А щяхме да им повярваме в добрите намерения , ако не беше таксата от 8000 евро от чужденците-осиновители. Да тези агенции са надежда , слънце и дар-но не за децата, а за лицата прибиращи парите за осиновяване -и всичко е законно-законът ги прави задължителни тези паразитни агенции. Осиновяването стана източник на доходи за посредниците-и то много серизни доходи
21
0
 
40
 
! Отговори
! преди 11 години
Преди време имаше правило, което не знам да са отменили. Значи на чужденци дават дете, което е получило 3 отказа от български осиновители. Защото българите искат бяло дете, а чужденците нямат такива изисквания. Много често вземат и болни деца, които там излекуват.
20
19
 
35
 
! Отговори
на гладни въшки преди 11 години
деца не им трябват !!! Много правилно правят ,че първо дават на чужденци !!! Щом дават хората по 8-10000 евро за дете ,значи могат да му осигурят бъдеще !!! Вие пари за тоалетна хартия нямате , а и претенции имате ,защо не ви давали деца ! Ами платете поне 5000 евро ,покажете ,че сте финансово обезпечени !!!
19
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
таксата от агенциите е 8000 евро, и нараства ако бебето е момченце, и нараства още повече ако бебето е момче с бял цвят на кожата. И после се чудите,,защо на българи не ми дават да осиновят дете . Тъпотията да има задължителен посредник-явно не е тъпотия-а нарочно е направено заради парите. Осиновяването е наистина бизнес за агенциите по осиновяване. Апропо-редно е да има данъчна проверка-дали дават касова бележка!!!!! Или плащанията са кешови-без документ?
18
6
 
41
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
От коментарите ви разбирам /т.е. аз отдавна го знам де /,че българите са сташно големи егоисти и мислят само за себе си !!! Абе не виждате ли мизерията в страната си ?! Дори вчера ви писаха тук в сайта ,че в африканската държава Мароко минималната заплата е 240 евро /480 лв/ ! И въпреки всичко с най-голяма наглост настоявате тези дечица да останат в Бг.! Абе как може да мислите злото на тези невинни детски душици ?! Вие сте ... ади да не пиша повече ,че ще ме изтриете !