НАП откри над 20 млн. лева "забравени" данъци от продажби в интернет

Данъчната ставка е 15%
18 май 2024 08:20, Стела Стоянова
125
НАП откри над 20 млн. лева "забравени" данъци от продажби в интернет
Снимка БГНЕС, архив

С увеличаване на обемите на продажбите в интернет НАП засилва контрола спрямо лицата, които печелят от тази търговия, но пропускат да декларират доходите си от нея.

През 2023 г. приходната агенция е провела 989 ревизии и 1953 проверки на тази икономическа дейност.  В резултат на приключилите през годината 842 ревизии са разкрити допълнително данъчни и осигурителни задължения за над 22 618 млн. лева. Други 4.5 млн. лв. са платени доброволно с корекции в данъчните декларации вследствие на проверките.

Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година, пише "Сега".

Информация кой какви доходи от продажби в интернет е реализирал приходната агенция получава от куриерските фирми на базата на изпратени пощенски пратки с наложен платеж. Именно тези суми НАП посочва в предварително попълнените данъчни декларации, достъп до които имат само данъкоплатците с ПИК. Ако става въпрос за продажба на лично имущество и вещи, закупени за лично ползване, то получените доходи са необлагаеми и трябва да бъдат изтрити от електронния данъчен формуляр.

При миналогодишната данъчна кампания 9 266 физически лица са потвърдили доходите от продажби в интернет в предварително попълнените данъчни декларации. Общата сума на декларираната данъчна основа е в размер на 27.763 млн. лв., а размерът на данъка - 3.667 млн. лв.

Приходната агенция е провела три телефонни кампании през 2023 г.,  като е прозвънила лицата, за които разполага с информация, че са извършвали търговска дейност в интернет, но реализираните доходи не са декларирани. В резултат на това 2 064 граждани са подали нови или коригиращи декларации, като обявили облагаем доход за малко над 18  млн. лв., а дължимият данък е 1.6 млн. лв. На тези, които не са се отзовали на поканата да подадат доброволно данъчни декларации, са възложени контролни производства.

Ако продавате стоки или услуги в интернет, трябва да знаете, че от гледна точка на данъчното законодателство, тази търговия не се различава съществено от това да продавате в стандартен магазин, посочват от НАП.

Данъкът върху доходите на физически лица от продажби в интернет е със ставка 15%, когато те действат като търговци - системно купуват стоки с цел да ги препродават. Начинът на облагане е като при едноличните търговци - не се облагат доходите от продажбата, а реализираната печалба. Освен това преди да се начисли налогът, тези търговци трябва да приспадат осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Срокът за деклариране и окончателно плащане на данъка е до 30 юни на следващата година.

В останалите случаи данъкът е 10% върху общата годишна данъчна основа и за внасянето му е до 30 април на следващата година, когато се и декларират в Приложение 3 за доходи от друга стопанска дейност в данъчната декларация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
15% данък върху оборота,не върху печалбата. Мой познат си подаде даначна декларация и като му начислиха 15% на пратките,се оказа,че цяла година е работил за държавата.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавните и пенсионнните хрантутници сте проклятието на България.Паpaзитни хрантутници, незалужаващи и 1 стотинка.Армия от kанибали източващи всички социални системи. 370 000 реално работещи, отрудени хора хранят и издържат това блато- септиична яма с милиони държавно пенсионни хрантутници и плужецци
87
1
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 1 седмица
До Libre comme air,нещо си се объркал,няма такова животно българин плащаш данъци,нямаш никакв идея колко са данъците в другите страни,но сте толкова нагли,че на жълтите стотинки дето ви искат за данък,но вие укривате,казвате данък
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как така СЕ ПЛАЩА ОТНОВО ДДС НА СТОКА КОЯТО Е ОБМИНЕТА НА ВНОСТ, А СЕ ПРОДАВА ВТОРА УПОТРЕБА!!
85
0
 
8
 
! Отговори
За съжаление преди 1 седмица
До Libre comme airЗа съжаление не си прав. В Англия те убиват с данъци още преди да си си взел заплататаСлед това с общински такси, че си под наеми т.н.
84
5
 
13
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
България е идиотска данъчна държава!!В нормалните държави на Запад се оставят средства на хората за да водят приличен живот и да нямат притеснения за храна и други битови разходи!!!А на цг.бирниците им е разрешено всичко!!!
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В статията има неточна информация. 22 618 млн.лева, в същност са 22.618 млрд. лева. Авторът на статията не си дава сметка, когато изписва цифри с послващо буквено пояснение на съкратеното им изписване.
82
13
 
34
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
През смяната година имам около 20-тина бона оборот от интернет продажби. Разбира се Не съм платил и една стотинка данък, няма и да платя на тая кръдлива държава. Помощи за ***, бежанци, бонуси за държавната администрация и прочие ***. Лепна ми се някакъв данъчен инспектор, почна да звъни, съобщения,пусна ми и данъчна проверка. Значи за някакви два бона данък дето няма и да ги вземе той отдели една камара време да ме тормози вместо да се хване с някоя тлъста та фирма. НАП да го духат!
81
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Още като видях в Германия в спокоен град първите инспектори да обикалят паркинги ( никога не бяхме виждали) казах ясно е положението.....от тогава мина много време. Натрупах доста стаж в много неща без да ме питат и без да искам.... Дипломите не струват без стаж в различни екшъни хвърлен сам сред вълци глутници кръвожадни вълци....
80
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Няма да се плашите. Навсякъде мафия роми и мигранти и политици изядоха мастрафа. Тъкмо се усмихнеш и шамар. Отново в киреча. Толкова си могат като им дадеш поле за изява. От дявол ангел не става. Това е положението световни фалити. Тежки фалити и банкрути. Когато цирка свърши ще видим точно къде се концентрират парите като резерв и ще блесне кой дърпа конците и с какъв умствен капацитет е. Това е. Световно ще си гладуваме отново. Като печелят не знаят какво губят...
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой има ли представа при какъв оборот проверяват и звънкат с поздрави по телефона?Преди 2 години беше 5000 лв. прага.
78
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скубат хорицата които се опитват да изкарат някой лев, а свръх богатите не ги пипат за данъци. Даже Спецпв си преписа фирмата на ром, за да спести 2 милиона и Господ знае какви още ги е вършил.
77
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ще ги облагат, защото системно някои продават и трупат печалби,то е все едно имаш он лайн магазин
76
2
 
22
 
! Отговори
Няма що преди 2 седмици
Да , кой ще откри милиардите печалби от търговия с оръжие и недвижими имоти. НИКОЙ . Така е по лесно
75
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За продажба на лични вещи не се дължат никакви данъци, само който е търговец и го прави с цел печалба, тия от НАП ДГД!
74
19
 
12
 
! Отговори
До анонимен преди 2 седмици
Когато си купиш нещо то наистина става твоя вещ.Ако я продадеш еднократно - няма облагане.Ако обаче продаваш системно - тоест имаш 2-3 продажби на месец- е тогава е ясно че развиваш търговска дейност.Разбираш ли? За данъчните е важно честотата на продажбите-лични вещи се продават един път годишно или еднократно.Това е разликата според данъчните.
73
9
 
5
 
! Отговори
до гошу 76 преди 2 седмици
Гошееее, ей сега ще си оставя почивката и хубавия живот да идвам да възставам с тебе срещу пощаджиите. Бачкай ве, Гоше. Ползвай си главата не само да ядеш през нея.
72
7
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Държавата освен да взима ,нищо друго не прави .Прибира данъци и не мърда пръст да подобри нешата.Рано или късно заспалия народ ще се събуди и тогава майка им жална на всички кръндели
71
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никви пари на тас даржава!
70
6
 
1
 
! Отговори
М.С. Драгака преди 2 седмици
До 53 - Не уеее! Оротив чалгата съм. Наскоро имаше една катасрофа с едни *** ... Кой мислош им източи спирачната, докато бяха в чалготеката? Еххехехехехехехехехе