Джипита фалират заради големия брой неосигурени

От 1200 пациенти много лични лекари останали с 600
24 авг 2012 07:10,
182
Джипита фалират заради големия брой неосигурени
Снимка: Impact Press Group

Джипита фалират вече и в големите градове заради растящия брой неосигурени пациенти.

Лични лекари, които са имали по 1000-1200 пациенти, остават с 600, заради увеличаващия се брой хора, на чието име не се внасят вноски за здраве. "Феноменът се задълбочава и не се наблюдава само в отдалечени населени места, а дори в области като Монтана и Пловдив", съобщи вчера пред "Труд" д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Специалистът обясни, че практика с под 1000 обслужвани пациенти е нерентабилна и семейните доктори нямат друг избор, освен да затворят кабинета.

"Това е нов и сериозен проблем. Както има скрита безработица, тук се сблъскваме със скрити нерентабилни практики, за които никой не говори и никой не иска нищо да направи", заяви д-р Киров.

Закъсалите негови колеги пишели писма на сдружението, за да го информират за тежката ситуация. Според НСОПЛБ изходът е един - най-накрая да се реши проблемът с неосигурените, защото не е възможно 2 млн. българи да са социално слаби и затова да не плащат здравните вноски. Според фамилните доктори трябва да се посочи кои наистина са бедни, та работещите да осигуряват и тях. "Всички останали обаче задължително да се издължават", настояват джипитата.

Относно таксата за преглед, която остана 2.90 лв. Киров коментира: "Ние няма да забогатеем с прословутите 20 ст, нито пък пациентите ще натрупат огромни разходи" и допълни: "Ние питаме: защо беше направена промяната, какви са целите й, какви са очакваните резултати, какви са ползите и минусите за изпълнителите на медицинска помощ и за болните?"

Записването в университет и първоначалното започване на работа да стават само срещу бележка, че са ни направени задължителните имунизации и реимунизации. За такова изменение в Закона за здравето ще настоява Киров, съобщава „Монитор”.

Освен това глобите за пропуснат профилактичен преглед ще се увеличат двойно. За отказ да се явиш при джипито или да дадеш кръв за пълна кръвна картина санкцията ще скочи от 50 на 100 лв. Това ще залегне като мярка в бъдещия
закон за правата и задълженията на пациента, който обсъждат депутатите от здравната комисия в парламента, експерти и юристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: личен лекарджипита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
11
 
! Отговори
ДО 89 преди 11 години
НЕ ЗНАМ ЗА КЪДЕ ГОВОРИШ, НО В ЮКЕЙ ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА Е 50 ПАУНДА И ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА, БЕЗПЛАТНО ГИПСИРАНЕ, АКО СЕ СЛУЧИ, БЕЗПЛАТНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, А ЗАПЛАТАТА МИ Е 2400 ПАУНДА- САМ СИ СМЕТНИ ПРОПОРЦИОНАЛНО КОЛКО ОТ ЗАПЛАТАТА МИ.
86
3
 
8
 
! Отговори
До докторчето преди 11 години
Нали доказаха, че всички ваксини съдържат живак и убиват много хора в последствие?!?!99% от всички починали новородени е следствие на ваксини?!Щом някой плаши хората и ги задължава да се ваксинират, а е доказал, че не го интересуват - това не е ли геноцид?!??!НЕ МЕ Е ЯД, ЧЕ МЕ ЛЪЖАТ... ЯД МЕ Е, ЧЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ИМ ВЯРВАМ!!!
85
1
 
9
 
! Отговори
До мен си? преди 11 години
Задавам си въпрос?Като лекар ако изпиша определените от (вие се сетете от кой?) лекарства и човека умре - закона ме пази! Ако видя, че тези лекарства ще убият човека и му изпиша други - закона не ме пази!Дали ни превръщат в убийци?
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да съм солидарен с човек на 42 г. с 10г.трудов стаж и завършена гимназия, който не искал да става цитирам " обикновен бачкатор " , а заплата от 400 лв. му се струва прекалено малка и унизителна ?! В интерес на истината родителите му които са пенсионери на по около 75 г. му внасят всеки месец здравните осигуровки,баща му поработва от време на време , а тоя търтей си купува и пуши цигари, а не рядко и по някое патронче евтина водка ?! Ако някой може да е солидарен с такива,аз не мога !
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РеформаторНе може ли всеки да си има здравна карта-----Като си тръгнал да правиш реформите давай по-така.А не може ли лекарите да си плащат 100% от обучението и в резултат за завършат образованието си с един борч от 500К-750К.В резултат годишните им заплати не трябва да падат под 300К, а твоята медицинска месечна осигуровка би трябвало да бъде около 400 лева (при положение, че нямаш семейство).ПП Моля, те не пиши за неща, които не си видял.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама те и без това нямат направления и не могат да обслужват над 1000 пациента!
81
1
 
4
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
V stranite s takiva solidarni systemi horata imat visok moral i ne zloupotrebqvat taka kakto e v Bulgaria. Tova imah predvid. Po-silniq i moje6tiq pomaga na po-slbiq. Vapros na moral.
80
0
 
14
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
НЕ МЕ Е ЯД ЧЕ УПРАВНИЦИТЕ ТАКОВАТ ЦЕЛИЯ НАРОД, АМА МЕ Е ЯД ЧЕ И МЕН ТАКОВАТ ПОКРАЙ ЦЕЛИЯ НАРОД ПРОТИВ ВОЛЯТА МИДЕМЕК МЕ ИЗНАСИЛВАТ.И Я СЪМ РЕШИЛА ДА ГИ СЪДИМ НА ИЗБОРИТЕ КАТО НЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ. Е НЕ ЧЕ ПРЕДИ СЪМ ГЛАСУВАЛА ЗА ТЯХ.
79
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До @@@@Не мога и не желая да съм солидарен с вечните соцслаби,безработни,многодетни тарикати, а в 90% от случаите това са гнусните *** ! Мога и съм солдарен с хора , които поради обективни причини не могат да упражняват труд !
78
0
 
32
 
! Отговори
Аз НЕ ПЛАЩАМ ! преди 11 години
Съзнателен избор да не плащам здравни осигуровки !Близо 20 г. се осигурявах на пълна заплата и въпреки това, доплащанията за медицинско обслужване са огромни...или няма направления, или няма часове за специалистите и трябва да чакаш със седмици, а ако си платиш 50 лв те приемат веднага...Сега в момента не работя и нямам доходи, защо да плащам за нещо което не получавам ?!
77
0
 
19
 
! Отговори
дамн преди 11 години
някой замислял ли се е, как здравно осигурено лице с направен първоначален избор на семеен лекар, може да се откаже ИЗОБЩО от семеен лекар? НЕ може. Защо ли?
76
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен,че джипитата са излишно звено в здравеопазването,лично на мен ми се струва ,че по-голяма част от тях са откровено казано живи некъдърници ! При един преглед освен да ти премерят кръвното , да ти прегледат гърлото , да ти видят пулса ,да ти сложат инжекция , да напишат болничен,направление или рецепта / за лекарства ,които са скъпи , но почти винагинеефективни / друго май не вършат ! Все неща , които може да направи и всяка мед.сестра , а и самите пациенти ! Да отиват в болниците !
75
3
 
5
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
Zdravnite systemi sa solidarni, kogato horata sa solidarni,
74
1
 
16
 
! Отговори
Парадоксия преди 11 години
БГ е страна, където безработен трябва да плаща ЗО така, че все едно работи за 420 лв! Никой обаче не го пита как и от къде ще ги вземе?
73
2
 
8
 
! Отговори
Ваксини? преди 11 години
Нали доказаха, че всички ваксини съдържат живак и убиват много хора в последствие?!?!99% от всички починали новородени е следствие на ваксини?!Щом някой плаши хората и ги задължава да се ваксинират, а е доказал, че не го интересуват - това не е ли геноцид?!??!НЕ МЕ Е ЯД, ЧЕ МЕ ЛЪЖАТ... ЯД МЕ Е, ЧЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ИМ ВЯРВАМ!!!
72
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Системата трябва да се смени незабавно ! Стига с тази криворазбрана солидарност,към *** мързеливи *** и търтей , които живеят на нашия гръб! Така,както се множат ,като *** след 20г.ще свършат и солидарните ! Не искам да работя,за да ги лекуват с моите пари,не искам да ги храня и издържам,не искам с моите пари да си купуват,цигари и ракия,а след това като се напият,да ме окрадат,ограбят или убият ! Докога ще търпим тази гавра с нас ?!
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не било възможно 2млн да са соц. слаби ли при положение ,че безработицата е 50% (или казано незаетите които не са регистрирани в бюрата по труда)
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И АЗ СЕ ЧУДЯ СЪЩОТО, КАКТО И ЗАЩО ТЕЗИ ПРАВОЗАЩИТНИЦИ СПЯТ ПО ВЪПРОСА СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПОЛУЧАВАНЕ НА ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ- ЗАПЛАТИ, СОЦИАЛНИ И ПЕНСИИ НА КАРТА, КОЕТО ПЪЛНИ ГУШИТЕ САМО НА БАНКИТЕ ????????????
69
0
 
14
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
за съжаление полицаите и всички държавни и административни служители плащат НАСИЛА ИМ ГИ УДЪРЖАТ, чудя се защо досега всички правозащитни организации не са осъдили държавата- здравното осигуряване е право , а не задължение ! По конституция !
68
1
 
13
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
Я ДА НЕ ЛЪЖАТ ТИЯ НАГЛЕЦИ ДЖИПИТАТА. Я ДА СИ КАЖАТ ОТ ОСИГУРЕНИ ИЛИ НЕОСИГУРЕНИ КОЛКО ПРИБИРАТ НА МЕСЕЦ.КОГАТО АЗ СЪМ БИЛА НЕОСИГУРЕНА И СЪМ ХОДИЛА НА ДОКТОР СЪМ СИ ПЛАЩАЛА. А КОГАТО ВЪРНАХА ЗА 3 ГОДИНИ НАЗАД ДА НЯМАШ ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ИМ ПЛАТИХ ОЩЕ ВЕДНЪЖ, САМО ЧЕ ЕДИНИЯ ПЪТ ПРИ ДЖИПИТО А ПОСЛЕ НА ЗДРАНАТА КАСА. Е КАК ОНАЯ *** НЕШЕВА НЯМА ДА СИ ВЗИМА БОНУСИ? ИЛИ ВИЕ ВЕЧЕ Я ЗАБРАВИХТЕ?