Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител

Тя не е привърженик на подмяна на какъвто и да е паметник
Обновена: 7 сеп 2012 19:45 | 7 сеп 2012 19:45, Елка Василева
318
Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител
Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Още по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Аднан Лидиянов преди 11 години
...Продължениена българската държавност. Отново ще ви се натрапя с писаните от мен думи в предговора на книгата "Българио, родино моя": "Докато на някои не им стига родината да бъде употребена за личните им цели, на патриотите не им стига живота, за да изпълнят осъзнатия си дълг към родината. ... Българийо, мое наследство, разграничи ме от тези, които те разделят, разграбват, за да натрупат лично богатство или от тези, които обсебени от властта, жертват теб, за да са на върха на вълната."
195
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Аднан Лидиянов преди 11 години
Машината за изобретения на всякакви заместители на това, от което се нуждаем, и като народ, и като държава, за да излезем от блатото, в което същите политици ни бутнаха, явно няма да спре. С повдигането на такъв въпрос не мога да разбера защо е, освен поредното генериране на измислен проблем, за да отклонят погледа на народа към мизерните икономически условия, в които живе и задълбочаване на разделението, което обещава по-трайна импотентност, за да продължат ограбването и ликвидирането на българ
194
0
 
1
 
! Отговори
точен пичш преди 11 години
Паметниците изобразяващи нещо са вредни за хората,тук влючвам плакати и банери.Суетни художници правят суетни образи защото са забравили,че трябва да се трудят много.
193
0
 
2
 
! Отговори
zugi преди 11 години
тия май нямат друга работа - паметник ще местят - та нали това пари струва - питам аз от къде тоя излишък - все няма , няма а за разни такива глупости се намират.
192
1
 
7
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Народното събрание не му е работата да се занимава с паметници, когато България е поробена и то мълчи. Не може да се обади? Тогава не е народно, а окупационно.
191
2
 
5
 
! Отговори
Депутатски срам преди 11 години
Българските депутати се срамуват , че насреща ги гледа паметник на човек , направил много за България . А какво са направили те ?
190
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И да добавя , майка ми е рускиня и жена ми също, да живеете братушки.
189
1
 
4
 
! Отговори
до 278 преди 11 години
Що пък трябва да обичам или мразя цяла държава?! Това да не ми е любовник или свекърва?!Не знаех за този код. Не отричам нездравите интереси на руската политика към България. Но те не прави турските интереси по-добронамерени към българите в България.Не знаех, че руснаците строят джамии на всяка крачка и надуват децибелите от минаретата. Не знаех, че руснаци говорят на турски в смесените райони и се дръвчат на хора, които говорят на български. Ще се окаже, че руснаците са се запретнали да създават турско малцинство и са си направили етническа партия, защитаваща правата и свободите на филанкешията. Сега същите руснаци искат да провеждат предизборна кампания на турски. Ти свеждаш въпроса до избор, кой да владее България Русия или Турция. Че и се фокусираш на чувства като любов и омраза! ))))
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мнение на една бивша комунистическа партийна секретарка .Пред българското народно събрание трябва да има паметник на БЪЛГАРИН !
187
0
 
6
 
! Отговори
перо преди 11 години
До всички ,писали ми минус.Кратка нформация за тях. След Първата световна война, идва международна комисия на съглашението за да маркира новата граница между България и Сърбия.Видин е влизал в претенциите на Сърбия. Когата комисията вижда паметникът на умиращият бългаски войник в Българо-дръбската война, която както е известно , ние сме победители, френският представител ,казвал:В град , който има такъв паметник , никога не може да го дадем на Сърбия.Автор склуптора Анд.Николов, гр. Види
186
2
 
3
 
! Отговори
кунг-фу паяк преди 11 години
Около народното събрание има достатъчно място за цяла армия паметници, може да сложат там всички български владетели от Аспарух насам... но на депутата от сините всичко, свързано с Русия му е като трън в зад..ка.
185
2
 
3
 
! Отговори
Проект на СССР преди 11 години
Всеки българин трябва да бъде плашен с Турция, за да обича Русия. Код:386/1993г.
184
1
 
3
 
! Отговори
до 272 преди 11 години
Глупости! Турция е република. Не може да има поданици (верни или неверни). Имат граждани, а някои от тях имат по две гражданства. Вероятно Турция защитава своите граждани.Но аз имам само едно - българско. Родът ми нищо добро не е видял от Османската или от Турската държава. Нито днес тя ми помага с нещо. Невъзможно е да разчитам на нейната помощ. Не-въз-мож-но-е!Престанете с тази турска пропаганда в българските форуми! Прозира, плитко е, недостойно и глупаво е!
183
6
 
3
 
! Отговори
перо преди 11 години
Идеята да се махе пометника на Александър II е ***.Както и да се промени обликът около блюстът на Попа.Паметникът на Съветската армия е доста спорен,не само като признание, но и като творба. Даста е грозничък.И има нещо унизително за нас , да го наричаме и Цар Освободител. Съвесем резонно е да го наричаме по име ,паметник на Цар Александър. Освободите са го наричали руските крепостни след премахване на крепостното право в Русия.
182
0
 
2
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
До ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ...Къде мога да намеря тази книга "ЗАВРЪЩАНЕ ОТ РУСИЯ"? В интернет няма нищо, явно книгата не е удобна за четене от масовия читател.
181
0
 
3
 
! Отговори
Мито преди 11 години
До 267Мислиш, че партиите, които присъстват в НС, провеждат предателска и антибългарска политика заради паметника отсреща? Знае ли човек?! Има символизъм, вибрации, фънг-шуй ...Тогава да преместят сградата на НС от това турско гробище!
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какво се палите,народното събрание скоро затваря, след няколко години щ се използва партийният дом,така че няма никакъв проблем.
179
4
 
6
 
! Отговори
Гб преди 11 години
Паметник трябва да има, но да не е пред Народното събрание. Парламента изразява суверенитета ни, и когато пред него има паметник на чужд владетел, тогава тази независимост изглежда съмнителна
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Темата е за паметник на човек свързан с българската история. Каквито и да са били подбудите му, в резултат на действията на този човек, на европейската карта отново се появява държавата България и определението "български" съществува и до днес. Има дежурни по форумите, които докарват дебатите до избор между Русия и Турция, християнство и мюсюлманство. За да се отклони вниманието от миналото и бъдещето на България!
177
3
 
3
 
! Отговори
До 255 преди 11 години
Турция е на второ място в света с икономическия си растеж от 8,2% през третото тримесечие на тази година, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.През второто тримесечие на годината растежът на страната е бил от 8,8 на сто, а през първото беше ревизиран на 12 на сто, посочва телевизионният канал. През първите девет месеца на 2011 г. икономическият растеж на Турция е бил 9,6 процента, а икономиката е била на стойност 957,3 милиарда турски лири (389,1 милиарда евро).В периода юли-септември най-голям е бил икономическият растеж на Китай - 9,1%. След Турция, която е на второ място, следват Естония (7,9%), Индия (6,9%), Литва (6,6%), Индонезия (6,5%) и Сингапур (6,1%).