Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител

Тя не е привърженик на подмяна на какъвто и да е паметник
Обновена: 7 сеп 2012 19:45 | 7 сеп 2012 19:45, Елка Василева
318
Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител
Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Още по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
2
 
! Отговори
д-р преди 11 години
Скъпи мои пациенти, реших да видя къде сте - а вие пак сте тук. След празниците отново при мен, на 4-ти кимометър. Ще раздаваме буквари, учебници по история и успокоителни.
135
2
 
1
 
! Отговори
istorik преди 11 години
Българите са местен народ на Балканите, и Господ не знае от къде е дошъл Аспарух. А дали изобщо е дошъл от някъде, ромейските извори не описват някакво "идване" от Иран или Сибир.
134
1
 
4
 
! Отговори
луди за връзване преди 11 години
Тъй като има различни предложения за паметник пред Народното събрание, предлагам да се изработят 200 - 300 паметника и да се сменят всяка седмица. Така целокупният Български народ, включително лудите, марсианците, турците, ***... ще бъдат задоволение духовно и лицата на всички ще сияят.
133
7
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"Омразата към русия" е също пропагандно клише от руските мекерета, така те обясняват чудовищното си чуждопоклонничество спрямо въпросната страна. "положителното" отношение към Европа и САЩ се изчерпва също само на думи, ВСИЧКИ ЗНАЕМ какъв русофилски вой се надигна заради една мъничка американска паметна плоча на загиналите тяхни летци през ВСВ. Коня и "цара" на скраб, това е правилното решение за независима България, друг е въпроса че някои просто НЕ ИСКАТ да изчезне руската сянка!
132
1
 
1
 
! Отговори
до 207 преди 11 години
Аз ти казвам как се пише и как е в надписа, а ти си вярвай в квото си искаш, не ми пука от *** съчинители. --Добре че си се подписал накрая, *** съчинителю. Аспарух е бил прабългарин, а те са от групата на иранските народи, ако знаеше поне малко фарси, щеше да знаеш представа как се произнасят думите на този езици. Виждам че си необразован, но поне не се излагай в нета.Чест и почитания!
131
9
 
0
 
! Отговори
обективен преди 11 години
мястото на въпросния "цар освободител" е в русия, а не в България. Да го режат, вместо ремонтират, в никоя балканска страна няма руски паметник в центъра на столицата
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България има няколко паметника на Аспарух. Грозни и нямащи нищо общо с историята.
129
0
 
2
 
! Отговори
mimi преди 11 години
triabva da si uvajavame istoriata .pametnika da ne se maxa
128
1
 
2
 
! Отговори
допълнение към 197 преди 11 години
За съжаление названието на старогръцки не може да се изпише правилно.
127
1
 
1
 
! Отговори
до 181 от проф. Б. преди 11 години
кхан сюбиги няма такава титла-В надписи от IX в. българският владетел Омуртаг, а след него и синът му Маламир, използват титлата KANAΣYBIΓI (известни са KANAΣYBHΓH и още няколко начина за изписване), в превод кан ювиги, кан сюбиги, канас убигикх - сега го пишем и произнасяме или к или х. Древното названия на България е Балкха, Балкхара и означава нависоко, планина, отгоре. Оттам и Балкхан, планина.Прабългарите са от планините на ... , т.е. хора от планините, балканджии.
126
2
 
6
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Мястото на паметника е там и ще си остане а този *** само дига шум за да го показват по медии те и ни а се вързахме за пореден път...........
125
1
 
7
 
! Отговори
Кой е той?! преди 11 години
А кой е Лъчезар Тошев?!
124
2
 
3
 
! Отговори
до 187 преди 11 години
Аз говоря за съвременна Русия, която, честно казано, е едно доста трудно място за живот. В края на 19 век Русия е представлявала прогресивни ценности, особено сравнени с ценностите на Османската Империя. Има и принципен въпрос тук - издигането на един паметник става веднага част от самата история. Това отразява съответния исторически момент, осветлява начина на мислене в този момент. В тази светлина, не бива на става дума за премахването на който и да е паметник. Включително този на Съв. Армия
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се какво му пречи на Тошев,да направи едно по-тлъсто дарение за паметник на хана.Толкова време е депутат,а съм сигурен,че и други ще го подкрепят.Акъл всеки може да дава,но когато въпросът опре до кесията...
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо не оставят само коня.
121
0
 
1
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Тия празни тикви няма какво друго да решават пък и не могат, що да не се позанимават с история и архитектура. Пък и по един собствен паметник да си издигнат.
120
2
 
6
 
! Отговори
връзка преди 11 години
Каква е връзката на Аспарух с последната българска държава само не е ясно. По-скоро ясно е, че е точно нулева. Днешна България е сформирана на базата на християнски ценности, които в историческия момент на Освобождението се представляват от Русия. Това са исторически факти, а моето отношение към съвременна Русия, което е отрицателно, няма нищо общо с историческите факти. Паметник на Аспарух звучи много незряло, и леко намирисва на неофашизъм.
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Хилъри съобщи преди малко,че е облекчен режимът за визи на руснаците,за по-успешен бизнес.Колкото и да лижете нечии ***,никъде не ви искат ,защото не мислите продуктивно,а изопачено исторически.
118
3
 
14
 
! Отговори
... преди 11 години
до 175Ти си голям капацитет. Можеш да влезеш в главата на Васил Левски и да ни разтълкуваш, какво е искал да ни каже. Браво! Молодец! Каквото е искал Васил Левски той го е казал съвсем ясно и ние го видяхме на практика след 1944 г., то е: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби"
117
0
 
16
 
! Отговори
Да, да преди 11 години
Така наречения църковно-славянски език, всъщност е старобългарския от времето когато само ние сме предавали християнството чрез книги. Наричат го църковно-славянски, щото някак не е удобно на империя като Русия да признае, че езикът е нечий друг освен. Пък и на други не им е удобен - сърбите например.