Вдигат заплатите на военните, режат им някои привилегии

С колко повече пари ще взимат става ясно на 28 септември
Обновена: 24 сеп 2012 15:50 | 24 сеп 2012 15:50,
65
Вдигат заплатите на военните, режат им някои привилегии
Аню Ангелов присъства на откриването на новата учебна година във Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров. Снимка: БТА

Министерството на отбраната има възможност да повиши заплатите на военнослужещите с около 3% от свои собствени икономии, обяви във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той допълни, че точният процент ще стане ясен на 28 септември при последната среща във финансовото министерство.

Все пак Ангелов бе категоричен, че трудовите възнаграждения на военните със сигурност ще се повишат. По думите му обаче увеличението на заплатите трябва да покрива инфлацията, за това той ще настоява процентът да бъде по-висок.

Военният министър уточни още, че в бъдеще при пенсионирането на служителите на Министерството на
отбраната може да се има предвид не само стажът им, както е досега, а и възрастта.

"При разговорите във финансовото министерство ще обсъдим и отпадането на две от привилегиите за военнослужещи. Едната е да има пределна възраст, която да е равна на пределната възраст за служба във въоръжените сили в зависимост от званието и тогава да получат право на пенсия.

Това от една страна ще намали натискът върху НОИ за следващата година. От друга страна ще позволи по-дълго кариерно развитие“, подчерта Ангелов.

Ангелов уточни, че идеята е военните да се пенсионират както хората от първа категория труд. Няма да има разлика във възрастта за мъжете и жените, които служат в армията.

Сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери ще се пенсионират на 52 години, майорите и подполковниците - на 54 години, полковниците - на 56 години. Бригадните генерали няма да могат да излизат в пенсия, докато не навършат 58 години, а генералите - 62 години. Заплатите при пенсиониране категорично ще останат, уточни министърът.

По думите му втората точка е отпуската на военните да се изчислява в календарни, а не в работни дни, както е сега. Той обеща, че заплатите на военнослужещите при пенсия ще се запазят, а мотивът за това е, че това не е привилегия, а компенсация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
onyfriii преди 11 години
недей така бе човек.ви колко е наперен нашия човек и какви очи вади само/ама дали са очи или само колкото да му пълнят дупките на главатаааа.... си е отделно/,но иначе има стоика на офицер.по лесно е да го прескочиш от колкото да го заобиколиш.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - Дано даде бог да не ги видиш да работят, защото тогава сигурно ще си умрял
50
1
 
0
 
! Отговори
служещ преди 11 години
До Анонимен....личи си че си от меките китки и си научил някоя и друга псувня,че да не те мислят съвсем за ***, но не можеш да го скриеш......айде вземи си хапчето и стой мирен, тези неща не са за теб прелалено си плитък
49
0
 
3
 
! Отговори
мислещ преди 11 години
за първи път чувам, че годишният платен отпуск е привилегия, а не за възстановяване на силите на работника, за престиран от него труд, ако бях казал, че е привилегия, на професора ми по трудово право, до сега да не съм си взел изпита и да не съм юрист от 9 години :-)
48
0
 
3
 
! Отговори
Баба ти попадия преди 11 години
Гледам варненския поп Кирчо и той там!Блажиш,блажиш дедо попе?!Kво стана с "Линкълна"?
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ейййй, военните, я, направете най после един преврат и по изтребете малко олигарси корумпирани политици още каквато *** се е навъдила та да си отдъхне малко народа. А, и преврати се правят от лейтенанти и капитани, ако е от полковници аз първи ще хвана АКто срещу вас.
46
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 11 години
нормално е да се вдигне и възраста при пенсиониране на военните защото има хора с памперси които са още там....а за младите няма развитие....
45
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
МВР и МО да не се отказват и да не обръщат внимание , кой и какво пише по форумите !Като не искат платена войска , задължителна военна служба !
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Долна МитъпотияДаже и след пенсийка.
43
0
 
1
 
! Отговори
старши лейтенант преди 11 години
До всички колеги:Не си губете времето в този сайт.Мисля че в pan.bg би се получила бо -добра дискусия.Нека най-сетне имаме свой военен форум. Да може и началниците от извора да се информират за мнението на военният човек!
42
0
 
7
 
! Отговори
Долна Митъпотия преди 11 години
Слушайте особено ценни указанияПари ще има за бойните части,когато всичките структури,създадени за да се назна4ават песионирани полковници,та същите тези служби,къде никой не може да каже за какво са,но изсмукват жизнен ресурс,който би требвало да отиде при тези,който нямат вуй4о владика да ги е уредил на служби4ка до пенсия.
41
0
 
15
 
! Отговори
чубурашко преди 11 години
Пази боже бивш военен да е министър на отбраната.*** *** при бай Тошо и продължава при наследника му. Аланколу ти Аню ле се казваш или Тотю? Какво си се загрижил за бюджета на НОИ? Това е танто за кукуригу.Кариерно развитие при постоянни съкращения??? Войниците бягат а сега всеки дет има годините също. А Това е половината командване на армията. Такава чистка и Костов не е правил.Само със Сталин може да си съперничите.Но ГЕРБ какво ги бърка, те военните не са техен електорат по принцип.
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - 49Абе ГОСПОДИНЧО с какво ме издържаш ТИ? С работа по 12 часа, с трудов договор за 4 часа или с декларирана заплата от 290-300лв, а с реална 800-1000лв? Но пък ТИ не си виновен, това е в интерес на големите фирми, а те са на управляващите! Помисли си, ако имаш нещо като СИВО ВЕЩЕСТВО! На баща ти, на село, къщата гори - някой с униформа гаси пожара!!! Кой го издържа?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
extremecentrepoint/?p=7164Много, ама много, много, много Ви моля - прочетете най - внимателно информацията в горния линк и тогава само клатете глави и цъкайте на воля ..........
38
0
 
10
 
! Отговори
старши лейтенант преди 11 години
Въобще не разчитайте че срам или неудобсво са нещо присъщо на настоящишят ни министър.Миналата година когато чух че станага ще се плаща си казах че все пак е някакъв проблясък.Щях да падна- 15 лева за пълно трето ниво по английск!!!Брат ми от смях се разрева и само пита "как не го е било срам вашия да подписва подобна заповед"И сега ще е така- 3%!Повече какво искате?
37
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕТЕТЕ !!!И МЛЪКНЕТЕ НАЙ - НАКРАЯ !!!НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДО ВЕКИ ВЕКОВ ДА ИЗДЪРЖАМ КУЦИТЕ, САКАТИ, ***, НАГЛИ, ОЛИГОФРЕНЯСАЛИ ВОЕННИ .............. БАСТА !
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли да си купиш поне пистолет , а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост , при това прекрасно организирана , силно въоръжена и много добре обучена. Представете си тази въоръжена до зъби държава , от Женева до Давос , от Цюрих до Лугано , територията на която е изровена от тунели , противоатомни убежища , продоволствени военновременни складове , ракетно-артилерийски опорни точки изсечени в гранитните планини, държава в която 80% от къщите на населението са оборудвани с бронирани капаци на прозорците (стоят в мазето а при нужда се монтират). Това е Швейцария.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С генерали политически протежета това ни чака. Къде са те сега? Скрити в миша дупка, да не скършат на БАТ БОЙКО хатъра! Армия, къде е ? Господина, който ни "даде" 13-та заплата миналата година, сега ще ни даде и УВЕЛИЧЕНИЕ с цели 3%. КЪДЕ ЩЕ ГИ ХАРЧА? Моля, не ми ги давайте, дайте ги за командировки на БОЙКО, че току виж пропуснал да открие някой тротоар. Господин министъра на отбаната назначи всички пенсионирани генерали и роднините им, че как се кара само с пенсийка от 700лв. ПЪЛНО ПОРНО!
34
1
 
19
 
! Отговори
Кемаф преди 11 години
3% върху званието минус 10% данък прави средно 22лв увеличение..... че то едно кило кашкавал струва в момента 13лв. Вече се гаврят с нас...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 7май някой не е ходил на училище