Обвинението имами не били направили нищо лошо

У нас нямало специалисти, които да тълкуват религиозни послания
Обновена: 30 сеп 2012 16:27 | 30 сеп 2012 12:09,
217
Обвинението имами не били направили нищо лошо
Заседанията в пазарджик винаги събират хора, които подкрепят имамите. Снимка: БТА

В България липсват експерти, които да разтълкуват посланията на религиозните водачи, заяви народният представител от ДПС  Нигяр Сахлин пред БТА. Изявлението й е по повод делото в Пазарджик срещу 13-те имами, които са обвинени, че са проповядвали радикален ислям.

Пред съда са изправени 13 души, членове на нерегистрираната организация "Ал-Уакф ал-ислями". Тя е клон на едноименната саудитска фондация и е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Тя изрази опасения, че в държавата липсват специалисти в тази област, но се надява съдът да си свърши работата.

Още по темата

Имамите, обвинени в проповядване на религиозна омраза, не са направили нищо нередно, заяви зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед пред bTV.

Той обясни, че не всички от изправените пред съда в Пазарджик по делото за радикалния ислям, са служители на Главното мюфтийство. Това обаче не означавало, че дейността им не се контролира.

Ролята на Главното мюфтийство е да проповядва ислямската религия сред мюсюлманите, така както е посочено в Корана и в традицията на пророка, каза Ведат Ахмед. Най-главната му функция е да изпълнява превантивна роля, като запознава хората в правилно тълкуване на ислямската религия, добави той.

По негови думи главното мюфтийство е подало няколко жалби за нерегламентирана религиозна дейност през последните 7-8 години. Последната е от преди четири месеца, съобщи Ахмед

От своя страна лидерът на ВМРО обясни, че в България се проповядва радикален ислям от около 20 години. По негови думи пред 1992 година службите са екстрадирали първите първите проповедници, които са били чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ситуацията е деликатна и каквото и да се каже, съдържа истина, защото виждаме и мирни и войнствени мюсюлмани, а отношенията ни с тези, които живеят в България е онова, което трябва да пазим, но и да се пазим...
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпрос на ценностна система, навярно за тия, да се режат глави на християни е ''добро'' дело''! Така ги учи оня, на който му правят карикатури!
148
0
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Проблемът е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.Наистина, не съм фен на ВМРО и лично на Каракачанов, но общоизвестен факт е, че след 1989 година, по разбираеми причини - диктатурата падна, се нароиха безброй религиозни секти.Повечето от тях бяха християнски, но имаше и други.Така че не само радикалният ислям е проблем - проблем са всички религиозни секти които нямат разрешение за дейност в България. Та да не би мормоните да са по-безобидни - някои имат по 3-4 жени?
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли смисъл да Ви се обяснява нещо от Исляма, тъй като сте "коне с капаци" и си знаете Вашето (извинете за израза, но си е така). Какво ще ми кажете, че в Турция няма църкви или които изповядват Християнството. ИДЕТЕ и вижте, не ми говорете какво е било преди 100-200-300-400-500 години. Живейте в настоящето, не в миналото.
146
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България всички религии да се проповядват на български език.За да няма недоразбрали.И да търсим сега "експерти" и "специалисти".И имаме бе Ведатчо Ахмедчо не се прей на ударен по тиквата - точно проповедниците тълкуват религията и обясняват какво са изтълкували на верващите...Ако самите верващи си я тълкуваха немаше а има нужда от вас. Не че сея има нужда от вас *** така се казва. Де си учил мойто мунче ? Да не си и ти Калинка ?
145
1
 
2
 
! Отговори
jana viroglavata преди 11 години
Az niamam nishto protiv isliama,dali chovek shte viarva v BYDA,ALLAX,BOG si e negovo lichno pravo....nikoi niama pravo da sadi niakogo i to za religia.Dryg e vaprosa dali na nas ni xaresva ili ne.Slantzeto i to gree nad tzialata zemia no dovolni li sa vsichki?Yvi ne.,na edin my e stydeno,na dryg proxladno,na treti goreshto,dryg ymira ot jega,,,,,,niama ygoda.NE SADI ZA DA NE BADESH SADEN!Pysnete gi,vseki chovek ima glava na ramenete si,i moje da pretzeni koe e pravilno i koe ne e.
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега Корана да си го тълкуват теолозите! А съда тълкува дали нещо е законно или не и двете неща нямат общо!
143
3
 
0
 
! Отговори
* преди 11 години
Оф, оф ! То не само няма кой да тълкува Корана , ами и имената им няма кой да тълкува . Нигяр е женско име .
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Три месеца след атентата на летището и във връзка с този съдебен процес напишете в ютуб заглавието: Волен Сидеров относно атентата на летище Сарафово"!Виждате ли гузните физиономии на депутатите в залата на НС!?
141
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 11 години
Tezi s bradite sa naistina s promiti mozaci i stavat opasni. Imashe sluchai tochno v Pazardjik kogata takiva islqmisti bqha napadnali i bili edin PASTOR ot evangelska carkva, koito propovqdval v ciganskata mahala, no na tozi sluchai nito DPS, nito dargavnite vlasti obarnaha vnimanie, zasto oste togava ne se namesi prokuraturata ili sada
140
0
 
3
 
! Отговори
не е важно преди 11 години
моля ви оправете си заглавието, така все едно в имамското училище сте учили
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ В ТУРЧИН !!!
138
2
 
2
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА МАНИПУЛАЦИЯ преди 11 години
... Е И с ПЕСЕНТА НА "МИШО ШАМАРА"!!!!ДНЕС СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА Е СЕЗИРАНА ОТ ШЕФА НА "СЕМ", който е назначен от бкп/бсп!!!ТАКА --ЦЕЛИЯ СКАНДАЛ СЕ ПРЕХВЪРЛЯ ЗА СМЕТКА НА ГЕРБ!...ЕТО ВИ КАК....СЕ ПРАВЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
137
2
 
2
 
! Отговори
ИСЛЯМА ПРИЕМАМ... преди 11 години
....РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ И НАШИТЕ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ ---НИКОГА!!!!!!ТОВА СА АБСОЛЮТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ --ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!ЦЕЛТА Е ДА СЕ НАСТРОЯТ ОТРИЦАТЕЛНО МЮСУЛМАНИТЕ ---И ДА ПОДКРЕПЯТ ДОГАН!КОМУНИСТИТЕ --ТЪРСЯТ ЕТНИЧЕСКА ПОДКРЕПА ОТ ДОГАН!!!!
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е дали са направили нещо редно или нередно не е работа на, който и да е депутат, а на съда! Но явно, изповядващите ислям не искат да признаят Българския съд и ние трябва да ги търпим?
135
1
 
1
 
! Отговори
политикааа! преди 11 години
Днес Цветанов и водена от него партийна делегация пристигнаха в Анкара за конгреса на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието, на Ердоган. В делегацията са включени представители на регионалните структури на ГЕРБ в Кърджали, Дулово и Джебел. Между другото ЦЦ се срещнал с български изселници, които искали да бъдат разкрити партийни офиси на ГЕРБ в Турция.Днес ДПС ни обясняват, че имамите не били направили нищо лошо.Е, какво да очакваме от съда в Пазарджик?!
134
2
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Интересно защо тази секта не вирее в Турция, а тук я защитават дори депутатите от ДПС. Има нещо много гнило в тази секта. Та те са забранени навсякъде. Питам тези които ги защитават. Защо имамите не проповядват традиционния за тези земи ислям, а са се обърнали към най-агресивната му форма.
133
0
 
1
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
Какво лошо са направили, че са взели парите на АрабитеНищо лошо! Само че, това не е духовно, не е почтено. Това е използвачество и подкуп. Освен, ако мюсюлманските ценности, които получавате срещу пари, не включват и такова поведение.
132
2
 
8
 
! Отговори
До 172 преди 11 години
После на другите граждани им писва и започват да горят и палят мамгало-ислямските катуни, както в Марсилия и в Милано преди няколко години. Така добре ли е?
131
3
 
8
 
! Отговори
иван иванов преди 11 години
Не им вярвайте на мюсулманите,те си имат своята кауза,която е обща за всичките,без значение да ли е ислямист и ли обикновен....в името на тази каума те могат да тълкуват колана както си искат....това е лицемерие и всички "правоверни"са лицемери!!!!!!!!!!!!!!