БХК отново съди държавата за зловеща смърт на дете в „дом“

Николина починала от недохранване, но прокуратурата не намира вина
Обновена: 4 окт 2012 12:25 | 4 окт 2012 12:25,
50
БХК отново съди държавата за зловеща смърт на дете в „дом“
Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смъртта на дете с ментални увреждания от “дом”.

19-годишната Николина, която страдала от ментални увреждания, е починала от недохранване, сочи аутопсията на тялото на момичето.

Според властите смъртта е настъпила заради маразъм - крайната степен на патологично недохранване. Прокуратурата обаче не намира престъпление и прекратява досъдебното дело.

Според разследващите недохранването се дължи на умствената изостаналост на Николина.
С други думи, за тях то е естествено, няма нищо нередно и никой не е виновен, отбелязват природозащитниците.

Според тях прокуратурата напълно игнорира това, че служителите на “дома” и болницата, в която умира Николина, са бездействали да положат каквато и да е грижа да предотвратят или лекуват болестното недохранване на детето.

Николина е хоспитализирана с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие на персонала на дома, както и симптоматичния факт, че всичко започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето.

Още по темата
Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея, посочват още от БХК.

“Домът” и болницата са същите, в които умира Анета Йорданова – детето, погълнало килограми боклуци, без прокуратурата да види нечия вина за това, чието дело БХК заведе по-рано тази година. Това са домът в с. Стража, Търговищко и болницата на Търговище.

Българският хелзинкски комитет поддържа пред ЕСПЧ, че държавата отговаря за причиняване на смъртта на детето Николина и за нечовешко отнасяне с него приживе. Според правозащитниците
има проявена  дискриминация срещу детето заради менталните му увреждания и институционализацията му, т.е. лишеността му от семейство и близки, които да стоят зад него.

Институциите, а не умствената изостаналост, убиват. Държавата отговаря за отказа си да даде закрила на жертвите на институциите. БХК ще я съди още редица пъти за това, категорични са природозащитниците.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
антибългарския ХК преди 11 години
Освен да плюят България,да унижават страната ни,да толерират паразитната,неработеща *** прослойка,да дават форум на македонски евреи с антибългарски настрояния,да съдят България за нещо,случило се преди години,какво полезно са направили?Да са помогнали на нуждаещ се ,на дете в нужда,да са свършили поне едно достойно дело за народ и държава? Платени от чужбина родоотстъпници,меркантилни слагачи на чужди каузи,антибългари по дух и сърце,нямащи място в България .
35
1
 
18
 
! Отговори
susi преди 11 години
Истината със сигурност е някъде там - в смисъл, когато видя някъде БХК, тази антибългарска клика, започвам да съм подозрителна. Децата с изключително тежки увреждания страдат от множество заболявания, някои от които им пречат да се хранят нормално. Защо не тръгнат да съдят родителите, които са го захвърлили на държавата и не са го погледнали 19 г.? Пази Боже такова нещастие, но може би е било по-добре, че си е отишло горкото момиче, вместо да се мъчи в ужас и мизерия.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
може ли такова нещо бееееее !!!!!
33
3
 
8
 
! Отговори
diavolcheto преди 11 години
Ако изнесеното в тази публикация е вярно, искам да кажа, че не мога да си намеря място от гняв, от болка, от отвращение кам всички онези ( от прокуратура, от персонала на дома...), които с бездушието и жестокостта си са виновни за смъртта на това дете!Защото е с ментални увреждания, нали? И защото си няма никой да го защити!А защо всички тези хора не се замислят, че утре, подобно детенце, може да се окаже член на техните семейства: тогава, същите тези, хора пак ли ще постъпят така отвратително и така нечовешки???Не мога да повярвам, че българи причиняват това на едно нещастно българско дете!
32
2
 
6
 
! Отговори
Do Daniela преди 11 години
Zdraveite Dani az sasto sam otdavna v chujbina i otvarqm dnes.bg vseki den. Novinata me potrese tai kato az samata sam izrastnala v dom za deca bez roditelski griji (moite bqha alkoholici i dvamata). Spored men horata koito sa dopusnali tova trqbva da se nakajat s zatvor, tai kato ne moje da ostavish dete da umre....sviva mi se sarceto napravo. E, kakda se varna v BG? Tazi darjava q svarzvam ot mnogo godini samo sas loshi *** i negativni emocii ..... Pozdravi ot krasiva i hladna Norvegia
31
2
 
22
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
БХК никога не са се борили за правата на човека!... Те се правят, че се борят за правата на ***, но единственото за което се борят, са собствените им джобове!...*** нещастни!...
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми що не са я взели на отглеждане ми ще съдят държавата и сетне пак ние данъкоплатците ще плащаме
29
2
 
6
 
! Отговори
Daniela преди 11 години
Sajalqvam che pisha na latinica,ot mnogo godini jiveq izvyn Bylgaria,no vseki den vlizam vav DNES:BG za da cheta novinite,kogato prochetoh statiqta ostanah tolkova razocharovana ot prokurori,politici i vsichki takiva lica koito se podigravat sas vsichko choveshko,zatova i mnogo bylagri napuskat stranata,ne moje da se jivee vav takava dyrjava kadeto niama zakoni!
28
1
 
10
 
! Отговори
ми преди 11 години
ама как може да напишете БХК че са природозащитници, това не е Greenpeace. БХК се борят за правата на човека.А иначе - малко е да съдят държавата, ***, които са прекратили делото трябва да лежат в панделата.
27
1
 
5
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Преди около три години пред Съдебната палата млади учащи и завършили "право" стояха с плакати пред сградата на, които пишеше -"ПРОКУРАТУРАТА ВЪН ОТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ". Стоях дълго време и гледах недоумяващо, но сега вече след моята борба и сблъсък с тази Българска кривораздавателна система и най вече отношения с ПРОКУРАТУРА и аз казвам - ВЪН, тези хора са търтей в този кошер! Знаят само да ти отговарят, когато им се противопоставиш и отстояваш истината си - ВЪН ***, нали знаеш, какво следва ако..
26
1
 
3
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Не зная със сигурност, каква е истината, но тя е някъде по средата може би. А що се отнася за осъдително поведение от страна на прокуратура в тази държава - забравете хора! В Роман в дома беше голям скандал за един аборт, който си е факт, но прокурор Ц.Пашовска от РП-Мездра не намери данни за престъпление, което осакъти това момиче за винаги.Така, че със сигурност и да има вина и да няма вина на длъжностни лица по този случай прокуратурата, винаги се произнася така.
25
3
 
6
 
! Отговори
insomnia преди 11 години
Да отиде "президентът" там да каже как става като в Швейцария...това не е държава *** *** гнусна
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спомням си едни репортажи на БТВ при които репортерът стоеше на тротоара,а не показаха децата от дома.Всичките те бяха с ДЦП.Това е тежко заболяване и децата изглеждат като възрастни с инсулт.Повечето не могат или трудно се хранят сами.Такова е било и едно от децата на британският министър председател.То е починало.Нима мислите,че той не е имал пари да го лекува?Но тук не става вупрос за пари.За съжаление при тежките случаи нищо не може да се направи.
23
0
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 11 години
До Анонимен: Реве за 535 години османщина - na latinica... ХОДИ СЕ СКРИЙ В НЯКОЯ АГИТКА БЕ, ***
22
1
 
6
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Данни от годишните доклади за "Дейността на Прокуратурата на Р. България и разследващите органи /МВР/" - 2010 г. - 94 000 дела ПРЕКРАТЕНИ по давност; за 2011 г. - 54 000 дела. Къде ли е наистина проблема на българската съдебна система?!?
21
2
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 11 години
Да не забравяме, че сме хора и никой не е защитен от такова нещастие-да му се роди детенце с недъг! И да не изземваме функцията на Бог!!! Няма човек който да може да отсъди кой заслужава да живее и кой да увре!
20
0
 
5
 
! Отговори
Атанасов преди 11 години
Природозащитниците? Абе, хора, кой ви пише статиите и какво пуши бе, я малко по-сериозно!
19
4
 
9
 
! Отговори
Да не забравяме !!!! преди 11 години
Нека се знае, че пове4ето т.н. "деца" в тези домове са *** с тежки генетични дефекти поради кръвосмесителните противозаконни и противоприродни връзки /т.н. инцест/ в които изпадат нечовеците /наречени още ***/. Поради това тези случаи ще за4естяват !!!!!
18
2
 
1
 
! Отговори
?????? преди 11 години
Вие прести ле сте, бе "хора"?Ми да ги приспиваме направо , щом не е на държавата работа да ги гледа?
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не съдят майките им,които са ги изоставили?

Спонсорирани публикации